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May 5, 2003 FLSA2003-3NA 
 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion as to whether an employer may deduct from an 
exempt employee’s pay for a full sick day absence when the absence is not a serious health 
condition entitling the employee to leave under the Family and Medical Leave Act (FMLA); the 
absence does not qualify under the employer’s short- or long- term disability plan; and the employee 
has exhausted paid sick leave under the employer’s sick pay policy. 
 
The sick pay policy provides that employees will earn one paid sick day every four months. The sick 
days may accumulate from year to year. The short-term and long-term disability plans cover 
disabilities as defined by the plans. An employee who meets that definition may become eligible for 
benefits under the short-term disability plan after he/she has worked 90 days on either the first day of 
disability in the event of an injury, or the eighth day of disability in the event of an illness. A disabled 
employee is eligible for benefits under the long-term disability plan after 90 days of receiving short-
term disability. 
 
As you know, 29 CFR Part 541.118(a) indicates that an employee will be considered to be paid on a 
salary basis within the meaning of the regulations if under his/her salary agreement he/she regularly 
receives each pay period on a weekly, or less frequent basis, a predetermined amount constituting 
all or part of his/her compensation, which amount is not subject to reduction because of variations in 
the quality or quantity of work performed. The employee must receive his/her full salary for any week 
in which the employee performs any work without regard to the number of days or hours worked. 
 
Section 541.118(a)(3), however, indicates that deductions may be made from the salary for 
absences of one or more full days occasioned by sickness or disability (including industrial 
accidents) if the deduction is made in accordance with a bona fide plan, policy, or practice of 
providing compensation for loss of salary occasioned by both sickness and disability. Thus, if the 
employer’s particular plan, policy, or practice provides compensation for such absences, deductions 
for absences of one or more full days because of sickness or disability may be made before an 
employee has qualified under such plan, policy, or practice or after he/she has exhausted his/her 
leave allowance thereunder. 
 
Based on the information in your letter, it is our opinion that the exempt employee, in this instance, 
would be considered to be paid on a “salary basis” within the meaning of the regulations where the 
employer deducts from his/her pay for full sick day absences after the employee has exhausted 
his/her paid sick leave. This is so since the regulations provide that deductions for full sick day 
absences may be made from an exempt employee’s salary if such deduction is made in accordance 
with the employer’s bona fide sick leave policy, and the deduction is made after the employee has 
exhausted his/her sick leave. The fact that the absence is not due to a serious health condition as 
defined by the FMLA would not alter the outcome. If the absence were covered by the FMLA, the 
employer could make a pro rata deduction from the exempt employee’s salary even for a partial day 
absence, based upon section 102(c) of the FMLA, 29 U.S.C. 2612(c). 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a different conclusion than the one expressed herein. This opinion is also 
provided on the basis that it is not sought on behalf of a client or firm that is under investigation by 
the Wage and Hour Division, or that is in litigation with respect to, or subject to the terms of any 
agreement or order applying, or requiring compliance with the provisions of the FLSA. 
 

 Page 1 of 2 



 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
We trust the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Barbara R. Relerford 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Team 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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