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called as a witness on behalf of a prac-
titioner’s client, the practitioner shall 
withdraw from the conduct of the pro-
ceeding and the practitioner’s firm, if 
any, shall not continue representation 
in the proceeding, except that the prac-
titioner may continue the representa-
tion and the practitioner or another 
practitioner in the practitioner’s firm 
may testify in the circumstances enu-
merated in paragraphs (1) through (4) 
of § 10.62(b). 

(b) If, after undertaking employment 
in a proceeding before the Office, a 
practitioner learns or it is obvious that 
the practitioner or another practi-
tioner in the practitioner’s firm may 
be asked to sign an affidavit to be filed 
in the Office or be called as a witness 
other than on behalf of the practi-
tioner’s client, the practitioner may 
continue the representation until it is 
apparent that the practitioner’s affi-
davit or testimony is or may be preju-
dicial to the practitioner’s client.

§ 10.64 Avoiding acquisition of interest 
in litigation or proceeding before 
the Office. 

(a) A practitioner shall not acquire a 
proprietary interest in the subject 
matter of a proceeding before the Of-
fice which the practitioner is con-
ducting for a client, except that the 
practitioner may: 

(1) Acquire a lien granted by law to 
secure the practitioner’s fee or ex-
penses; or 

(2) Contract with a client for a rea-
sonable contingent fee; or 

(3) In a patent case, take an interest 
in the patent as part or all of his or her 
fee. 

(b) While representing a client in 
connection with a contemplated or 
pending proceeding before the Office, a 
practitioner shall not advance or guar-
antee financial assistance to a client, 
except that a practitioner may advance 
or guarantee the expenses of going for-
ward in a proceeding before the Office 
including fees required by law to be 
paid to the Office, expenses of inves-
tigation, expenses of medical examina-
tion, and costs of obtaining and pre-
senting evidence, provided the client 
remains ultimately liable for such ex-
penses. A practitioner may, however, 
advance any fee required to prevent or 

remedy an abandonment of a client’s 
application by reason of an act or 
omission attributable to the practi-
tioner and not to the client, whether or 
not the client is ultimately liable for 
such fee.

§ 10.65 Limiting business relations 
with a client. 

A practitioner shall not enter into a 
business transaction with a client if 
they have differing interests therein 
and if the client expects the practi-
tioner to exercise professional judg-
ment therein for the protection of the 
client, unless the client has consented 
after full disclosure.

§ 10.66 Refusing to accept or continue 
employment if the interests of an-
other client may impair the inde-
pendent professional judgment of 
the practitioner. 

(a) A practitioner shall decline prof-
fered employment if the exercise of the 
practitioner’s independent professional 
judgment in behalf of a client will be 
or is likely to be adversely affected by 
the acceptance of the proffered employ-
ment, or if it would be likely to involve 
the practitioner in representing dif-
fering interests, except to the extent 
permitted under paragraph (c) of this 
section. 

(b) A practitioner shall not continue 
multiple employment if the exercise of 
the practitioner’s independent profes-
sional judgment in behalf of a client 
will be or is likely to be adversely af-
fected by the practitoner’s representa-
tion of another client, or if it would be 
likely to involve the practitioner in 
representing differing interests, except 
to the extent permitted under para-
graph (c) of this section. 

(c) In the situations covered by para-
graphs (a) and (b) of this section a 
practitioner may represent multiple 
clients if it is obvious that the practi-
tioner can adequately represent the in-
terest of each and if each consents to 
the representation after full disclosure 
of the possible effect of such represen-
tation on the exercise of the practi-
tioner’s independent professional judg-
ment on behalf of each. 

(d) If a practitioner is required to de-
cline employment or to withdraw from 
employment under a Disciplinary Rule, 
no partner, or associate, or any other 
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