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May 14, 2007 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion regarding the use of compensatory time off as 
payment for non-overtime hours under the Fair Labor Standards Act (FLSA).  It is our opinion 
that, in a non-overtime workweek, public agencies may compensate part-time employees with 
compensatory time off only if the employees’ regular rate of pay is no less than the federal 
minimum wage for all hours worked. 
 
You represent a state university that employs several part-time employees whose terms and 
conditions of employment are governed by the State Administrative Code.  These part-time 
civil service employees are assigned a full-time equivalent (FTE) number of hours to work each 
week.  For example, an employee with a .5 FTE would be expected to work 20 hours per week.  
The employees receive a fixed amount of compensation on a semi-monthly basis.  If the part-
time employees work more than their FTE in a workweek, the state code requires that they be 
paid an additional amount, which is typically paid at varying hourly rates depending upon the 
number of hours worked in that particular pay period.  If a part-time employee works more than 
40 hours a workweek, the employee is paid one and one half times the regular rate of pay for 
the hours worked beyond 40 or is given an equivalent amount of compensatory time off.  If the 
employee is absent during the pay period and does not have sufficient vacation and/or sick 
leave to cover the absence, the absence is deducted from the employee’s compensation.   
 
You ask the following questions: 
 

1. Are the part-time employees considered to be paid on a salaried or hourly basis? 
 

2. Must the part-time employees be compensated in cash for hours worked in excess of 
their FTE, but less than 40 hours per week, or may they be compensated with an 
equivalent amount of time off to be used in the future? 

 
3. If they may be given compensatory time off instead of cash, may the university use 

this method of compensation if the net effect would be to reduce an employee’s 
regular rate of pay to below the FLSA minimum wage of $5.15 an hour? 

 
 
Your inquiry is limited to workweeks in which the employee works more than the designated 
FTE hours but less than 40 hours and, thus, our response is limited to situations in which 
overtime would not be required under the FLSA. 

 



In answer to your first question, employers must generally pay employees at least the minimum 
wage of $5.15 for every hour worked through 40 in a workweek.  See 29 U.S.C. § 206(a).1  
Under the FLSA, whether an employee is paid on an hourly or salary basis is immaterial so 
long as the employee’s regular rate of pay is at least equal to the federal minimum wage for all 
hours worked in non-overtime weeks.  See Field Operations Handbook § 30b02.  To determine 
the hourly wage for an employee paid a fixed semi-monthly wage, the equivalent weekly wage 
is determined by multiplying the semi-monthly payment by 24 and then dividing by 52.  The 
resulting weekly wage is then divided by the number of hours worked by the employee during 
the workweek, yielding the hourly regular rate of pay.   
 
As to your second question, FLSA § 7(o) authorizes the use of compensatory time off in lieu of 
cash overtime payments for employees of public agencies but does not apply to employees 
working less than 40 hours per week.  See 29 C.F.R. §§ 553.20-.28; Wage and Hour Opinion 
Letter FLSA2004-10  In a non-overtime workweek, however, the FLSA does not preclude an 
employer from providing an employee of a public agency with compensatory time off for non-
overtime hours previously worked so long as the employee’s regular rate of pay is at least the 
federal minimum wage for all hours worked.  See Wage and Hour Opinion Letter FLSA2004-
10; see also 29 C.F.R. § 553.28.  That is, the employee must receive at least $5.15 per hour in 
wages for each hour worked.   
 
In answer to your last question, in non-overtime workweeks, an employer fulfills the 
requirements of the FLSA if the employee’s regular rate of pay is at least $5.15 per hour.  See 
29 U.S.C. § 206(a).  Therefore, part-time state university employees may be given 
compensatory time off in lieu of additional cash payments for hours worked in excess of their 
FTE, but less than 40 hours, as long as the employees’ regular rate of pay is at least the federal 
minimum wage for all hours worked.   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.  You have also represented that this opinion is not sought in 
connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor.   
 
 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 
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http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2004/2004_09_20_10_FLSA_CompTime.pdf
http://www.wagehour.dol.gov/


 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry.  
 
Sincerely, 
 
 
Paul DeCamp 
Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
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