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Dear Name*,     
       
This is in response to your letter requesting information on the application of the overtime provisions of 
the Fair Labor Standards Act (FLSA) to certain employees of the Name* (the College), a community 
college district in Name*, who work both as nonexempt employees and as teachers who may be exempt 
under the FLSA. 
 
In your letter, you stated that the College employs some individuals solely to teach, but that the College 
also employs a small number of employees who work “full-time in nonexempt positions” and also teach 
classes in addition to their nonexempt duties.  As an example, you mentioned a master welder who 
worked full-time for the College as a welder and also taught a welding course at night.  The College 
considers full-time teachers as exempt and pays them an hourly rate for the time spent lecturing.  The 
small number of nonexempt employees who also teach part-time are also paid by the hour for all hours 
worked.  The nonexempt teachers are only compensated for time spent lecturing, although the College 
assumes that the teachers spend time outside of class time in preparation for their classes.  You ask the 
following two questions: 
 

(1) Because the employees at issue are part-time teachers, and teachers are treated as a specific 
class of exempt professional employees under the FLSA, are these employees exempt from 
overtime provisions while they are teaching and imparting knowledge?   
 

Section 13(a)(1) of the FLSA provides a complete minimum wage and overtime pay exemption for any 
employee employed in a bona fide executive, administrative, or professional capacity, as those terms are 
defined in 29 C.F.R. Part 541 of the revised overtime security regulations that took effect August 23, 
2004.  The term “employee employed in a bona fide professional capacity” in section 13(a)(1) of the 
FLSA includes any employee “with a primary duty of teaching, tutoring, instructing or lecturing in the 
activity of imparting knowledge and who is employed and engaged in this activity as a teacher in an 
educational establishment by which the employee is employed.”  29 C.F.R. § 541.303(a), copy enclosed.  
There is no salary requirement for such employees.  29 C.F.R. § 541.304(d), copy enclosed.  As you 
have pointed out, the exemption includes teachers of skilled and semi-skilled trades, such as the 
employees in question.  29 C.F.R. § 541.303(b).  
 
To qualify for the exemption the employee’s “primary duty” must be the performance of “teaching, 
tutoring, instructing or lecturing.”  29 C.F.R. § 541.303(a).  The term “primary duty” means the “principal, 
main, major or most important duty that the employee performs.  Determination of an employee’s primary 
duty must be based on all the facts in a particular case, with the major emphasis on the character of the 
employee’s job as a whole.  Factors to consider when determining the primary duty of an employee 
include, but are not limited to, the relative importance of the exempt duties as compared with other types 
of duties; the amount of time spent performing exempt work; the employee’s relative freedom from direct 
supervision; and the relationship between the employee’s salary and the wages paid to other employees 
for the kind of nonexempt work performed by the employee.”  29 C.F.R. § 541.700(a), copy enclosed.  
“The amount of time spent performing exempt work can be a useful guide in determining whether exempt 
work is the primary duty of an employee.  Thus, an employee who spends more than 50 percent of his or 
her time performing exempt work will generally satisfy the primary duty requirement.”  Id. at (b). 
 

Based on the information provided, we must conclude that the primary duty of the employees in 
question is working in their full-time, nonexempt positions, rather than their part-time teaching 
jobs.  They spend the majority of their time performing nonexempt duties in their full-time jobs.  
The time spent as a part-time teacher is a small portion of the time spent as a full-time employee 
engaged in nonexempt duties. When we consider the character of these particular employees’ 
jobs, viewed as a whole, we must conclude that their regular, full-time nonexempt positions 
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provide more relative importance to the College than their part-time teaching duties.  Thus, under 
these particular facts, the section 13(a)(1) exemption for teachers does not apply to them.   
 

(2) If they must continue to be treated as nonexempt employees even while teaching, is it 
permissible for such employees to be paid only for the hours that they lecture, rather than also for 
the hours they spend preparing for lecture and tutoring (at an overtime rate, if applicable)? 

 
Section 3 of the FLSA defines “employee” as “any individual employed by an employer” and “employ” as 
including “to suffer or permit to work.” 29 U.S.C. § 203(e)(1) and (g).  Work not requested but suffered or 
permitted is work time.  Thus, a teacher who does not qualify for the section 13(a)(1) exemption who 
spends time preparing for class or tutoring in addition to actual classroom instruction time is “suffer[ed] or 
permit[ted] to work” during those additional activities.  Id.  The reason for the work is immaterial.  The 
employer knows or has reason to believe that the employee is working and the time working is time for 
which the employee must be compensated.  29 C.F.R. § 785.11, copy enclosed.  This rule applies to 
work performed away from the premises or the job site, or performed at home.  If the employer knows or 
has reason to believe that the work is being performed, the employer must count the time as hours 
worked.  29 C.F.R. § 785.12, copy enclosed. 
 
However, nothing in the FLSA prohibits an employer from paying an employee at different rates for work 
at different times or for various types of work as long as no rate is less than the statutory minimum wage.  
Ordinarily when an employee in a single workweek works at two or more different types of work for which 
different non-overtime rates of pay have been established, his or her regular rate for that week is the 
weighted average of those rates.  29 C.F.R. § 778.115, copy enclosed.  However, under the provisions of  
§ 7(g)(2), no employer will be deemed to have violated the overtime pay requirements of the FLSA by 
employing employees for a workweek in excess of the statutory maximum applicable to them if, pursuant 
to a prior agreement or understanding, the overtime compensation for employees performing two or more 
kinds of work for which different straight time rates of pay have been established is computed at not less 
than one and one-half times the bona fide rates applicable to the same work when performed during non-
overtime hours.  29 C.F.R. § 778.419.  See Opinion Letter dated September 5, 1997, for information 
about computations using § 7(g)(2), copy enclosed. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description 
of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 
different conclusion than the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought 
by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client 
or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.  This opinion letter is issued as an 
official ruling of the Wage and Hour Division for purposes of the Portal-to Portal Act, 29 U.S.C. § 259.  
See 29 C.F.R. §§ 790.17(d), 790.19; Hultgren v. County of Lancaster, Nebraska, 913 F.2d 498, 507 (8th 
Cir. 1990). 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
 
Alfred B. Robinson, Jr. 
Deputy Administrator 
 
Enclosures: 
FLSA §§ 13(a)(1), 3(e) and (g) 
29 C.F.R. Part 541.300 
29 C.F.R. § 541.700 
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29 C.F.R. § 785.11-.12 
29 C.F.R. § 778.115 
Opinion Letter Dated September 5, 1997   
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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