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Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion on behalf of your client, Name* regarding whether a 
proposed pre-payment plan is permissible under the provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA). 
 
Your client is a contractor that repairs and maintains commercial aircraft. Because many contracts have 
short lead times and need prompt completion, Name* workforce may work many overtime hours one 
week, and far fewer than 40 hours in other weeks. The pre-payment plan is intended to afford a more 
stable wage by paying hourly employees for 40 hours each week. When employees do not work 40 
hours, the excess pay is considered an advance against hours that will subsequently be worked. When 
overtime is worked, the advance offset will be computed at time and one-half the rate then in effect. If the 
employee works more overtime hours than Name* has advanced, Name* will pay time and one-half in 
cash on the next payday. 
 
Name* will maintain a running record of pay and hours worked for each employee and will never owe an 
employee overtime pay. Acceptance of the plan will be a condition of employment. If the company holds 
pre-payment credits at the time an employee terminates, the amount will be deducted from the 
employee’s final paycheck. If the final check does not cover the advance, the Name* will seek to collect 
the full amount by whatever method it decides is cost-effective. 
 
As you know, overtime compensation due an employee must normally be paid at the time of the 
employee’s regular pay day. 29 CFR 778.106. As explained in a May 21, 1971 opinion letter (enclosed), 
there is no objection, however, if the employer pays in advance the anticipated overtime compensation to 
become due to an employee. This is the basic principle of the pre-payment plan. Thus some employers, 
in an attempt to keep the wage or salary constant from pay period to pay period, pay their employees a 
sum in excess of what they earn or are entitled to in a particular week or weeks, and that sum is 
considered to be a pre-payment or advance payment of compensation for overtime to be subsequently 
worked. In other words, the employer and the employee agree that in any week in which the employee 
works less than the applicable statutory work week, the employer will advance the employee the 
difference between pay for the applicable statutory maximum workweek and the amount he or she would 
have received if he or she had been paid only for the number of hours worked. Plans of this type require 
the use of a system whereby the employer can maintain a running account for each employee of the 
amount to the employer’s credit. At no time may the employer owe the employee overtime compensation. 
In any workweek in which the pre-payment credits are not sufficient to equal the additional overtime 
compensation due the employee, the difference must be paid on the next payday. See 32j16c of the Field 
Operations Handbook (enclosed) for a full discussion of the pre-payment plans. 
 
A pre-payment plan cannot be applied to an employee who is paid a salary under an agreement that the 
employee will receive the salary even when he or she works less than the regular number of hours in 
some weeks. Also, it cannot be applied to an employee paid a salary for a fluctuating number of hours 
worked from week-to-week. Since the nature of such employees’ employment is that they will receive the 
fixed basic salary regardless of the number of hours worked, it cannot be said that they are paid in excess 
of what they earn, or to which they are entitled, in any week in which they receive the fixed salary, even 
though such weeks may have been short workweeks. See 29 CFR 778.113-.114. 
 
You state that the plan you propose is identical to one used by Name* a corporate affiliate of Name* 
and you have enclosed a copy of an Opinion Letter dated July 20, 1993 in which the same plan is found 
to meet the minimum wage and overtime compensation requirements of the FLSA. This position has not 
changed and the pre-payment plan for hourly employees you describe also meets these requirements. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair description of 
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all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the question presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 
different conclusion than the one expressed herein. You have also represented that this opinion is not 
sought by a party to pending litigation concerning the issue addressed herein. You have also represented 
that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client or firm and 
the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
Alfred B. Robinson, Jr.,  
Acting Administrator 
 
Enclosures 
 
Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy.  
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