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Mr. Dave Guldin Ref. No. 99-0134
Sullivan and Guldin

317 Iroqueois Lane

Seymor, TN 37865

Dear Mr., Guldin:

This is in response to your letter dated May 12, 1999,
concerning the requirements for classifying your product under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask if your product “Alaskan Fire
Mite” can be classified as a consumer commodity. -

The answer to vour question is no. Based upon the .information
we have received, it appears that your product has the
potential of being a self-ignition source. If that is the
case, your product is forbidden from transportation "in
commerce based on the requirements of § 173.21. ‘

To be of further assistance in classifying your product, we
need additional specific information on how the device
functions. This includes specific information and test
results on the ignition method and tests required by

§§ 173.124 and 173.186(a).

If you have further questions, please do not hesitate to
contact this Office.

Sincerely,

W

Delmer F., Billings
Chief, Standards Development :
Office of Hazardous Materials Standards
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May 12, 1998

Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards
400 7th St SW

Washington, DC 20590

Dear Sir or Madam,

We would appreciate some clasification on shipping rules for a new product, We want to ensure that we remain in
compliance with all applicable federal laws and have done somea research into the matter, but want to make sure that
we understand the rules correctly. .

First, let me describe the product and then explain how we interpret the rules. Please advise us in writing if our
tnterpretation is correct. ' '

The product is known as the Alaskan Fire Mite™, a product used for starting barbecue grills, campfires,
woodstoves, and fireplaces. The product is manufactured from the following materials: 100% cotton terry cloth,
semi-refined paraffin wax, and strike anywhere matches. The manufacturing procsss involves taling a 3" wide by
457 long strip of terry cloth and laying strike anywhere matches every 2.5 inches. Melted paraffin wax is then poured
over the sitip and the strip is rolled into a tight cylinder, Each match becomes fully coated in paraffin in this process.

The finished preduct is a 3" long by 2” wide cylinder that is very hard, similar to a candle. The matches are
entirely covered by both wax and the terry cloth. No match touches another, nor does any match touch anything that
would allow friction to ignite it. Each match is fully immobilized. Please see attached drawing for reference. We have
tested this product by placing it in a clothes dryer and tumbling on low heat (app. 105%F) for three hours with no ill
effects. The paraffin has a melt point of 127*F and a flash point of >350*F and has “No materials or mgrediemts im
hazardous concentrations™ as defined under 29 CFR 1910.1200 . We also have approached the local fire department
to seeif they have any concerns with the product and they felt the product was both safe and stable.

Each individual unit is packaged in a paly bag, and we intend to ship in cases of 24 units (app. 61bs.) and 48 naits
{app. 12 Ibs.). Each case will be 2001bs. test cardboard. We intend to ship only by ground.

In talking with several people at the DOT, including Michael Stevens, Charles Key, and Linda Cooper,  have
gathered together the pertinent CFR regulations. As I vnderstand it, . because the tmatches are an integral part of the
product, are immobilized, and are safely contained in the product, that the shipping regulations of 49 CFR 173.186
do notapply. I believe that the “Consumer Commodity™ exemption in 49 CFR 173.151 would cover this product.
The product clearly falls under the definition of Consurner Commodity under 49 CFR 171.8 and would therefore be
reclassed as ORM-D material, and would only require labeling as such.

Please let me know if this intetpretation is correct. Fell free to contact me at the above address, phone, or e-mail

with any questions yon may have. Thanks for your time and attention in this matter.

Sincerely,

M

Dave Guldin
Encl: Drawing

AT




