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Attached is Foundation Coal Corporation and its affiliates comments on the NPR concerning Refuge 
Chambers. 



P. 0. Box 1020, 158 Portal Road 
Waynesburg, PA 15370 

August 18,2008 

Patricia W. Silvey 
Director, Office of Standards, Regulations & Variances 
U.S. Department of Labor 
Mine Safety and Health Administration 
I I 00 Wilson Boulevard 
Arlington, VA 22209-3939 

Re: Comments from Foundation Coal Corporation and its affiliates on MSHA's Proposed 
Rules for Refuge Alternatives for Underground Coal Mines (73 Fed. Reg 34140; RIN 
1 21 9-AB58 

Dear Ms. Silvey: 

Foundation Coal Corporation submits the following comments for your consideration 
concerning the Mine Safety and Health Administration's (MSHA) Notice of Proposed 
Rulemaking (NPR) amending Part 7 and 75. 

General Statement: 
Foundation Coal Corporation supports in principal the implementation of refuge 
chambers as part of an overall mine emergency process. The questionslissues that 
Foundation Coal has with the rule are not to argue against the use of refuge alternatives. 
Foundation Coal's comments are to promote a clearer understanding of the proposed 
implementation of the regulations, to eliminate unnecessary provisions that do not 
promote safety, and to request clarification of some of the comments in the NPR as well 
as at the public hearing (particularly the Charleston, West Virginia hearing). Some of the 
rule's provisions seem to be written from a non-realistic or total lack of common sense 
perspective. 

At the Charleston hearing your panel chose not to specifically address the issue of state 
approved units. The question posed by Mr. Hamilton of the West Virginia Coal 
Association could not have been clearer: Are the West Virginia approved units that are 
rated for a specific capacity going to be accepted at that capacity or not? The failure to 
answer that question at the Charleston public meeting continues to put the non-West 
Virginian operators in a dilemma. This issue should be clarified immediately. As noted 
in various public comments and written information the spacing regulation in the NPR is 
not a safety related sizing. Comfort alone, particularly as it conflicts with the work done 
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by West Virginia state groups, should not be used to wreck a program that is well on its 
way to meeting the intent of the NPR. 

Specific comments on size and space of units: 
Section 7.505 (a) (1) proposes a minimum of 15 square feet of floor space and a 
minimum of 60 cubic feet of usable volume per person. These dimensions were 
extrapolated from a 1958 civil defense manual; for fall-out shelter designs. Clearly this is 
inappropriate. West Virginia used a performance based approach basing the capacity 
determination on the operational / safety characteristics of the shelters i.e. the apparent 
temperature maximum of 95 degrees. Using the apparent temperature maximum as a 
driver provides logical performance standards and as can be seen in the attached 
pictures still provides the miners enough usable space for their comfort during the 
timeframes contemplated in the rule. 

Further, the regulation requires a "worst case scenario" for planning the number of 
employees that may be on the section, a pure hot seat scenario with two full crews 
trapped. Using this scenario for sizing of refuge chambers on the sections, while 
acceptable for planning purposes, practically provides an almost doubling of potential 
capacity for up to the 95% of the time when only one crew is on the section. 
The language in 7.505 (a) ( I )  should be eliminated completely. 

If the agency believes a spacing number is needed, then other international mining 
industry regulations should be reviewed. South Africa uses refuge chambers in its 
mining systems. The South African standard for spacing is 6.4 square feet of floor space 
with no volume value used (Chief Inspector of Mines Directive B5, 14 Feb. 1994). 

As a practical matter, to set the size and volume standards as listed in the NPR will result 
in the need for major modifications of refuge chambers already deployed or in 
production. This will result in significant deployment delays. I can support a delay 
wholeheartedly, if the data or testing indicates a safety hazard in the design work done 
on refuge chambers. This is not the case. Neither MSHA nor the NlOSH studies 
including the Foster Miller studies have indicated any safety hazard with the size and 
space configurations of the presently manufactured chambers. The potential delay that 
will result while manufacturers re-design units to accommodate the proposed rule can 
only be justified for a safety issue or concern. That is not the case here. 

As you stated the philosophy of your department is to develop performance based 
standards. It is clear that the standard in this case is not only prescriptive; it was not 
taken from the best sourced document. 
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I again urge you to eliminate the language in 7.505 (a) (1) entirely or at the most use the 
South African standard for the basis of the regulation. 

Training Requirements: 
Miners will need initial training on how to activate refuge chambers. Re-instruction 
during Emergency Response Training (ERP) is also a logical requirement. The issue of 
expectation training as sated in the preamble (page 341 56 and 341 57) needs re-thought. 

Annually requiring expectation training that includes exposing miners to the expected 
heat and humidity conditions in a refuge chamber is not realistic or beneficial to the 
miners. The expectation training standard required for SCSR training had a logical 
basis. Miners (or anyone) not familiar with breathing through self-contained oxygen 
devices may not fully appreciate the difference in restricted airflow, heat etc. It is difficult 
to portray those sensations without the actual donning of some type of device. A refuge 
alternative's environment is something that can be easily described as almost everyone 
has been subjected to a hot, humid environment. There may be training "tips" to pass on 
such as moisture in a tent type chamber, but this can be part of standard training. 

My reading of the NlOSH study does not support expectation training as described in the 
pre-amble. Panic and anxiety are not going to occur due to heat and humidity. It seems 
to me that NlOSH was suggesting that the training include not only the "how to use" a 
refuge chamber but training on decision -making i.e. when to use a refuge chamber. 

My analogy on expectation training: I don't believe a mine rescue team member would 
need to have expectation training wearing an SCSR as he has experienced enough 
similarities with mine rescue units. In the same vein, all of our employees have been in 
hot, humid environments. Explain the likely conditions and describe it as analogous to a 
hot, humid summer day. That is sufficient for that portion of the training. Spending the 
time discussing decision-making is much more beneficial. 

As written in 75.1 504 0, expectation training would not specifically require the setting in a 
hot, humid refuge chamber. I suggest that the pre-amble be changed to reflect that 
expectation training would include how to activate a unit including either hands-on 
training model (if the refuge alternative is in fact a tent type chamber) or the use of an 
equivalent activation fa~ade. (I am envisioning here a chamber panel that may not have 
an actual complete box and tent attached but that has all the hands-on activation 
sequences necessary to activate a unit.) This is especially true in tent type chambers. If 
the training for unit deployment includes an activation requirement, large mines would be 
faced with repackaging of the inflatable chambers after each training session. The same 
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training goals can be reached without requiring a hands-on activation of an actual 
training model of a unit. Videos or other means should be clearly allowed as part of a 
performance standard. 

Finally, if you choose to require expectation training to include getting into a hot, high 
humid refuge chamber, then I urge you to omit the requirement in 75.15040 (4). That 
requirement would require this type of training to be completed each quarter for newly 
hired employees. Putting a tent type chamber on a blacktopped parking lot in the 
summer will provide all the heat and humidity needed. Doing the same in the winter: 
less so. 

Again, I urge you to remove the language in the preamble requiring the worker to 
experience heat and humidity as part of the training and in place of that emphasize a 
need to annually go through a hands-on activation training and decision making 
discussion. 

Refuge Shelter Locations: 
75.1 507(a) (1 1) (i) and (ii) prescriptively requires shelters to be located (or not located) in 
specific areas of a mine. Most restrictive is the requirement that the unit cannot be within 
direct line of sight of the working face. On first examination this prohibition may seem to 
be rationale; off-setting the chamber from any forces of an explosion from the working 
faces would limit the potential damage to a chamber. The reality is that the over-all 
regulation includes provisions that make the location limitation unnecessary. The design 
standard for chambers in 7.505 (b) includes a requirement for the unit to meet an 
overpressure of 15 psi applied to the pre-activated units. This provision anticipates that 
the unit designed to this level will be in working order and function as a shelter for any 
survivors. West Virginia's analysis is that above this overpressure (+I5 psi) a person 
would not survive. 

Another practical consideration is that the only location for units that are being moved 
with working section would be in the cross-cuts. Each move will require the pushing and 
pulling of these units to place them in a cross-cut yet be ready to deploy. The potential 
for damage as these moves occur is much higher than a straight pull in the entry. 

I would again urge you to delete 75.1507 ( I  I )  ( i )  entirely. 

75.1 506 (b) (1) requires the chambers be located "Between 1,000 feet and 2,000 feet 
from the working face.. ." This limitation conflicts with West Virginia's placement that 
requires chambers be located "within 1,000 feet" of the face. I would urge that this 
oversight be corrected by simply requiring that the refuge chambers be located with-in 
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2000 feet of the face. This is the same request put forward by the West Virginia Coal 
Association. 

The NPR pre-amble on page 341 58 discusses an alternative distance of up to 4000 feet 
if a refuge alternative with a borehole is part of the design criteria. Rather than using a 
prescriptive distance of 4000 feet I would suggest that an operator be permitted to 
submit a greater distance than 2000 feet from the working face and from locations where 
mechanized equipment is being installed or removed. This submission would be based 
upon a risk analysis of the area in question and the location of the borehole refuge 
chamber. I believe that in many cases such an analysis would provide a location that is 
more acceptable than an artificial number such as 4000 feet. Where available and 
appropriate a borehole refuge chamber adds a great deal to a Mine Emergency Plan. 
Limiting the use of boreholes by listing an artificial distance is a mistake. 

If you do not find that a performance standard is applicable in this circumstance than I 
urge you to at least list the 4000 feet distance using boreholes as an alternative for 
operators to assess. This distance may limit their use but not listing any option for 
boreholes other than the 2000 foot distances already listed will almost eliminate their 
use. 

75.1 506 (a) states "Each operator shall provide refuge alternatives with sufficient 
capacity to accommodate all persons working underground." In fact a number of the 
persons working in many areas of mines may not need a shelter at all. 75.1 506 (b) (2) 
notes that a safe exit less than 30 minutes suffices in lieu of a refuge chamber can be 
considered in this design. Some mine areas will be capable of meeting the 30 minute 
travel distance requirement with mine exits. 75.1 506 (a) should be re-written to state 
"Each operator shall provide refuge alternatives including mine exits if properly spaced to 
accommodate all persons working underground." 

Sincerely, 
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John M. Gallick 
VP Safety and Health 
Foundation Coal Corporation 
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