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9/1/05
QUESTION:

HOW DOES THE “HOME STATE FIRST” PROVISION OF THE DBE RULE WORK WHEN A FIRM SEEKS OR HAS OBTAINED CERTIFICATION IN MORE THAN ONE STATE?
ANSWER:

* Under §26.81(d), a UCP “is not required to process an application for certification from a firm having its principal place of business outside the state if the firm is not certified by the UCP in the state in which it maintains its principal place of business.”

* This provision is intended to prevent undue administrative burdens on certifying agencies.  Given resource limitations, it could be very difficult for certifying agency personnel to travel to other parts of the country to conduct on-site reviews of applicant firms based in other states.  
* Suppose that Firm X has its principal place of business in State A.  It has never been certified there.  It applies for certification in State B.  State B’s UCP is permitted to decline to consider its initial application.

* If Firm X has been certified in Home State A and then applies for initial certification in State B, State B’s UCP must process its application.  State A would transmit a copy of its on-site review report to State B for State B’s consideration.
* If Firm X  was originally certified in Home State A, was decertified there, and subsequently submitted an initial application for certification to State C, State C’s UCP would be permitted to decline to consider its application, since the firm was not certified in its home state at the time it applied to State C.  

* If Firm X was originally certified in Home State A, then became certified in State B, and was subsequently decertified in State A, the firm remains certified in State B until and unless State B decertifies the firm through a §26.87 proceeding conducted by State B.  Firm X does not lose its certification in State B automatically because it was decertified in Home State A.  

* Certified DBEs have an obligation, under §26,83(i), to inform recipients in writing of any material change in their circumstances.  This includes a loss of eligibility in any state in which the firm has been certified.  Consequently, if Firm X is certified in its Home State A and in State B, and then is decertified in State A, it must notify State B of the decertification.  
* In such a situation, State B should seriously consider whether to commence a §26.87 decertification action against the firm.  Once State B learns of State A’s action, State B should contact State A for information about the decertification.  State B’s UCP should use this and other available information in deciding whether to initiate a §26.87 decertification action.  

