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These gquestions and answers were compiled from a series of
guestions posed to RSPA by the DOT-approved third party
certification agencies. _ .

Ql. Has DOT initiated a program to put UN certifications_on a
database similar to the DOD programs now in progress? If not,
is one being considered?

Al. A packaging manufacturer or distributor can voluntarily list.
" its "UN certified packagings on the Hazardous Materials

Information Exchange (HMIX) under Topic 23, "RSPA
International Activities Relating to the Transport of
Dangerous Goods," in the category "UN Packagings." —No

. database program has been initiated for recording UN
certifications issued by third party labs.

Q2. At the last third party testers meeting, DOT indicated they
would be keeping all certifiers informed of interpretations
_issued related to package certification. What is the status
and has HMIX been considered as a means for providing this
service? :

A2. On a number of occasions, DOT has sent out interpretations of
- general applicability. In addition, HMIX has been used to
send out Q&A's. HMIX could be used in the future to
disseminate information, with hard copies to those without
access to HMIX.
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'.Q3-'

A3.

Q4.

A4 .

Qs.

AS.

Q6.

Aé.

Could a2 mechanism be established for getting infermation to

third party certifiers as it relates to position papers on
package testing being submitted by other UN countries to the
UN Subcommittee? Such a system would allow ,third party
certifiers to provide input and recommendations to DOT on
these proposals.

The UN papers are available for review in the public dockets.

In addition, the text of U.S. papers, and the titles of papers
submitted by other countries, can be accessed on the HMIX
under Topic 23, "RSPA International Activities Relating to the
Transport of Dangerous Goods." The HMIX is available to third
party certifiers, and many trade associations, such as the
Hazardous Materials Advisory Council, monitor these papers.
U.S.. papers for meetings of ICAO and IMO are also available on

HMIX.

Which quality assurance standards, if any, apply to the
calibration program at the third party 1labs? (i.e., ANSI
45.1, MIL-STD-45662, or 10CFR50 App. B)

DOT does not apply any speclflc quality .assurance standards’
for calibration. :

HM-181, ICAO and IMDG specifications are referenced in the UN

.third party packaging certification agencies letter dated

January 16, 1992 from Mr. Jones. Please clarify which
document supersedes the other. _

It is not a question of whether a certain document
"supersedes" another. It is a question of how a package is to
be shipped and by what mode of transportation. For shipments
within or through the United States, compliance with 49 CFR
(HM-181) is required, except as provided in 49 CFR 171.11 and
171.12. To facilitate trade, particularly in Europe, it is
recommended that the documentation certify compliance with
performance packaging requirements of the IMDG Code and/or
ICAO Technical Instructions.

Is the IATA a specification that must be complied with for UN
certification? Please clarify.

The IATA Dangerous Goods Regulations are not recognized by the
U.s. DoT.
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A7.

Q8.

AS8.

Q9.

AS.

Q10.

Al0.

. How do we deal with products advertised as DOT certified i.e.,

plastic bags for pressure tests, that subsequently fail
certification testing?

If you become aware of an instance of non-compliance with the
Hazardous Materials Regulations, you should notify the Office
of Hazardous Materials Enforcement (OHME) in writing at DHM-
40, Research and Special Programs Administration, 400 Seventh
st., S.W., Washington, DC 20590, or by phone at (202) 366~
4700. You may alsc transmit the information to OHME on the
HMIX or notify cne of the Office of Hazardous Materials
Enforcement Regional offices.

For single or composite packagings, it is authorized to use a
packaging certified for liquids for a solids application
without retesting. Why are inner packagings of a combinaticn
packaging excluded from this provision?

Because the UN Recommendaticns (9.7.2.1) specifically‘state
that, for combination packagings, separate testing is required
for liquids and solids.

A packaging which has been certified for Packing Group 1I
hazardous liquids may be used to ship Packing Group II and III
hazardous 1liquids with higher specific gravities (49 CFR

.173.242). In the case of combination packagings, can the

gross mass of the Packing Group I marked package be exceeded
when filled with a higher specific gravity of Packing Group II
or III materials?

No. These provisions are for single and :-omposite packagings
only.

Paragraph 178.503(a) (4) (ii) requires for packagings intended
to contain solids that the authorized gross mass in kilograms
be designated. Should this authorized gross mass appear as a
whole number or carried out to one-tenth of a kilogram?

The maximum gross mass should generally appear as a whole
number, except in cases where it must be carried out to a
decimal (eg. for a mass less than one kilogram). If the gross
mass appears as a whole number, it must be rounded down.
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All.

Ql2.

Al2.

Q1l3.

Al3.

.'Is there or should there be a Specific set of minimum

requirements for the preparation of a test report? (i.e.,
does the report have to meet the requirements of DI-R-71277)

A test report must contain the information <pecified in
paragraph 178.601(k). That is, specific types, dates,
locations, packaging specifications, test specifics (drop
heights, hydrostatic pressures, etc.), results, and test
operators' names or name of person responsible for festing.
Beyond that, we do not specify content or format of the test
report. However, we stress the importance of complete
documentation so that a packaging in transportation can be
linked back to a specific test report. The test documentation
must identify exactly what was tested.

We do not understand the reference to "DI-R-7127." ASTM has
been working on guidelines for the preparation of test
documentation under ASTM D 4919. DOT participated at the
start of development of the standard; however, DOT has not
been involved in any additional drafts. The UN Subcommittee
of Experts agreed . to ninimum requirements for. test
documentation at a recent session. If those nminimum-
requirements are adopted into the UN Recommendations, we will
consider proposing them for adoption into 49 CFR.

If a 4 x 1 gallon metal paint can combination package is UN

"certified for air shipment, would the placement of a 1 quart

glass bottle in this 1. gallon can be covered under the

‘original certification? The 1 quart bottle will not meet the

pressure test requirement and is being placed in the can as
permitted by section 173.27(c)(3)(1i). )

The addition of a 1 quart bottle inside the metal can would be
covered under the original certification, provided the results
of the tests would not be adversely affected. The glass
bottle is considered incidental to the tested packaging.

If a single or composite plastic packaging has been UN
certified and the manufacturer decides to change resin vendors
selecting a resin with the same properties (i.e.,.melt flow,
density, etc.) as that used in the original certification,
would this situation constitute a design change and require
recertification?

Unless the manufacturer can ascertain that the resins are
virtually identical, recertification is required.
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" Ql4. On Pass/Fail criteria for combination packaging dces DOT agree
with the following sections - Section 9.6.2 of ASTM D4919 and
Section 6.2 of CGSB-43.150 - as follows:

Section 9.6.2/ASTM D4919 There shall be no release of

any of the inner packages from the outer packaging, but
minor exposure of the inner packages which does not
permit their withdrawal is acceptable...

4

Section 6.2/CAN/CGSB-43.150 None of the inner packagings

shall be released from the outer packaging. A minor
exposure of the inner packaging is acceptable provided
that it is not possible to withdraw the inner packaging.

Al4. The criteria for passing the drop test for combination
packagings is in 49 CFR 178.603(f) (4). If damage to the outer
packaging 1is 1likely to adversely affect safety during
transport, the packaging fails the test. If the inner
packagings are exposed, safety in transport may be adversely
affected; the tester must use some judgement and discretion in
determining whether a result is passing or failing. The test

» report should document the rationale for the determination
that a test result is a pass or fail. .

Q1S5. Has there been any change in the UN posxtlon reqardlng the
vibration test requirement? .

215. The UN Recommendations do not contain a vibration test
requirement. The U.S. presented a paper to the UN
Subcommittee, proposing the addition of a vibration capability
standard to Chapter 9. The paper was not adopted. However,
a reference to vibration was added to the general requirements
for packagings in 9.3.1.

Q16. Will 49 CFR be revised to accept dynamic compression testing
versus a stacking test? :

Al6. 49 CFR was revised to authorize the use of dynamic compression
testing in lieu of a stacking test for the perlodlc retest of
packagings. The issue of dynamic compression testing was
introduced at the UN Subcommittee, but was not accepted. The
Subcommittee requires additional information regarding the
correlation between dynamxc and static testing. Until dynamic
compression testing is accepted as an alternative to stacking
by the UN Subcommittee, the U.S. has no plans to authorize
dynamic compression testing for design gqualification testing.
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" Q17

Al7.

Q18.

Als.

Q19.

Al9.

Q20.

A20.

Will 49 CFR by revised to accept inert gas leakage testing on:
fiberboard drums v. immersion?

As revised in HM-181 and its corrections and amendments, 49
CFR authorizes the use of helium testlng and pressure
differential testing as alternatives to immersion testing.

When do the HM-181 periodic retest provisions :become
effective? ’

After October 1, 1991, any packaging manufactured and marked
to a UN standard must comply with all requirements of HM-181.
That means that any UN packaglng manufactured after October 1,
1991 is subject to the perlodzc retesting prov131ons of 49 CFR
178.601(c), at the specified frequency. 'UN packagings.
manufactured prior to the October 1, 1991 effective date of
HM-181 must be retested within 12 months or 24 months of that
effective date, depending on the type of packaging.

It a packaging is currently being marked with both a DpoT
speclflcatlon and a UN standard, the packaging manufacturer
must continue to follow the requirements for production
testing in accordance with the DOT spec1f1catxon as well as
meet all requirements for the UN standard.

It is. our understandlng that all packages (both domestic and
international going by air/surface) must be able toc withstand
the requirements of the vibration test described in HM-181.
However, it has come to our attention that the actual test
itself need not be performed if historical evidence or visual
inspection can confirm the packaging's ability to withstand
the test. Please discuss and clarify.

The vibration standard in HM-181 is a “capability"
requirement. This means that all non-bulk packagings must be
capable of withstanding the vibration standard, but actual
testing is not mandatory. If past testing or transpcrtation
experience indicates that a packaging can withstand vibration,
testing need not be performed. The test report or packaging
certification: should note the rationale ©behind the
determination that a packaging meets the vibration standard.

Paragraph 178.602(c) authorizes the use of bags of lead shot
to be used to achieve the requisite solids mass, as long as
they are placed so the test results are not affected. Would:
a water/lead shot solution be authorized when trying to
simulate a 1liquid product with a high specific gravity
provided this same requirement is met? ‘

- -

Yes.
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Q21.

A2l.

Q22.

A22.

Q23.

A23..

Q24.

A24.

© Q25.

A25.

Q26.

A26.

»

When preparing samples intended to hold liquids for drop

testing, water (with a specific gravity of 1.0) is authorized
to simulate materials with specific gravities as much as 20%
greater (up to 1.2). TFor -18 C drops, solutions containing
alcohols used to meet the requirement of remaining liquid at
this temperature, typically have specific gravities slightly
below 1.0 (5% less). Is this acceptable?

The solution used for testing must have a specific grdvity of
at least 1.0, or simulate the specific gravity of 1.0, as in
Question 20 above. _

The dynamic compression test authorized for periodic retesting
states that tests must be conducted on empty, unsealed
packagings. For an open head container, does this mean
without its cover? .

No.

Does DOT recognize the use of shrink-wrapped or stretch
wrapped packages for shipment of dangerous goods in limited
quantities as provided for in Section.15.3.2 of the 7th’
edition of the UN Recommendations? .

Shrink and stretch wfap are not acceptable where a strong
outside package is required. '

On an open-head container, if the design certification tests
are conducted on an open head cover which incorporates a
closure, would this certification cover the identical package
utilizing a solid cover? :

No.

Must single tested and approved packages (steel drums or cans)
that must be overpacked for passenger aircraft be retested as

-a combination packaging?

If the regulations specify that a UN standard combination
packaging is required, the combination packaging must be
tested.

The drop test in 49 CFR 178.603 specifies that a certain
number of samples must be used, depending on the type cf
packaging. For example, five samples are specified for boxes.
May I use just one sample for all five tests?

Generally, no. A reduced number of samples is authorized only
for periodic retesting of stainless steel, nickel, or monel
packagings, or if specifically approved by the Associate

~Administrator for Hazardous Materials Safety.
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A27.

-

. If a shipper is certifying combination packagings (i.e., a

corrugated fiberboard box with inner glass bottles), and the
shipper has a number of different corrugated fiberboard box
makers who supply the same specification boxes, must the
shipper have each box maker's boxes certified?

Yes, unless the shipper can ascertain that all boxes received
from the different box makers are virtually 1dent1cal (i.e.

dimensions, bursting strength, basis weight, flute, callper,
closure system, etc.). The shipper then assumes llablllty for
the integrity of the packagings which_are_ certzfled in this

D

an// Tre—

“If a corrugated fiberboard box maker receives fiberboard stock-

from a number of different suppliers, must the box maker have
each box, made from each suppliers stock, certified?

Yes, unless it can be ascertained that the fiberboard steck is
virtually identical and meets criteria which has been
established for a board used in a box which successfully
passed the required performance standards for a particular

specification. For example, if the different suppliers are

supplying fiberboard that 1is wvirtually identical (same

components, manner of construction, burst strength, Cobb ,/

rating, etc.) it would not be. necessary to retest.

T S 12 /3.0/9"2
//

8 of 8

/



