QUESTIONS REGARDING UN CHAPTER 9
PERFORMANCE TESTING AND CERTIFICATION

Q1:Are packagings which are marked as con-
forming to the United Nations Committee of
Experts’ Recommendations on the Transport of
Dangerous Goods (UN Recommendations)
required to be tested by a DOT-approved pack-
aging certification agency (third party packaging
certification agency)?

A1:No. There is no requirement that UN pack-
agings be certified by a third party packaging
certification agency. UN packagings may be self-
certified, provided all test-and construction
requirements are met.

Q2:When testing is performed by a third party
packaging certification agency, whose name or
symbol appears after the “USA” marking--the
third party packe}ging certification ageng)y, the

packaging manufacturer, or the shipper?

A2:Each third party packaging certification
agency has been assigned a symbol consisting of a
“+” sign and a two letter code. The third par
symbols are distinct from markings which may
used by self-certifying entities. en a packag-
ing has been tested by a third party Packaging
certification agency, the third party’s symbol, with
a four digit number assigned by the third party
packaging certification agency which identifies
the packagin should appear on the packaging
after the “USA” marking.

Q3:Can the packaging manufacturer or shipper

- choose not to put the third party symbol on
packagings which have been certified by a third
party packaging certification agency?

A3:Yes. The packaging manufacturer or shipper
may place a different mark on packagings in
accordance with 49 CFR 178.0-3. However, in
doing so it would no longer be evident from the

mark that the package has been third party .
certified. .

Q4:May a third party packaging certification
agency certify a packaging without knowin:
exactly what hazardous material might be siipped
in the packaging?

Ad4:Yes. If the third party packaging certification
agency does not know what materials are to be
shipped in the packaging, it may certify the
ackaging to a specific packing group level and
or a specified maximum gross weight or specific
gravity. The packaging could then be used for
other hazardous materials so long as the packag-
ing test requirements are equal to or less severe
than the levels to which the packaging was tested.
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Additionally, the package must be assembled and
closed in the same manner as the tested package.

Q5:If a shipper changes bottle manufacturers (for
the inner bottles of a combination packaging), but
uses the same type or size, will new testing have to
be performed? : :

AS:Not necessarily. As agreed to at the UN
Subcommittee meeting in January, 1990, and as
published in RSPA’s Notice of Competent Au-
thority Ruling on March 22, 1990, substitution of a
bottle of the same or smaller size, and the same or
similar design and construction may be made

* without further testing provided the bottle being

substituted is at least as strong as the bottles
originally tested and other conditions that were
specified in the notice are also met. -

Q6:If a shipper overpacks a package that has
passed UN tests, does the overpack have to be
tested?

A6:No. The overpack does not have to be tested.
However, the overpack must be marked in accor-
dance with 49 CFR 173.25 to indicate that inside
packagings meet applicable specifications.

Q7:When applying the required markings to UN
ackagings, can the markings be divided into two
ines? Three lines? If so, should a slash appear at
the end of one line before dropping down to the

next?

AT.The UN Recommendations state that the
required markings may appear in a single line or in
multiple lines, provided the correct sequence is
respected. Slash marks should be used to separate
items on a line. To avoid confusion, we recom-
mend that you mark packages in the same manner
as the examples given in the U.N. Recommenda-
tions. While the UN Recommendations do not
prohibit the placement of a slash mark at the end
of a line, the examples in the UN Recommenda-
tions do not show one there.

Q8:When the inner packagings of a combination
packaging are pressure tested for shipment by air,
must the inner packa 'n§s be marked to indicate
they have been tested? Should the outer packag-
ing be marked with the pressure to which the
inner packagings have been tested instead of the
letter “S” (used to indicate inner packagings)?
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UN Performance Testing Qs and As continued from page 8

ARB:The inner packagings are not required to be
marked to indicate they have been pressure
tested. The marking “S” should appear on the
outer packaging to indicate that the packaging is
intended to contain inner packaﬁings. There is
no requirement to mark either the inner packag-

ings or outer packaging with the test pressure.

Q9:Is the internal pressure test required for the
inner packagings of combination packagings
intended for transportation lg air under the
International Civil Aviation Organization’s
Technical Instructions for the Safe Transport of
Dangerous Goods (ICAO Technical
Instructions)?

A9:The inner pack:gings of combination packag-
ings are not required by the ICAO Technical
Instructions to be tested with internal pressure.
However, Part 3, 1.1.6.1, requires these inner
packagings to be capable of withstanding a
specified internal pressure.

Q10:When marking the gross mass on UN
packagings (required in kilograms), is the gross
mass rounded down to the nearest kilogram, or
to a certain number of decimal places?

A10:The gross mass should be rounded down to
the nearest kilogram. The gross mass may be
rounded down to the nearest tenth of a kilogram
where the gross mass of a package is less than
one kilogram, or where a package has been

_ tested to within a tenth of a kilogram.

Q11:Are there any quantities of hazardous
materials that do not have their packagings
tested?

Al1:The International Maritime Dangerous
Goods Code (IMDG Code) contains some
provisions permitting the shipment of certain
‘limited” quantities of hazardous materials
without meeting the performance testing re-
quirements. Limited quantity provisions will also
be included in the 1991-92 Edition of the ICAO
Technical Instructions. Note, however, that the
limited quantity provisions in the IMDG Code
and ICAO are different. The ICAO Technical
Instructions also include provisions, similar to
those for “small quamitics” in 49 CFR 173 4, for
excepted quantities of hazardous materials,
which are even smaller quantities of hazardous
materials than limited quantities, and which are

feneraﬂy not subject to the requirements of the
CAO Technical Instructions.
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Q12:Who is res'j)onsible for determining the
hazard class and packing group of a hazardous
material, the shipper or the third party packaging
certification agency?

A12:The person offering the hazardous material
for transportation g:‘e. the “shipper”) is re-
sponsible for classifying the hazardous material
and determining its packing group.

Q13:Will the minimum pressure required for
performance of the internal pressure test in
accordance with paragraph 9.7.50f the UN = °
Recommendations always be 100 kilopascals
(kPa) for Packing Groups II and ITI?

A13:Not necessarily. If the required test pres-
sure is calculated in accordance with paragrapi
9.7.5.4(a) of the UN Recommendations, a

minimum pressure of less than 100 kPa may be
used.

Q14:May a guided load test (a test where the
required load, which is not necessarily achieved
by additional packages, is applied to the top of
the test package in a manner such that the load
remains centered over the top of the package)
followed by a stackinistability determination be
used to comply with the stacking test require-
ments of para‘%raph 9.7.6 of the Reco-
mmendations?

Al4:Yes.

Q15:What provisions can be made for packagings
which are not currently covered under the UN
Recommendations, such as boxes made of
paperfaced expanded polystyrene board?

Al15:Paragraph 9.3.13 of the UN Recommenda-
tions allows the use of packagings which do not
meet the specifications in 9.6 if they are aggroved
tgr the appropriate competent authority. The

.S. competent authority is the Director, Office
of Hazardous Materials Transportation
(OHMT). An approval for such a packaging may
be obtained by writing to OHMT requesting a
technical review of the proposed packaging. This

rovision is for packagings which can be shown to

equally effective and able to successfully

withstand the Chapter 9 performance tests.

Summer-Fall 1990



