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November 14, 2005 FLSA2005-52 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter addressed to Kristine Iverson, Assistant Secretary for 
Congressional and Intergovernmental Affairs, on behalf of Name*, Executive Director of the 
Name*.  
 
In his letter to you, Name* raises his concerns regarding changes to the Department of Labor’s 
definition of a “professional employee,” which Name* believes have made ineligible for the overtime 
pay exemption the childcare staff members who work as house parents and reside in Children’s 
Homes. Name* also notes that, according to a Department of Labor ruling, section 13(b)(24) of the 
Fair Labor Standards Act (FLSA) does not apply in the case of Name* as that organization does not 
have an on campus school. Name* seeks your assistance in helping to obtain a ruling from the 
Department of Labor, a revised administrative rule or an amendment to the FLSA, which would allow 
for individuals who are not married to qualify for the FLSA section 13(b)(24) exemption. 
 
The Wage and Hour Division (WHD) of the Department of Labor (Department) administers and 
enforces the FLSA (copy enclosed), which is the Federal law of most general application concerning 
wages and hours of work. This law requires that employers pay all covered and nonexempt 
employees not less than the minimum wage of $5.15 an hour for all hours worked, and overtime pay 
for all hours worked over 40 in a workweek. The FLSA applies to all employees of covered 
“enterprises”—enterprise coverage—and to employees individually engaged in interstate 
commerce—individual coverage. 
 
A discussion of enterprise and individual coverage is provided in the WH Opinion Letter of November 
30, 2004 and Fact Sheet #14 (copies enclosed). As stated in the WH Opinion Letter, enterprise 
coverage does not apply to a private, nonprofit enterprise providing care for neglected and 
dependent children unless it is operated in conjunction with a hospital, residential care facility, school 
(as determined under State law) or a commercial enterprise for a business purpose. See Joles v. 
Johnson County Youth Serv. Bureau, Inc., 885 F. Supp. 1169 (S.D. Ind. 1995) (nonprofit group home 
for troubled youth referred by courts or county agencies had no business purpose and was not a 
covered enterprise); Segali v. Idaho Youth Ranch, Inc., 738 F. Supp. 1302 (D. Idaho 1990); and 
Field Operations Handbook (FOH) 10c12(b) and 12g18 (FOH copies enclosed).  
 
However, employees of enterprises not covered under the FLSA may still be individually covered by 
the FLSA in any workweek in which they are engaged in interstate commerce, the production of 
goods for commerce or activities closely related and directly essential to the production of goods for 
commerce. Examples of such interstate commerce activities include making/receiving interstate 
telephone calls, shipping materials to another state and transporting persons or property to another 
state.  
 
As a practical matter, the WHD will not assert that an employee who on isolated occasions spends 
an insubstantial amount of time performing individually covered work is individually covered by the 
FLSA. Individual coverage will not be asserted for house parents or other employees who 
occasionally devote insubstantial amounts of time to: 
 
• Receiving/making interstate telephone calls; 
• Receiving/sending interstate mail or electronic communications; 
• Making bookkeeping entries related to interstate commerce. 
 
See FOH 11a01 (copy enclosed). 
 
We proceed with a discussion of the executive and professional exemptions under section 13(a)(1) 
and the house parent exemption under section 13(b)(24) of the FLSA in the event that childcare staff 
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members are covered under the FLSA based on either enterprise or individual coverage. After 
reviewing the limited information provided, we believe that neither the executive nor the professional 
exemption, as implemented under the old or revised rule, would be applicable to the childcare staff 
members who perform the work of house parents. This means that the childcare staff members at 
issue are protected by the minimum wage and overtime provisions. As discussed further below, we 
also believe that the FLSA’s section 13(b)(24) exemption from overtime pay for house parents is 
inapplicable to childcare staff members who, although they perform duties similar to those of house 
parents, are not married. 
 
Section 13(a)(1) of the FLSA provides an exemption from the minimum wage and overtime 
provisions for any employee employed in a bona fide executive, administrative, or professional 
capacity. The Department last year updated the regulations at 29 C.F.R. Part 541 (copy enclosed) 
implementing the section 13(a)(1) exemptions, which became effective August 23, 2004. An 
employee may qualify for exemption as a bona fide executive, administrative or professional 
employee if all the pertinent tests relating to duty, salary level and salary basis are met. For 
discussion purposes, we assume that the childcare staff members at issue are compensated on a 
salary basis at a rate of at least $455 per week as required. 
 
Executive Exemption 
As discussed in the revised rule at 29 C.F.R. § 541.100(a), “[t]he term ‘employee employed in a bona 
fide executive capacity’ in section 13(a)(1) of the Act” means “any employee”: 
 

1) Compensated on a salary basis at a rate of not less than $455 per week … , exclusive of 
board, lodging or other facilities; 

2) Whose primary duty is management of the enterprise in which the employee is employed 
or of a customarily recognized department or subdivision thereof; 

3) Who customarily and regularly directs the work of two or more other employees; and 
4) Who has the authority to hire or fire other employees or whose suggestions and 

recommendations as to the hiring, firing, advancement, promotion or any other change of 
status of other employees are given particular weight. 

 
Id. The old rule also required as part of the duty test that the bona fide executive employee must 
have customarily and regularly directed the work of two or more other employees. Since, according 
to information provided, most of the childcare staff members do not supervise other employees, the 
childcare staff members at issue would not meet the executive exemption under either the old or 
revised rule. 
 
Learned Professional Exemption 
As discussed in 29 C.F.R. § 541.301(a), in order “[t]o qualify for the learned professional exemption, 
an employee’s primary duty must be the performance of work requiring advanced knowledge in a 
field of science or learning customarily acquired by a prolonged course of specialized intellectual 
instruction. This primary duty test includes three elements”: 
 

1) The employee must perform work requiring advanced knowledge; 
2) The advanced knowledge must be in a field of science or learning; and  
3) The advanced knowledge must be customarily acquired by a prolonged course of 

specialized intellectual instruction. 
 
Id. Under 29 C.F.R. § 541.301(b), “[t]he phrase ‘work requiring advanced knowledge’ means work 
which is predominantly intellectual in character, and which includes work requiring the consistent 
exercise of discretion and independent judgment, as distinguished from performance of routine 
mental, manual, mechanical or physical work. An employee who performs work requiring advanced 
knowledge generally uses the advanced knowledge to analyze, interpret or make deductions from 
varying facts or circumstances. Advanced knowledge cannot be attained at the high school level.” 
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Similar to the revised rule, in order to qualify for the learned professional exemption, the old rule 
required that the employee must have had as his/her primary duty work requiring knowledge of an 
advanced type in a field of science or learning customarily acquired by a prolonged course of 
specialized intellectual instruction, as distinguished from a general academic education and from an 
apprenticeship, and from training in the performance of routine mental, manual, or physical 
processes. Since there is no information provided that shows the work performed by the childcare 
staff members requires knowledge of an advanced type in a field of science or learning, which is 
customarily acquired by a prolonged course of specialized intellectual instruction, we believe the 
childcare staff members at issue do not qualify for the learned professional exemption under either 
the old or revised rule. 
 
House Parent Exemption 
Section 13(b)(24) of the FLSA provides an overtime pay exemption for any employee who is 
employed with such employee’s spouse by a nonprofit educational institution to serve as the parents 
of children who are orphans or one of whose natural parents is deceased, and who are enrolled in 
the institution and reside in residential facilities of the institution, while the children are in residence at 
the institution. The employee and the employee’s spouse must reside in the facility, receive (without 
cost) board and lodging from the institution, and together be compensated, on a cash basis, at an 
annual rate of not less than $10,000. The Department believes that Congress only intended to 
exempt married couples who serve as house parents for orphans (or children with only one living 
parent) who are enrolled in and reside on the premises of an educational institution. 
 
Thus, we conclude that the section 13(b)(24) exemption would not apply to unmarried individuals. 
Any changes to the section 13(b)(24) requirements, such as allowing for unmarried individuals who 
perform duties similar to those of house parents to be eligible for the overtime pay exemption, would 
be a matter for legislative determination by the Congress.  
 
With regard to our ruling in the case of the Name*, the information provided by the Name* 
indicated that the children who reside in the Children’s Home are not orphans and do not have only 
one living natural parent. Hence, we concluded that, assuming individual coverage existed, the 
section 13(b)(24) exemption would not apply to the house parents employed by the Name*. 
 
In summary, the enterprise provisions of the FLSA do not cover private nonprofit institutions 
providing care for neglected and dependent children, if such institution is not operated in conjunction 
with a hospital, residential care facility, school or a commercial enterprise operated for a business 
purpose. If a member organization of the Name* is not covered on an enterprise basis, then it would 
need to determine if individual coverage applies to its employees. Only if enterprise or individual 
coverage exists should the employer ascertain whether an exemption under the FLSA is applicable. 
As discussed above, provided enterprise or individual coverage exists, it is our opinion that neither 
the executive nor the professional exemption would apply to the childcare staff members who work 
as house parents. In addition, the section 13(b)(24) exemption from overtime pay would be 
inapplicable to childcare staff members who, although they perform duties similar to those of house 
parents, are not married.  
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented that 
this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue addressed 
herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation 
or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
This opinion is issued as an official ruling of the Wage and Hour Division for purposes of the Portal-
to-Portal Act, 29 U.S.C. § 259. See 29 C.F.R. §§ 790.17(d), 790.19; Hultgren v. County of Lancaster, 
913 F.2d 498, 507 (8th Cir. 1990). 
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We trust that this letter is responsive to your inquiry. Please contact our office if we can be of further 
assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alfred B. Robinson, Jr. 
Deputy Administrator 
 
Enclosures: FLSA 

29 C.F.R. Part 541 
WH Opinion letter November 30, 2004 
Fact Sheet #14 
FOH 10c12(b), 11a01, 12g18 

 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 


