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CBCA 654-RELO

In the Matter of DANIEL T. MATTSON

Daniel T. Mattson, Boise, ID, Claimant.

Tammy S. Alphonse, Program Analyst/Authorized Certifying Officer, Office of the

Chief Financial Officer, Department of Agriculture, New Orleans, LA, appearing for

Department of Agriculture.

STEEL, Board Judge.

Claimant, Daniel T. Mattson, was authorized relocation expenses by the Department

of Agriculture (USDA) for a change in station from Grangeville, Idaho, to Boise, Idaho. He

purchased a home at his new duty station. 

The Office of the Chief Financial Officer (CFO) denied payment of a home owners’

association set up fee (HOA fee) in the amount of $250 and an underwriting fee in the

amount of $375.  Mr. Mattson has submitted a reclaim voucher for those two fees, and the

USDA requests our opinion as to whether Mr. Mattson’s reclaim may be certified for

payment.     

Discussion

Statute provides that “an agency shall pay to or on behalf of an employee who

transfers in the interest of the Government, expenses for the . . . purchase of a residence at

the new official station that are required to be paid by the employee when the old and new

official stations are located within the United States.”  5 U.S.C. § 5724a(d)(1) (2000).

Further, the FTR provides that an agency will pay residence transaction expenses “provided

they are customarily paid by the seller of a residence at the old duty station or by the

purchaser of a residence at the new official station . . . .”  41 CFR 302-11.200(a)-(f).  Among
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those expenses which are reimburseable are loan origination fees and “[o]ther expenses of

purchase made for required services that are customarily . . . paid by the purchaster of a

residence at the new official station.”  41 CFR 302-11.200(f)(12) (emphasis added). 

Home Owners Association Set Up Fee

The HOA fee in the amount of $250 was denied initially because the CFO believed

that the fee was “an item of added value for the benefit of the purchaser and not part of the

reimbursable expenses of purchasing a home at the new official duty station, nor is it

required for an extension of credit by the lending institution,” as allowable under  41 CFR

302-6.2d(2)(d).  The CFO cited Keith E. Mullnix, B-216973 (Apr. 22, 1985), to support its

determination.  

In Mullnix, the claimant received a permanent change-of-station transfer from Eureka,

California, to Mission Viejo, California, in January 1984, and was authorized reimbursement

of relocation expenses.  His claim for a $100 association fee was denied  because the fee was

used for landscaping and other maintenance costs.  However, the fee was also denied because

as a membership fee it was considered an item of added value continuing to benefit the

purchaser.  The Comptroller General found that “[a]s such [the fee is] considered a part of

the purchase price and not a part of the cost or expenses of purchasing.” Mullnix (citing

Herbert W. Everett, 60 Comp. Gen. 451 (1981)).

Submitting evidence from his closing agent that such a charge is customary in the

locality and a copy of the restrictive covenants in the new subdivision, Mr. Mattson argues

that his HOA fee is a required initial fee and is not a regular annual assessment.  Thus, the

question is whether the HOA fee is a reimbursable expense for required services customarily

paid by a purchaser or a non-reimbursable operating and maintenance expense.  

This Board has recently examined this question in Andreas Frank, CBCA 557-RELO,

07-1 BCA ¶ 33,531.  Like Mr. Mattson, Mr. Frank demonstrated that he was charged an

initial homeowner’s association “community enhancement fee” (CEF) required to be paid

by all homes in his community.  The Board found that it was clear that the CEF was an

expense customarily paid by the purchaser of a residence at his new offical station.

However, the Board also found that Mr. Frank had not shown that the expense was made for

“required services,”  which it explained to be: 

those services imposed on the employee by a lending institution or by state or

local law as a precondition of sale.  Such fees as lender inspection fees, termite

 inspection, roof inspection, and other such fees required by lenders are

“required services” to which a seller or purchaser is entitled.
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Id. at 166,115 (quoting Edward C. Brandt, GSBCA 13649-RELO, 97-2 BCA ¶ 29,054); see

also Leonard J. Garofolo, 67 Comp. Gen. 449 (1988).  Thus, some fees charged in

conjunction with the transfer of residences, such as fees for real estate brokerage and for

preparing documents for the transfer of ownership, have been held to be reimbursable.  See

Frank, 07-1 BCA at 166,115. 

While Mr. Mattson has shown that the HOA fee was an initial fee and not an annual

or monthly maintenance fee paid by all members of the community, that does not change the

nature of the fee itself.  It is a one-time, nonrefundable, and nontransferable fee, and it is

essentially a membership fee which is not included as a reimburable expense under the FTR.

It is regarded as an item of added value continuing to benefit the purchaser, and is considered

part of the cost or expense of purchasing.  

[T]he cost of a membership is considered a personal expense of the employee

and not reimbursable. . . . [T]he membership fee had no relationship to any

expense or charge for services required for the purchase of the property.  It

was a requirement for occupancy and participation in the management of the

cooperative development.  Accordingly, such membership fee is not

reimbursable as a relocation expense under the Federal Travel Regulation [ ].

Everett, 60 Comp. Gen. at 452.  Mr. Mattson is therefore not entitled to reimbursement for

the HOA fee.

Underwriting Fee

Underwriting fees have been held to be charges paid incident to and as a prerequisite

to the extension of credit, and are thus not reimbursable.  As stated in Willo D. Lockett,

GSBCA 16391-RELO, 04-2 BCA ¶ 32,722, “The FTR establishes as a general rule, ‘Any

fee, cost, charge, or expense determined to be part of the finance charge under the Truth in

Lending Act, Title I, Pub. L. 90-321, as amended, and Regulation Z issued by the Board of

Governors of the Federal Reserve System (12 CFR part 226), unless specifically authorized

in § 302-11.200’ is not reimbursable.” Id. at 161,881 (quoting 41 CFR 302-11.202(g)

(2003)). 

The  FTR’s  exception to this general rule states that a loan origination fee and similar

charges, although paid incident to and as a prerequisite to the extension of credit, are

reimbursable.  41 CFR 302-11.200(f)(2).  Mr. Mattson argues that his underwriting fee

fulfills this exception, because it served as a loan origination fee.  He cites 12 CFR 226.4(c),

which states that application fees charged to all applicants for credit, whether or not credit

is actually extended, are not finance charges.  He asserts that “the Underwriting Fee in this
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case is part of the application fees charged in the same manner as loan origination fees are

for other credit providers and should not be considered part of the finance charges.”  Mr.

Mattson's HUD-1 Settlement Statement lists the underwriting fee in the amount of $375 as

item 808 under Section 800, Items Payable in Connection with Loan.  The first item in that

section is “801. Loan Origination Fee,” and there is no indication on the form that a loan

origination fee was paid by Mr. Mattson.

However, the question of whether an underwriting fee can substitute for a loan

origination fee for the purposes of reimbursement has been addressed in Shane Douthitt,

GSBCA 16819-RELO, 06-1 BCA ¶ 33,262.  The board in Douthitt noted that an

underwriting fee is considered to be part of the finance charge, and consequently is not

reimbursable, citing Lockett.  As the board continued,

 Moreover, such a fee, which is “generally charged by a lender to cover the

cost of having a loan underwritten,” [Craig A.] Czuchna, [GSBCA

15799-RELO, 02-2 BCA ¶ 31,898,] has traditionally been treated as a charge

which is neither similar to, nor an element of, a loan origination fee.  See

Lockett; Virginia Wensley Koch, GSBCA 16277-RELO, 04-1 BCA ¶ 32,625.

Id. at 164,842.  Therefore, Mr. Mattson is likewise not entitled to reimbursement of the

underwriting fee.

For the reasons stated above, the determinations of Mr. Mattson’s agency regarding

his claim are affirmed.

____________________________

CANDIDA S. STEEL

Board Judge


