
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
December 17, 2003       FMLA2003-5 
 
Dear Name* 
 
Thank you for your letter of November 17, 2003, addressed to Kristine Iverson, Assistant Secretary for 
Congressional and Intergovernmental Affairs, on behalf of Name* regarding the Family and Medical 
Leave Act of 1993 (FMLA).  Name* asks several questions concerning compliance issues with the FMLA.       
 
The FMLA entitles eligible employees of covered employers to take up to 12 weeks of unpaid, job-
protected leave each year – with continuation of group health insurance coverage under the same 
conditions as prior to leave – for specified family and medical reasons.  Eligible employees are entitled to 
unpaid FMLA leave for any of the following reasons:  (1) the birth of a son or daughter, and to care for the 
newborn child within one year of birth, (2) the placement with the employee of a son or daughter for 
adoption or foster care, and to care for the newly placed child within one year of placement, (3) to care for 
the employee’s spouse, son or daughter, or parent who has a serious health condition, and (4) for a 
serious health condition that makes the employee unable to perform the essential functions of his/her job. 
 
Name* asks a number of general questions concerning the application of the FMLA.  As determinations 
of coverage, employee eligibility and other compliance issues under the FMLA are fact-dependent, we will 
provide general guidance in answer to each of the questions. 
 
1.  Can an employer require an employee to exhaust accrued sick and vacation time while on paid leave? 
 
Generally, pursuant to Regulations 29 CFR 825.207, an employer may require the employee to substitute 
accrued paid leave for unpaid FMLA-qualifying leave.  However, an employer cannot require an 
employee to substitute, under FMLA, any paid vacation or other leave during the absence that would 
otherwise be covered by payment from plans covering temporary disabilities.  Because the leave 
pursuant to a temporary disability benefit plan is not unpaid leave, the provision for substitution of paid 
leave is inapplicable.  An employee’s receipt of such payment precludes the employee from electing and 
prohibits the employer from requiring the substitution of any form of accrued paid leave for any part of the 
absence covered by such payments.  However, the employer may designate the paid leave under a 
temporary disability plan as FMLA leave and count the leave as running concurrently for purposes of both 
the benefit plan and the FMLA leave entitlement.  See 29 CFR 25.207(d). 

 
2.  Can something like a broken leg be designated as FMLA leave?   
 
This depends on whether this condition meets the definition of a “serious health condition” as defined in 
the FMLA’s implementing regulations at 29 CFR 825.114 (copy enclosed). 
 
3.  Are there repercussions for an employer who violates the FMLA but does not terminate the employee? 
(For example, the employer fails to notify the employee in the appropriate time, requires the employee to 
return to light duty, and contacts the employee’s doctor.)  

 
Potential remedies available to employees under the FMLA include reinstatement or promotion, lost 
wages and other compensation, employment benefits, or actual monetary loss sustained as a direct result 
of the violation, and (where leave is denied) requiring an employer to allow FMLA leave for an eligible 
employee for a qualifying reason.  Employees may file complaints under the FMLA with their local Wage 
and Hour Division district office.  Complaints are reviewed by the district offices and appropriate 
enforcement actions are taken to administratively resolve these complaints.  The FMLA also provides that 
employees or the Department of Labor may file suit against an employer to enforce the provision of the 
Act.  
 
You also ask about the designation of leave as FMLA leave.  According to 29 CFR 825.208(a), in all 
circumstances, it is the employer’s responsibility to designate leave, paid or unpaid, as FMLA-qualifying, 
and to give notice of the designation to the employee.  Employers are prohibited under the FMLA from 
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interfering with, restraining, or denying the exercise of (or attempts to exercise) any rights provided by the 
Act.  Failure to designate a portion of FMLA-qualifying leave as FMLA would not preempt an eligible 
employee’s entitlement to FMLA protections for a period of leave that otherwise qualifies as FMLA leave.   
 
As stated previously, determinations of compliance, eligibility and other issues of compliance under the 
FMLA are fact-specific.  Based on the limited information provided in Name* inquiry, we are unable to 
determine the application of the FMLA to his particular circumstances.  For his information, we are 
enclosing the FMLA’s implementing regulations and the Compliance Guide to the Family and Medical 
Leave Act.  If, after reading this letter and the enclosed publications, Name* has additional questions, he 
may contact the nearest Wage and Hour District Office located at 211 W. Fort Street, Room 1317, Detroit, 
Michigan 48226-32317; telephone, (313) 226-7447. 
 
Sincerely, 
 
Rosemary E. Sumner 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
Enclosure 
 
cc:  Washington, D.C., Office 
 
Note: * Name(s) withheld to preserve privacy, in accordance with 5 U.S.C. 552(b)(7). 
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