
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
December 4, 2002        FMLA2002-6 
 
Dear Name* 
 
This is in response to your letter of Name*, requesting written guidance from the Wage and Hour Division 
of the U.S. Department of Labor with regard to the application of the 1,250-hour eligibility test and 
intermittent leave under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). 
 
The scenario you describe in your letter, and in a conversation with a member of my staff, involves 
several employees who submitted FMLA documentation to their employer and were subsequently 
approved for intermittent leave for a twelve-month period.  On the medical certification form, the 
employees’ physician specified how often they would be expected to be absent from work on a monthly 
basis.  However, when employees miss more workdays on a monthly basis than those specified on the 
medical certification, the employer requires them to submit another FMLA request form and to update the 
information on their medical certification form to reflect the need for additional time off monthly.  Once the 
medical certification is resubmitted for the same serious health condition, the employer applies the 1,250-
hour eligibility test for the second time in the same twelve-month period.  As a result, some employees 
are denied additional FMLA leave pursuant to the original approved FMLA leave request, as well as the 
new request, because they fail to meet the 1,250-hour requirement. 
 
The FMLA provides that an employee is entitled to leave for up to 12 weeks in any 12-month period for 
the employee’s own serious health condition, or to care for a spouse, son, daughter, or parent who has a 
serious health condition.  Pursuant to Section 102(b)(1) of the Act, leave may be taken all at once, or may 
be taken “intermittently or on a reduced leave schedule” when medically necessary.  The FMLA’s 
implementing regulations at 29 CFR Part 825.203 and 825.800, copy enclosed, define intermittent leave 
as “leave taken in separate blocks of time due to a single qualifying reason.”  This definition is based 
upon the statutory provisions and legislative history pertaining to intermittent leave. 
 
An employer may require that a request for FMLA leave due to a serious health condition be supported by 
a certification completed by the individual’s health care provider.  However, not all absences caused by 
certain serious health conditions will be predictable, and the FMLA does not require a health care 
provider to submit an exact schedule of leave when submitting the medical certification.  Health care 
providers are only expected to provide their best, informed medical judgment.  The FMLA does not permit 
an employer to withhold approval of a request for FMLA leave if an exact schedule of leave is not 
submitted.  For pregnancy, chronic, and long-term serious health conditions, an employer may require 
this medical certification every 30 days in connection with an absence by the employee.  However, where 
the circumstances described by a previous medical certification have changed significantly (including 
significant changes in the duration and/or frequency of absences), an employer may request 
recertification in less than the 30-day minimum interval, but also only in connection with an absence.  
(See Section 825.308) 
 
The intermittent leave concept assumes alternating periods of absence from and presence at work for the 
same FMLA-qualifying condition.  Thus, as we have previously explained (see opinion letter FMLA-112 
enclosed), an employer may not require an employee to reestablish eligibility with each absence.  The 
1,250-hour eligibility test may be applied only once during the same 12-month FMLA leave year, on the 
commencement of a series of intermittent absences, if all involve the same FMLA-qualifying serious 
health condition.  The employee would remain entitled to FMLA leave for that medical reason throughout 
the 12-month period, even if the 1,250-hour calculation is not met at some later point in the 12-month 
period when another related instance of intermittent leave occurs. 
 
Responsibility for investigating allegations of violations of the FMLA has been delegated to the various 
district offices of the Wage and Hour Division.  If, after reading this letter, you need further clarification 
regarding the application of the FMLA to your situation, you may contact the nearest office of the Wage 
and Hour Division, which is located at 230 South Dearborn Street, Room 412, Chicago, Illinois 60604, 
telephone (312) 353-8145. 
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 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
 
Sincerely, 
 
Rosemary E. Sumner 
Office of Enforcement Policy 
Family and Medical Leave Act Team 
 
Enclosure   
 
Note: * Name(s) withheld to preserve privacy, in accordance with 5 U.S.C. 552(b)(7). 
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