
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

 

          FLSA2006-40 
 
October 20, 2006 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter written on behalf of a number of school districts.  You request 
guidance under the Fair Labor Standards Act (FLSA) regarding the use of non-exempt school 
system staff to assist with coaching sports or other extracurricular activities, either as 
volunteers or as additional duties.  You present several hypothetical fact patterns and inquire 
whether there is FLSA compliance.  We will briefly describe the statutory and regulatory 
provisions that guide our analysis and then address each hypothetical in turn. 
 
The FLSA recognizes the generosity and public benefits of volunteering and does not seek to 
pose unnecessary obstacles to bona fide volunteer efforts for charitable and public purposes.  
Please be assured that this Administration fully supports volunteerism and is committed to 
working to ensure that citizens are able to volunteer their services freely for charitable and 
public purposes consistent with the law.  Wage and Hour Division (WHD) staff are prepared to 
work with and to offer assistance to school districts regarding FLSA compliance.   
 
Under section 3(e)(4)(A) of the FLSA and 29 C.F.R.  § §  553.101 and 553.103,1 individuals 
are volunteers, not employees of a public agency, when they meet the following criteria: 
 

A.  They provide their services for civic, charitable, or humanitarian reasons without 
promise, expectation, or receipt of compensation for the services rendered, 
although a volunteer can be paid expenses, reasonable benefits, or a nominal fee 
to perform such services;  

B. They offer their services freely and without coercion, direct or implied, from the 
employer; and 

 
C. They are not otherwise employed by the same public agency to perform the 

same services as those for which they propose to volunteer; in other words, 
individuals can qualify as volunteers if they either volunteer for different 
agencies or perform services different from those they are otherwise employed 
to perform. 

 
WHD has recently considered the application of the FLSA volunteer provision to schools and 
described the relevant considerations necessary to determine whether a bona fide volunteer 
relationship exists under different factual situations.  See Wage and Hour Opinion Letter 
FLSA2004-6 (July 14, 2004).   
 
Your letter poses four specific questions concerning either volunteers or employees performing 
additional paid work for the employer.  The questions you present do not specifically address 
                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 

http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2004/2004_07_14_6_FLSA_Coaching.pdf


each of the three criteria set out above.  Thus, for the purposes of this response, we will address 
only the issues presented and will assume that the individuals otherwise qualify as volunteers.  
Please note that in each case in which any of these criteria is not met, the services performed 
may constitute compensable time under the FLSA.  
 
1.  Instructional aides employed by the school district seek to volunteer their services in the 
schools their children attend.  These instructional aides would perform as volunteers at least 
some of the same services that they are also employed by the school district to perform as 
employees.  You ask whether these instructional aides may volunteer under these 
circumstances. 
 
WHD does not assert FLSA violations for time spent by a public school employee who is also 
the parent (or who stands in loco parentis) of a child in that school, when the parent volunteers 
in activities directly involving the child’s education and participation.  WHD will thus not 
enforce the provisions of the FLSA for the time spent by a volunteer who is a parent of a 
student participating in the activity for which the parent is volunteering.  See Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2004-6; Field Operations Handbook § 59d08. 
 
This WHD enforcement position applies only if the activities are performed without 
expectation of compensation and there is no coercion or pressure on the employee by the 
employer to provide the volunteer services.  Also, WHD’s enforcement position does not waive 
or otherwise have any effect on an individual employee’s right under section 16(b) of the FLSA 
to maintain a future claim for appropriate FLSA compensation for “volunteer” hours.  
 
2.  Secretarial and clerical employees of the school district wish to perform volunteer services 
for the Parent Teacher Association/Parent Teacher Organization and other school-associated 
organizations.  They may be paid a nominal fee for performing the services, which are similar 
to the services they are otherwise employed by the school district to perform.  You ask whether 
these activities constitute volunteer service.  
 
Assuming any payment is in fact “nominal” (see answer to question 4 below), the evaluation of 
volunteer status turns on whether the PTA/PTO and other school associated organizations and 
the school are the same public agency.  The PTA is generally a not-for-profit organization with 
its own governing board of directors and is independent from the school.2  Although a PTA 
exists to support educational activities, we assume it is not the same public agency as the 
school.  Consequently, the secretary or clerical employee may volunteer for the PTA, even 
though the secretary or clerical employee provides the same services to the PTA as the 
employee provides to the school.  
 
3.  Secretarial, clerical, and bookstore employees volunteer as ticket-takers, ushers, box office 
personnel, or security workers at games during football or basketball season or at infrequent 
special events such as concerts or theater performances.  You ask whether these individuals 
must be paid for such work. 

                                                           
2 The by-laws of the national PTA specify that the PTA is “organized exclusively for charitable, scientific, literary 
and educational purposes” under the IRS code provision governing not-for-profit organizations. 
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The employees may volunteer to perform such services to the extent that are not the same as or 
similar to those services they are otherwise employed by the school district to perform.  A 
determination of whether the services that volunteers seek to provide are the “same type of 
services” they are employed to perform requires “consideration of all the facts and 
circumstances in a particular case.”  29 C.F.R. § 553.103(a).  
 
Among the facts to be considered is how the volunteered services and the services that the 
volunteer is employed to provide were classified by the three-digit categories of occupations in 
the Dictionary of Occupational Titles (DOT), last published in 1991 by the Employment and 
Training Administration (ETA).  The DOT was recently replaced by the O*NET system, also 
published by ETA.  WHD will also consider whether the volunteer services are “closely related 
to the actual duties performed or responsibilities assigned to the employee.”  Id.  To the extent 
that any individual school employee’s “actual duties” differ from those found in the O*NET 
description, the answers below may not be valid, and the services performed may constitute 
compensable time under the FLSA.   
 
Secretarial, clerical, and bookstore employees generally perform work that is substantially 
different from the tasks performed by ticket-takers, ushers, box office workers, or security 
guards.  Both the DOT and O*NET descriptions illustrate that most of the tasks performed in 
the paid occupational categories and those performed in the volunteer categories are 
substantially different.  Although the O*NET descriptions indicate that a few of the tasks that 
ticket-takers, ushers, and box office workers commonly perform also are performed by cashiers 
and clerical workers, none of the paid occupations shares the three-digit categories of 
occupations in the DOT with the volunteer job categories.  Although you have not provided a 
description of the tasks the employees perform for the school district aside from the job titles, it 
appears the employees would be allowed to volunteer, assuming the job titles reflect the tasks 
normally performed by an employee in those positions.   
 
As stated above, however, if the actual duties of a school employee differ from those described 
in O*NET or the DOT, the preceding answer regarding same or similar services may not be 
valid.  Below you will find links to the corresponding job descriptions in O*NET and the 
Dictionary of Occupational Titles, the two databases used to consider whether or not work is 
sufficiently different to allow public employees to volunteer for their employer.   
 
For the O*NET occupational descriptions, see the following occupational categories:  

• Clerical:  http://online.onetcenter.org/link/summary/43-9061.00; 
• Secretary:  http://online.onetcenter.org/link/summary/43-6014.00;  
• Cashier:  http://online.onetcenter.org/link/summary/41-2011.00;  
• Usher, Ticket-taker, Lobby attendant:  http://online.onetcenter.org/link/summary/39-

3031.00; and 
• Security Guard:  http://online.onetcenter.org/link/summary/33-9032.00.   

 

See also the DOT occupational categories: 

• Clerk:  http://www.occupationalinfo.org/20/209562010.html;  
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• Secretary:  http://www.occupationalinfo.org/20/201362030.html; 
• Cashier:  http://www.occupationalinfo.org/21/211462010.html; 
• Security Guard:  http://www.occupationalinfo.org/37/372667038.html; and 
• Ticket-taker:  http://www.occupationalinfo.org/34/344667010.html. 

 
4.  Secretarial, clerical, and other employees volunteer to participate in extracurricular 
activities, such as dance chaperones, student proctors, field trip chaperones, or crowd control 
monitors.  You indicate that the work is not the same as or similar to the work they are 
employed to perform.  They receive a fee of approximately $10 to $20 per activity.  You ask 
whether these individuals are volunteers or employees. 
 
Assuming the work performed by paid employees of the school district is not the same as or 
similar to the work performed as volunteers, the answer depends on whether the payment of the 
$10-$20 per activity is a nominal fee or compensation for services.  Section 3(e)(4)(A)(i) and 
the implementing regulations at 29 C.F.R. § 553.106 provide that a volunteer may be paid 
expenses, reasonable benefits, or a nominal fee, or any combination thereof, without losing 
volunteer status.  The regulations list a number of examples of permissible payments, including 
such expenses as dry cleaning a uniform, transportation, books, or supplies, or a payment for 
benefits, such as participation in a group insurance plan.  See 29 C.F.R. § 553.106(a)-(d). 
 
Although the statute and the implementing regulations do not define what constitutes a 
“nominal fee,” the regulations provide guidance for determining whether a fee is nominal.  If a 
fee is not nominal, then the individual would not qualify as a volunteer and would be 
considered an employee subject to the FLSA minimum wage and overtime provisions.  In 
particular, 29 C.F.R. § 553.106(e) states that a fee is not nominal if it is a substitute for 
compensation or tied to productivity. 
 
The factors to examine in making this determination include without limitation: (1) the distance 
traveled and the time or effort required of a volunteer; (2) the availability––limited or 
unlimited––of a volunteer to provide services; and (3) the basis––as needed or throughout the 
year––on which a volunteer agrees to perform services.  These factors focus upon whether the 
fee is actually more analogous to a payment for services and, therefore, is not nominal, or a 
reflection of the volunteer’s commitment to the volunteer activities.  See Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2004-6.  “Another key factor in the context of school coaching or 
advising a club is whether the amount of the fee varies as the particular individual spends more 
or less time engaged in the volunteer activities, or varies depending upon the success or failure 
of a particular team or school activity.”  Wage and Hour Opinion Letter FLSA2005-51 (Nov. 
10, 2005).  Therefore, fees based upon “the win-loss record of a team, or the degree of student 
involvement in a particular club, or other similar factors relevant to the quality or quantity of 
the team, club, or activity” would be considered tied to productivity.  Id.   
 
Section 553.106(f) of the FLSA regulation provides that determining whether the expenses, 
benefits, or fees would preclude an individual from qualifying as a volunteer under the FLSA 
requires examining the total amount of payments in the context of the economic realities of a 
particular situation.  WHD will presume that the fee paid is nominal as long as the fee does not 
exceed twenty percent of what the school would otherwise pay to hire a full-time employee for 
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the same services.  See Wage and Hour Opinion Letters FLSA2006-28 (Aug. 7, 2006) and 
FLSA2005-51.     
 
Moreover, to the extent that these workers are part-time employees and not volunteers, the 
special overtime rule under section 7(p)(2) of the FLSA may apply.  Section 7(p)(2) provides 
that State and local government employees may, solely at their option, work occasionally or 
sporadically on a part-time basis for the same public agency in a different capacity from their 
regular employment, and the hours worked in the different jobs need not be combined for the 
purpose of determining overtime liability under the FLSA.  The term “occasional or sporadic” 
means infrequent, irregular, or occurring in scattered instances.  See 29 C.F.R. § 553.30. 
 
Unfortunately, because of the limited information provided concerning your specific school 
districts, we are unable to provide a definitive answer regarding whether the fees proposed are 
nominal or whether section 7(p)(2) applies.  I hope you will find the above discussion and 
analysis responsive to your request.   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.   
 
You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or 
litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of 
Labor.  
 
Sincerely,    
 
 
Paul DeCamp 
Administrator  
 
Note: *The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
552 (b)(7). 
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