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Dear Name*: 
 
This is in response to your letter inquiring whether wilderness expedition course instructors, 
assistant instructors, course directors, and logistic support personnel are exempt under Fair 
Labor Standards Act (FLSA) section 13(a)(3).1  It is our opinion that the employees described 
in your letter are exempt as employees of seasonal amusement and recreational establishments.   
 
The employer is a non-profit educational organization that runs seven schools, six of which 
operate educational recreational expeditions from 45 base camps located across North America, 
mostly within the United States.  With a few exceptions, the base camps operate for less than 
seven months during the year, based upon climate conditions appropriate to the particular 
expeditions (e.g., white water rafting, dog sledding, skiing, and canoeing).  For the few camps 
that run expeditions more than seven months during the year, more than two-thirds of each 
camp’s revenue routinely is received in six months or less, coinciding with the peak operational 
season of the particular base camp.  You ask whether the section 13(a)(3) exemption applies to 
the identified employees at the base camps; you do not ask whether it applies to employees at 
the schools. 
 
We proceed with a discussion below of the possible application of section 13(a)(3) in the event 
that some or all of the individuals employed by the company are enterprise or individually 
covered under the FLSA.  See 29 U.S.C. § 203; 29 C.F.R. §§ 776.0-.21; Fact Sheet #14.  If a 
base camp qualifies for the section 13(a)(3) exemption, then all the employees of that base 
camp are exempt from the FLSA overtime requirements.  
 
FLSA section 13(a)(3) provides a minimum wage and overtime exemption for any employee 
employed by an establishment that is an amusement or recreational establishment, organized 
camp, or religious or non-profit educational conference center that either “does not operate for 
more than seven months in any calendar year,” 29 U.S.C. § 213(a)(3)(A), or, “during the 
preceding calendar year,” has “average receipts for any six months of such year [of] not more 
than 33 1/3 per centum of its average receipts for the other six months of such year.”  
Id. § 213(a)(3)(B).   
 
The first step in applying the section 13(a)(3) exemption is to determine whether the seven 
different schools of the company and their approximately 45 base camps qualify as separate 
establishments or whether the company is to be considered a single establishment.  The 
Regulations define “establishment” as “‘a distinct physical place of business’ rather than ‘an 
entire business or enterprise’ which may include several separate places of business.”  29 
C.F.R. § 779.23.  It appears from your description that the separate base camps are physically 
remote from one another.  Thus, each base camp would meet the definition of a separate 
                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 

http://www.dol.gov/esa/regs/compliance/whd/whdfs14.htm


establishment, and exemption status depends upon whether the individual base camp meets the 
requirements of section 13(a)(3).  
 
The second step in applying section 13(a)(3) is to determine whether each establishment 
qualifies as “amusement or recreational,” an “organized camp,” or a “religious or non-profit 
educational center.”  29 U.S.C. § 213(a)(3).  Based on your description of the base camps’ 
activities, the primary activities are traditional recreational activities such as hiking, rafting, and 
skiing.  Thus, the base camps qualify as “amusement or recreational” facilities.  See Wage and 
Hour Opinion Letters September 22, 1999 and February 18, 1999 (copies enclosed).  
 
The final step in applying section 13(a)(3) is to determine whether each base camp meets the 
requirements of section 13(a)(3)(A) regarding the duration of the base camp’s operation or 
section 13(a)(3)(B) regarding the base camp’s receipts.  You state that most of the company’s 
base camps operate less than seven months during the year due to climatic conditions.  Thus, 
those base camps satisfy section 13(a)(3)(A). 
 
Those base camps that operate more than seven months during the year, however, must be 
analyzed under section 13(a)(3)(B).  The test enunciated in this subpart, often referred to as the 
“receipts test,” requires that the average revenues from the six months with the smallest 
receipts cannot be more than one third the average of the six months with the greatest receipts.  
These six months need not be sequential.  See Field Operations Handbook § 25j01.  You state 
that of the base camps that operate longer than seven months, “more than two-thirds of their 
revenue from such expeditions are routinely received during six month periods or less.”  
However, this information is insufficient for us to determine whether these camps meet the test 
in section 13(a)(3)(B).  First, the 33-1/3 percent figure in the receipts test refers to a comparison 
between two periods of the year, not a comparison against a yearly revenue total; i.e. the 
revenue from the “low” six months may not exceed one third of the revenue from the “high” 
six months, not, as suggested by your statement, one third of the annual revenue.2  Second, the 
receipts test requires further study of each year’s revenue, because the test is based on receipts 
“during the preceding calendar year.”  If the test is met, all employees of the base camps are 
exempt under section 13(a)(3), not just instructors, directors, and support personnel.3   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.  You have also represented that this opinion is not sought in 

                                                           
2 A comparison to the yearly revenue total is, of course, possible, but would require that the revenue from the 
“low” six months not exceed 25 percent of the yearly revenue total. 
 
3 We are withdrawing Wage and Hour Opinion Letters FLSA2001-15 and May 23, 2000 to the extent they 
conclude that certain employees of an otherwise-qualifying establishment do not qualify for the section 13(a)(3) 
exemption because their activities are not of the “same character” as those activities for which the establishment 
was created. 
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connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above is responsive to your inquiry.  
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul DeCamp 
Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
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