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          FLSA2006-36 
 
September 28, 2006 
         
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter requesting an opinion concerning payment of overtime 
compensation under the Fair Labor Standards Act (FLSA) to civilian public safety dispatchers 
employed by your client (the City).  It is our opinion that the public safety dispatchers are 
entitled to overtime for all hours worked in excess of 40 in a workweek. 
 
You indicate that the dispatchers are represented by a union for collective bargaining purposes.  
The union and the City are parties to a collective bargaining agreement that establishes the 
dispatchers’ work schedules and sets forth when dispatchers are entitled to overtime pay.  The 
agreement provides that dispatchers shall be paid overtime pay for “all hours authorized and 
worked in excess of 48 hours in any one week, or for all hours worked in 7 or more consecutive 
days.”  You ask whether the City would violate the FLSA by complying with the agreement 
strictly and paying overtime only in excess of 48 hours in any one week, but not when the 
dispatchers work more than 40 but less than 49 hours in a week.  You indicate that the 
dispatchers are non-exempt employees who do not meet the requirements for exemption under 
FLSA section 7(k) or 13(a)(1).1   
 
Under section 7(a) of the FLSA, overtime compensation is determined on a workweek basis.  
The regulations define a workweek as a “fixed and regularly recurring period” of 168 hours 
comprising 7 consecutive 24-hour periods.  29 C.F.R. § 778.105.  A workweek may begin on 
any day of the week and any hour of the day established by the employer (or by parties where a 
collective bargaining agreement exists).  In this case, you indicate that the workweek begins on 
Saturday and ends on Friday. 
 
Under section 7(a), a non-exempt employee must receive overtime compensation for all hours 
worked in excess of 40 in the workweek at a rate of not less than one and one half times the 
employee’s regular rate of pay.  Additionally, the FLSA establishes a minimum standard that 
may be exceeded but cannot be waived or reduced.  Under certain conditions, public employees 
may receive compensatory time off pursuant to section 7(o) in lieu of cash overtime 
compensation as explained in 29 C.F.R. §§ 553.20-.28. 
 
Based upon the information provided, we believe that the public safety dispatchers are entitled 
to overtime compensation under section 7(a) of the FLSA.  Therefore, it is our opinion that the 
City would violate the FLSA by complying with the agreement strictly and paying dispatchers 
an overtime premium only when they work in excess of 48 hours in any workweek.  All hours 
worked, whether authorized or not, in excess of 40 during a workweek are subject to the 
overtime requirements. 
 
                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 



This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.  You have also represented that this opinion is not sought in 
connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor.   
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry.  
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul DeCamp 
Administrator 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
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