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Washington, D.C. 20210  

 
June 9, 2006 FLSA2006-21 
 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for answers to several questions raised by a member of your 
industry association regarding the application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to tipped 
employees. Since your member’s questions concern the use of tips to pay for the cleaning of 
garments worn by restaurant servers, a preliminary review of both “uniforms” and tips may be 
useful.  
 
Although there are no hard-and-fast rules in determining whether certain types of dress are 
considered uniforms for the purposes of compliance with the provisions of the FLSA, Field 
Operations Handbook (FOH) § 30c12(f) provides the following principles which are applicable: 
 

a. If an employer merely prescribes a general type of ordinary basic street clothing to be 
worn while working and permits variations in details of dress, the garments chosen by 
the employees would not be considered to be uniforms. 

 
b. On the other hand, where the employer does prescribe a specific type and style of 

clothing to be worn at work, for example where a restaurant or hotel requires a 
tuxedo or a shirt and blouse or jacket of a specific or distinctive style, color, or quality, 
such clothing would be considered uniforms. 

 
FLSA section 3(t) (copy enclosed) states that tipped employees are those who customarily and 
regularly receive more than $30 a month in tips. FLSA section 3(m) (copy enclosed) provides that 
employees must be informed in advance if the employer elects to use the tip credit and the amount 
of tip credit to be claimed. The employer must also be able to show that employees receive at least 
the applicable minimum wage when wages and tips are combined, and the employer must pay at 
least $2.13 per hour in cash wages. Also, employees must retain all of their tips, except in the case 
of valid tip pool arrangements. As indicated in 29 C.F.R. § 531.35 (copy enclosed),  
 

[w]hether in cash or in facilities, “wages” cannot be considered to have been paid by 
the employer and received by the employee unless they are paid finally and 
unconditionally or “free and clear.” The wage requirements of the Act will not be met 
where the employee “kicks-back” directly or indirectly to the employer . . . part of the 
wage delivered to the employee.  

 
FLSA section 3(m) allows an employer to count as part of wages the reasonable cost to the 
employer of furnishing an employee with “board, lodging, or other facilities” when the employer 
customarily furnishes such items or services to the employees. The cost of furnishing items or 
services to the employee that are primarily for the benefit or convenience of the employer are not 
recognized as “reasonable” and can never qualify as a facility under section 3(m). See 29 C.F.R. 
§ 531.3(d)(1) (copy enclosed). Uniforms are primarily for the benefit or convenience of the 
employer and therefore cannot qualify as a facility for which an employer may take credit toward 
the minimum wage. See 29 C.F.R. §§ 531.3(d)(2), 531.32(c) (copies enclosed). 
 
With this background in mind, your questions and the contexts in which they occur are restated 
below. 
 
1. Is it permissible, as suggested by 29 C.F.R. § 531.52, for the recipient of a tip to 
agree that the tip, or a portion thereof, will become the property of the recipient’s employer? 
 

Background for question #1: You state that the restaurant would pay each server at 
least $2.13 per hour “in those states that follow the federal law on tip credit,” and 
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would guarantee that, with tips, the servers would be paid at least the minimum 
wage, plus any applicable overtime. The restaurant would like also to enter into 
voluntary agreements with its servers whereby the first $15.00 servers receive in tips 
each workweek would become the property of the employer. The remainder of the 
week’s tips would be the property of the server. The employer would use the $15.00 
to pay the actual cost of laundering employee uniforms. If the actual cost were less 
than $15.00, the remainder would be returned to the server. 
 
In support of this proposed agreement, the restaurant refers to Wage and Hour 
Opinion Letter December 26, 1973 and 29 C.F.R. §531.52 which states that “in the 
absence of an agreement to the contrary between the recipient and a third party, a tip 
becomes the property of the person in recognition of whose service it is presented by 
the customer.” 

 
Answer #1: Any arrangement whereby a tipped employee agrees that part of his or her tips are to 
become the property of the employer is inconsistent with the provisions of the FLSA which allow 
employers to take a tip credit toward wages. As amended in 1974, FLSA section 3(m) states that 
the tip credit rules “shall not apply with respect to any tipped employee unless . . . all tips received 
by such employee have been retained by the employee” other than a valid tip pool. Thus, tips must 
become the free and clear property of the employee who receives them, and the 1973 Opinion 
Letter is no longer relevant. See FOH § 30d01(a) (precluding any agreement with an employer that 
any part of the tips received belong to the employer or must be turned over to the employer); Wage 
and Hour Opinion Letters November 22, 1978; April 30, 1975; and February 18, 1975 (FLSA 
section 3(m), as amended in 1974, does not allow an agreement to turn over tips to an employer to 
be used to pay the minimum wage) (copies enclosed). See also Richard v. Marriott Corp., 549 F.2d 
303 (4th Cir.), cert. denied, 433 U.S. 915 (1977). The “third party” to which 29 C.F.R. § 531.52 
alludes does not include the employer, but must be considered within the context of 29 C.F.R. Part 
531 as a whole and FLSA section 3(m) as amended. Examples of third parties to whom such an 
assignation might properly apply would include insurance or banking institutions. Sums paid by an 
employer under voluntary assignment to a third party for the benefit of the employee, may be 
deducted so long as the employer does not benefit either directly or indirectly from the assignment. 
See 29 C.F.R. § 531.40 (copy enclosed). Clearly the employer would benefit from the “voluntary 
agreement” you describe. 
 
2. Is it permissible for a restaurant to deduct the actual cost of laundering a basic 
black shirt from the earnings of the server, so long as the server’s earnings – including both 
direct wages paid by the employer and tips – are at least $5.15 per hour after the deduction? 
 

Background for question #2: Servers are paid $2.13 per hour in direct wages by the 
employer and receive tips. Servers leave their shirts at the restaurant at the end of each 
shift. The employer has the shirts professionally cleaned at the cost of $2.50 per day and 
returns them to the servers at the start of each shift. The shirts are black with iron-on 
patches where the server is to attach his or her name-tag. 
 
The restaurant in question believes that this deduction is permissible based on two 
Department of Labor (DOL) publications: (a) “Uniforms and Their Maintenance,” Frequently 
Asked Questions, and (b) DOL Fact Sheet #2. “Restaurants and Food Establishments 
under the Fair Labor Standards Act.” The first document states that employers must not 
pay less than $2.13 an hour in direct wages and that the amount of tips received must be 
enough to bring the employee to the minimum wage. The second document states that 
deductions from wages for uniform costs are permissible as long as they do not reduce an 
employee’s pay to a rate below the minimum wage or reduce the amount of overtime pay 
that may be due. 
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Answer #2: As explained above, no portion of an employee’s tips may be kicked back to the 
employer to cover the cost of uniform laundering. Moreover, FLSA section 3(m) defines a tipped 
employee’s wage rate as the cash amount paid (at least $2.13 per hour), plus an amount of tips 
sufficient to bring the employee to the minimum wage. Thus, even if the tips actually received 
exceed the maximum tip credit the employer needs to claim toward payment of the minimum wage, 
these excess tips are not deemed to be wages for purposes of the FLSA. Therefore, the server 
paid $2.13 per hour in direct wages would still be considered to be paid no more than the minimum 
wage. 
 
A policy that employees must wear clean uniforms while on duty and the assurance that servers 
will always appear in clean, freshly pressed uniform tops, primarily is a convenience and benefit to 
the employer. As such, the cost of the laundering and pressing of the garment is a cost of doing 
business that may not be imposed on the employees if doing so would reduce their wages below 
minimum wage. See 29 C.F.R. §§ 531.3(d)(2), 531.32(c), 531.35. 
 
As Fact Sheet #2 explains, an employer may not pay tipped employees less than $2.13 an hour in 
direct wages. The employer may, however, pay tipped employees more than the minimum required 
cash wage. In this case, where an employer claims the full tip credit allowed (and the employee 
actually receives this full amount in tips), and the employer chooses to pay direct wages at a rate 
that exceeds the applicable minimum required, the employer would be allowed to accept from the 
tipped employee a payment for uniform cleaning that did not exceed the amount of the direct cash 
wage received in that workweek that was in excess of the required minimum. For example, if an 
employer chooses to pay $3.13 per hour in direct wages and claims the full tip credit, that server’s 
regular rate would be $6.15 per hour, and this is the rate on which additional half-time pay would 
be computed if the server worked more than 40 hours in a workweek. In this example, the 
employer could deduct each week toward uniform maintenance up to $1.00 per hour for each hour 
the server worked that week. See FOH § 30d08 (copy enclosed). 
 

Question 2 continued: Please also advise concerning the restaurant’s 
responsibilities, if any, if the server, having the option of leaving the shirt to be 
washed and pressed by the restaurant, elects not to do so, but instead to 
launder, or have the shirt laundered, on his or her own. 

 
As discussed earlier, the question of whether a restaurant is liable for the cleaning of garments 
worn by its servers depends upon whether the garment qualifies as a “uniform,” as that word is 
used in the context of the FLSA. You have mentioned that servers wear a black shirt with an iron 
on patch where they place their name-tags. You have not indicated whether these shirts are of a 
particular style or fabric, but because of the iron on patches, it is assumed that they are uniform 
shirts. 
 
Where employee uniforms require ironing, dry cleaning, daily washing, commercial laundering, or 
other special treatment, because of heavy soiling in work usage or in order to meet cleanliness or 
appearance standards set by an employer, the employees must be reimbursed for uniform 
maintenance costs which reduce their wages below the minimum wage. For enforcement 
purposes, the Wage and Hour Division (WHD) will accept paying the employee $5.15 per week, or 
an equivalent daily allocation, as satisfying this requirement. The WHD will also, of course, accept 
documentation that shows employee reimbursement for the actual cost of the cleaning. See FOH 
§ 30c12(b) (copy enclosed). 
 
On the other hand, where an employer notifies employees that the employer will launder or clean, 
at no cost to the employees, all uniforms they are required to wear, yet some employees choose 
not to accept this offer, but to clean the uniforms at their own expense, the employer is not bound 
to reimburse such employees. Also, the WHD will not require that an employer reimburse 
employees for uniform maintenance in cases where the following three criteria are met: the 
uniforms are (a) made of “wash and wear” material, (b) may be routinely washed and dried with 
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other personal garments and (c) do not require ironing or other special treatment. See FOH 
§§ 30c12(b) and (c) (copies enclosed). 
 
3. Assume the same facts as in example 2, except that in addition to the shirt, the 
restaurant provides its servers with an apron that has a logo. The server leaves the shirt 
and apron at the establishment at the end of each shift. The employer has the shirts and 
aprons professionally laundered. The employer wishes to deduct the actual cost of 
laundering the shirt and apron from the earnings of the server, so long as the server’s 
earnings – including both direct wages paid by the employer and tips – are at least $5.15 an 
hour after the deduction. 
 
See the response to question #2. The addition of the apron does not change the fact that the 
employer cannot accept from the employee any payment for this service where the deduction 
would bring the employee’s wage below the minimum wage. 
 
4. Assume the same facts as in example 3. If each server signs an agreement 
requesting the employer to launder his or her shirt and apron, can the employer deduct 
from the server’s total earnings (including the $2.13 direct wages and tips) the actual cost of 
laundering? 
 
See the discussion under question #2 above. Please note that employees cannot waive their rights 
to receive the minimum wage. See Brooklyn Savings Bank v. O’Neil, 324 U.S. 697 (1945).  
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented 
that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issues 
addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an 
investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the 
Department of Labor. 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
 
Alfred B. Robinson, Jr.  
Acting Administrator 
 
Enclosures:  
FLSA sections 3(m) and 3(t) 
29 C.F.R. §§ 531.3; 531.32; 531.35; 531.40; and 531.52 
Field Operations Handbook §§ 30c12(b) and (c); 30c12(f); 30d01(a); and 30d08 
Wage and Hour Opinion Letters November 22, 1978; April 30, 1975; and February 18, 1975 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b)(7) 
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