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Dear Name*, 
 
This is in response to your letter requesting an opinion concerning the applicability of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) to a situation where volunteer reserve deputies are temporarily employed by 
the County Sheriff’s Department to provide security services during a regional state fair.  
 
You state that the County operates a Sheriff’s Department, which has a volunteer reserve deputy 
program. The volunteer reserve deputies do not receive compensation for the volunteer services 
they provide for the Sheriff’s Department. However, in the past, volunteer reserve deputies were 
temporarily employed and paid $10-$15 per hour for security duties performed during the weeklong 
regional state fair held annually in August. At the conclusion of the fair, the Sheriff’s Department 
terminated the employment of the reserve deputies and returned them to volunteer reserve status. 
Several years ago, due to FLSA concerns, the County discontinued this practice. However, since 
that time, the County and the Deputy Sheriff’s Association have jointly reviewed various Wage and 
Hour Opinion Letters that raise questions about whether the practice of temporarily employing 
volunteer reserve deputies during the fair week would impair the reserve deputies’ status as bona 
fide volunteers.  
 
You state that an opinion letter dated February 21, 1992, a copy of which you attached, appears to 
suggest that even if employment of volunteer reserve deputies is temporary in duration, the FLSA 
precludes a reserve deputy from volunteering to provide the same type of services for the same 
employer. On the other hand, you believe that the determining factor in an opinion letter dated June 
9, 1988, a copy of which you also attached, is whether the Wage and Hour Division would consider 
the weeklong regional state fair as “occasional or sporadic” type of work, thus, allowing for the 
practice described in your letter. In a telephone discussion with a member of the Wage and Hour 
Division staff on February 7, 2005, you asked us to assume, for purposes of this discussion, that the 
security duties the reserve deputies perform for the Sheriff’s Department during the weeklong fair are 
the same type of services as their volunteer functions, and these services are performed for the 
same public agency. 
 
The FLSA recognizes the generosity and public benefits of volunteering, and does not pose 
obstacles to bona fide volunteer efforts for charitable and public purposes except in very narrow 
circumstances. By enacting the 1985 FLSA amendments, Congress sought to ensure that true 
volunteer activities were neither impeded nor discouraged, while at the same time minimizing the 
potential for abuse or manipulation of the FLSA’s minimum wage and overtime requirements through 
coercion or undue pressure on individuals to “volunteer” their services. 
 
In this regard, an individual who “performs hours of service for a public agency for civic, charitable, or 
humanitarian reasons, without promise, expectation or receipt of compensation for the services 
rendered, is considered to be a volunteer during those hours.” 29 C.F.R. § 553.101(a). However, 
under the legislative compromise that Congress reached in the 1985 FLSA Amendments, an 
individual is not considered a volunteer if the individual is otherwise employed by the same public 
agency to perform the same type of services as those for which the individual proposes to volunteer. 
This limitation is found in the statutory definition of “employee” in section 3(e)(4) of the FLSA, 29 
U.S.C. § 203(e)(4) (copy enclosed). Consequently, under the FLSA, an employee of a public agency 
may volunteer to perform the same type of service for a different public agency, or may volunteer to 
perform a different type of service for the same public agency that employs him or her without 
restriction.  
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We note that the opinion letter dated February 21, 1992 concerns reserve officers employed by the 
County Sheriff’s office who wished to volunteer the same type of services for the same employer 
during off-duty hours without compensation. The response correctly states that “[t]he FLSA makes 
no distinction with respect to whether an employee has temporary or permanent status with an 
employer.” It continues to be our position that employees of public agencies may not perform the 
same type of services as volunteers for the same employer with no compensation. See 29 C.F.R. 
§ 553.103. 
 
On the other hand, the analysis in the opinion letter dated June 9, 1988 is applicable to the practice 
described above. That opinion refers to a situation where the County Sheriff’s office proposes a 
policy whereby it hires reserve officers as temporary part-time employees to work in place of regular 
full-time police officers who are absent. Upon the regular full-time police officer’s return, the reserve 
officer is terminated as a temporary part-time employee and returned to reserve status. The Wage 
and Hour Division determined that the policy would not comply with the FLSA, since the kinds of 
personnel actions the City proposed with regard to the reserve officers did not change the fact that 
these individuals were employees of the City and, as such, could not volunteer their services in the 
same capacity for which they were being paid. See Opinion Letter dated June 9, 1988. 
 
However, the June 9, 1988 letter went on to state that “[w]e would consider your proposed solution to 
be in compliance with the provisions of FLSA where the compensated work is performed only on an 
occasional or sporadic basis. In such a situation the volunteer reserve officers would be considered 
to be employees of the City only during workweeks when such work is performed, and would retain 
their volunteer status during other workweeks in which no compensated work is performed. If, 
however, the compensated work occurs at regular intervals, or occurs on a predictable basis, the 
volunteer reserve officers would be considered to be part-time employees of the City rather than 
volunteers and thus be precluded from volunteering their services in any workweek.” 
 
As discussed in part in 29 C.F.R. § 553.30(b), “[t]he term occasional or sporadic means infrequent, 
irregular, or occurring in scattered instances.” We believe that employing volunteer reserve deputies 
for a period of one week a year to perform security services qualifies as occasional or sporadic in 
nature and duration. Therefore, it is our opinion that the County Sheriff’s Department may employ 
volunteer reserve deputies for the weeklong regional state fair, terminate their employment at the 
conclusion of the fair and return them to volunteer reserve status, provided that the reserve deputies:   
 

1. were not converted unilaterally by the employer to volunteer status in order to avoid the 
minimum wage provisions or overtime protection of the FLSA. See Krause v. Cherry 
Hill Fire Dist., 969 F. Supp. 270, 277-79 (D.N.J., 1997);  

 
2. serve as volunteers for civic, charitable, or humanitarian reasons without promise, 

expectation or receipt of compensation, although expenses, reasonable benefits or a 
nominal fee may be provided; 

 
3. offer their service freely and without coercion, direct or implied, from the agency; and 

 
4. are not otherwise employed by the same public agency to provide the same services 

for which they volunteer. 
 
These criteria should be applied on an individual basis to determine if the circumstances indicate that 
a specific individual qualifies as a bona fide volunteer under the FLSA.  
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This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
request might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented 
that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue addressed 
herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation 
or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
This opinion letter is issued as an official ruling of the Wage and Hour Division for purposes of the 
Portal-to-Portal Act, 29 U.S.C. § 259. See 29 C.F.R. §§ 790.17(d), 790.19; Hultgren v. County of 
Lancaster, Nebraska, 913 F.2d 498, 507 (8th Cir. 1990). 
 
We trust that the above is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
Alfred B. Robinson, Jr. 
Deputy Administrator 
 
Enclosure: Section 3(e)(4) of the FLSA 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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