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July 2, 2003 

FLSA2003-4 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter asking whether certain payments the City of Name* makes pursuant to 
a cafeteria benefits plan must be included in an employee's regular rate of pay for computing overtime 
under the Fair Labor Standards Act (FLSA). We regret the delay in responding to your request. 
 
The City has established a cafeteria benefits plan under section 125 of the Internal Revenue Code.  
Pursuant to the plan, the City contributes $415.00 per month for the benefit of its full time police officers 
and a pro rata share for part time officers. The contribution may be used to purchase benefits, including 
medical insurance, dental insurance, vision insurance, and life insurance. You indicate that the City 
requires employees to participate in the dental, vision and life insurance programs. Such participation is 
mandatory even if an employee already has such coverage, such as through a spouse's insurance policy 
that covers the entire family. According to your letter, employees also must contribute $16.00 per month 
toward their retiree health insurance account. Based upon the Memorandum of Agreement between the 
City and the Police Officers' Association that you submitted with your letter, it appears that medical 
insurance also is mandatory unless an employee already has such coverage through another policy. If an 
employee submits proof of other medical insurance, the employee may receive the unused portion of the 
City's contribution in cash. Under a cafeteria benefits plan, once an employee makes an election for 
insurance coverage, the employee generally is bound for the plan year unless the employee experiences 
a change in status, such as a change in family status. You asked whether, in light of these facts, the 
City's cafeteria plan contribution has to be included in an employee's regular rate of pay for overtime 
purposes. 
 
As you know, overtime premium payments under the FLSA are based upon time and one-half the “regular 
rate” of pay. Section 7(e) of the FLSA requires that all remuneration for employment paid to, or on behalf 
of, an employee must be included in calculating the regular rate, except those payments specifically 
excluded by sections 7(e)(1) through 7(e)(8). Section 7(e)(4) of the FLSA excludes from the regular rate 
“contributions irrevocably made by an employer to a trustee or third person pursuant to a bona fide plan 
for providing old-age, retirement, life, accident, or health insurance or similar benefits for employees.”  29 
U.S.C. 207(e)(4). 
 
The interpretative regulations implementing section 7(e)(4) provide that an employer’s contribution is 
excludable only if five criteria are met. The most relevant for your inquiry are that: “[t]he primary purpose 
of the plan must be to provide systematically for the payment of benefits” on account of retirement, 
disability, medical expenses, etc.; “[t]he employer’s contributions must be paid irrevocably to a trustee or 
third person pursuant to an insurance agreement, trust or other funded arrangement”; and “[t]he plan 
must not give an employee the right to assign his benefits under the plan nor the option to receive any 
part of the employer’s contributions in cash instead of benefits” although a plan may “still be regarded as 
bona fide even though it provides, as an incidental part thereof, for the payment to an employee in cash 
of all or a part of the amount standing to his credit… (iii) during the course of his employment under 
circumstances specified in the plan and not inconsistent with the general purposes of the plan to provide 
the benefits described in section 7(e)(4) of the Act.”  29 C.F.R. 778.215(a)(2), (4) and (5). 
 
Section 7(e)(4) and the regulations require that an employer make contributions pursuant to a bona fide 
benefits plan in order for the contributions to be excludable from the regular rate. A bona fide plan may 
allow incidental cash payments to employees. Prior opinion letters addressing this issue established a 
20% limitation or cap on the cash payments that could be made to employees in order for such payments 
to qualify as incidental. That cap historically has been applied on an employee-by-employee basis. Thus, 
if a plan allowed any employee to receive more than 20% of the amount standing to his or her credit in 
cash, the plan would fail to qualify as bona fide because such excessive cash payouts would dissipate the 
amount available for benefits. Nevertheless, the plan could authorize an employee to receive up to 100% 
of the amount standing to his or her credit in cash, if the money had to be used for purposes that were the 
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same or similar to the benefits listed in section 7(e)(4). See, e.g., opinion letters of June 25, 1957; March 
18, 1963; September 12, 1969; and December 21, 1971. 
 
We continue to believe that this 20% cap is an appropriate method for assessing whether any cash 
payments are an incidental part of a bona fide benefits plan under 778.215(a)(5)(iii). However, because 
section 7(e) of the FLSA provides for the exclusion of employer contributions for benefits that are made 
pursuant to a bona fide plan, on further review we believe that the focus of the question should be 
whether the plan as a whole is a bona fide benefits plan. Therefore, we believe that the 20% test should 
be applied on a plan-wide basis. Moreover, such a plan-wide 20% test is more consistent with the 
regulatory language which allows “all or a part of the amount” standing to an employee’s credit to be paid 
in cash, so long as it occurs under circumstances which are consistent with such a plan’s primary purpose 
of providing benefits. Because we have no information about the City's total contribution amount, or the 
amount employees receive in cash, we are unable to assess whether the cash payments are incidental. 

 
The regulations implementing section 7(e)(4) allow a plan to provide cash instead of benefits to an 
employee, and nonetheless to qualify as a bona fide benefits plan, only if the cash is incidental and is 
provided under circumstances that are consistent with the overall primary purpose of the plan of providing 
benefits.  29 C.F.R. 778.215(a)(iii). The City’s cafeteria plan appears to meet this requirement because 
the plan requires employees to demonstrate that they have other medical insurance before they are 
permitted to decline that coverage and receive cash; employees may not elect to receive the entire 
contribution in cash; employees are required to pay $16 per month for retiree health insurance; and 
employees are required to purchase mandatory individual dental, vision and minimum life insurance. 
 
The City’s plan is very different from the plan that the court assessed in Madison v. Resources for Human 
Development, Inc., 39 F. Supp. 2d 542 (E.D. Pa. 1999), vacated and remanded, 233 F.3d 175 (3d Cir. 
2000) (remanded for the purpose of giving the proper degree of deference to the Department’s 
interpretative regulations). The plan under review in that case did not require employees to show that they 
had coverage under another benefits package before they could opt to receive cash and employees could 
elect to receive the entire contribution in cash. The district court accordingly concluded that it did not 
satisfy the standard for exclusion. 
 
In summary, a cafeteria plan may qualify as a bona fide benefits plan for purposes of section 7(e)(4) if:  
(1) no more than 20% of the employer's contribution is paid out in cash; and (2) the cash is paid under 
circumstances that are consistent with the plan’s overall primary purpose of providing benefits. Although 
the City’s cafeteria plan appears to meet the second criteria, we are unable to determine whether no 
more than 20% of the employer’s contribution is paid out in cash. Accordingly, we cannot determine 
whether the City’s cafeteria plan contribution must be included in an employee’s regular rate of pay for 
overtime purposes. If you wish to provide us with this additional information, we would be happy to review 
it in light of the test we have set forth in this letter. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair description of 
all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the question presented. 
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 
different conclusion than the one expressed herein. You have also represented that this opinion is not 
sought on behalf of a client or firm which is under investigation by or in litigation with the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 

 
Tammy D. McCutchen 
Administrator  
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Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy.  
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