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Family Liaison Office

Divorce FAQs

Frequently Asked Questions about Divorce in the Foreign Service

Q:  How can a separating/divorcing spouse leave post?

A:  A spouse who leaves post before the tour of duty ends can leave using advance
travel authority.  It is post management’s responsibility to support the best outcome
for the family.  The spouse will receive travel orders and a ticket for return to the
U.S., and is eligible for HHE and airfreight shipments. The HHE and airfreight
should be shipped from post in the spouse’s name.  The weight of the advance
shipment is then subtracted from the total weight allowed at the employee’s next
transfer.  Airfreight is authorized per person travelling. (6 FAM 126)

Before the spouse departs post, the couple should both sign and have notarized:
• Statement of mutual consent that one partner is not deserting or abandoning the other

The employee should sign the following:
• Joint Property Statement which will allow the spouse access to goods in storage; and
• Authorization to Receive Goods Shipped From Post, which will allow the spouse
to receive household effects

The separating spouse is not eligible for Separate Maintenance Allowance.  This
allowance is not intended for situations of marital separation or divorce. (DSSR
261.1b)

Q:  How can a separating spouse gain access to goods in storage?

A:  The separating couple should sign and have notarized a Joint Property Statement
which authorizes the spouse to obtain access to goods in storage.  Each spouse should
keep copies, and a copy must be presented to the Transportation Division of the
employee’s agency. (6 FAM 126)
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Q:  What if an employee refuses service of papers?

A:  Service of papers (or service of process) refers to the serving of court orders by
one party on another. The position of the Department of State is that refusal of an
overseas employee to accept service reflects adversely upon the U.S. government and
may result in the employee’s reassignment to the U.S. so that the service can be made
and divorce proceedings can begin. A Foreign Service employee may not use an
overseas assignment, or diplomatic status, to avoid service of process.   (22 CFR
172.2(d))

Q:  Does a spouse have a right to a portion of the employee’s pension?

A:  Yes, a spouse has an automatic right to a portion of the employee’s pension if the
spouse meets certain eligibility requirements.  These requirements are: 1) that the
spouse have been married to the employee for at least ten of the employee’s years of
creditable government service, at least five of which were with the foreign service,
and 2) that the spouse not remarry before the age of 55.   If the spouse meets these
requirements, he or she has a right to a prorated share of up to 50% of the retirement
pension.  Since this right is automatic, the spouse should be careful not to sign it away
without careful consideration, and, preferably, legal advice.  (Foreign Service Act,
1980, P.L. 960465, Section 814)

Q:  What about health insurance coverage for the spouse?

A:  For a qualifying spouse, there is a 60 day window following the finalization of the
divorce in which the spouse may opt to enroll in any of the government health plans
at his or her own cost.   To qualify, the spouse must have been enrolled in one of the
government health plans as a family member at any time during the previous 18
months and must not remarry before the age of 55.  The spouse must contact the
Retirement Office in the Department of State, or the Personnel Office of their agency
during the 60 days following the divorce.  (P.L. 98-615)

If the spouse does not qualify for a pro rata share of the pension, the spouse may still
be eligible for a 36 month coverage of health insurance if he or she was enrolled as a
family member at the time of the divorce. (P.L. 100-654)

Q:  How can an employee’s wages or pension be garnished?

A:  Wages of an employee or pension of a retiree can be garnished for child support
or alimony payment if the ex-spouse presents a court order for debt garnishment to
the Office of Legislation and General Management at the Department of State, or to
their agency.  (5 U.S.C., 5520a(j)(2))
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Q:  Are there any other consequences for a Foreign Service Officer who is in arrears
with child support?

A:  Any individual owing over $5000 in child support is prohibited from receiving a
new or renewed passport.  This statute includes tourist, diplomatic and official
passports.  (P.L. 104-93)

Q:  Can a spouse’s diplomatic passport be taken away?

A:  As long as the couple has not yet divorced and the spouse is on the employee’s
travel orders for the post to which the employee is assigned, the spouse is entitled to
hold a diplomatic passport.  A spouse who is not a U.S. citizen may not carry a U.S.
passport, diplomatic or tourist. (For entitlements see Title 22, CFR Section 51.3)

Q:  Does a foreign-born spouse of a Foreign Service Officer have the same rights
regarding divorce as a U.S.-born spouse?

A:  Yes.  A foreign-born spouse, whether a U.S. citizen or not, has the same rights
under Department of State regulations as does a U.S.-born spouse.  The couple should
be aware that foreign marriages and divorces may not always be recognized in U.S.
courts.  Also, the Department of State may not recognize provisions for former
spouse benefits that may be included in a foreign divorce.  (Title 22, Part 19, Section
19.2 (f))

For further information see the Family Liaison Office’s booklet “The Foreign Service
Family and Divorce,” newest edition published in May, 2000.
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