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Washington, D.C. 20210  

 
October 4, 2004 FMLA2004-3-A 

Dear Name*, 

Thank you for your letter regarding the substitution of paid leave for absences covered under the Family 
and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). Specifically, you ask whether Name*  may offer enhanced sick 
leave benefits to employees beyond what the FMLA mandates, contingent upon the following: (1) Name*  
receives additional information from the employee verifying the basis for the requested leave beyond that 
required under the FMLA, and (2) Name*  does not discriminate against individuals taking FMLA-
qualified leaves versus other types of leaves in requesting such information.  

Name* sick leave policy, Name*, allows supervisors to require that employees who are absent because 
of illness provide “proof of illness” (by way of a doctor’s note or otherwise) in order to receive paid sick 
leave. Proof of illness may be required from all employees under the plan, including those whose 
absences are covered under Section 102(a)(1)(D) of the FMLA and who have previously submitted 
medical certifications. You advise that the Name*  was in effect prior to the FMLA enactment and that 
similar Name*  exist for employees covered by collective bargaining agreements and for employees who 
are not covered under Name*  (including managers). You request an opinion from our office on whether 
Name*  complies with the FMLA. 

The Name*  defines an “incidental absence” as the first seven consecutive calendar days or less that an 
employee is absent from work due to personal illness. As you have described the Name* , proof of illness 
is not normally requested for the majority of employees subject to the plan. However, it is within the 
supervisor’s right to request proof of illness from any employee if the supervisor has reason to believe 
that the employee may not be too sick to work or if the employee has a certain pattern or trend of 
absence which casts doubt upon the legitimacy of his/her claim to be too sick to work, such as a 
Monday/Friday absence pattern.  

You advise that the Name*  are administered separately from FMLA leave policies and that it is possible 
for an absence to be paid under the Name*  and not approved as FMLA qualifying, and vice versa. You 
state that employees who take FMLA-qualifying leave for their own serious health conditions but fail to 
provide the proof of illness when requested receive unpaid, FMLA-protected leave but are not eligible for 
paid sick leave. Employees may substitute accrued personal or vacation leave for FMLA-qualifying 
absences without being required to provide proof of illness. You state that the Name*  specifically 
provides that “the fact that an employee has numerous FMLA-approved absences is not a reason to 
require proof of illness in order for the employee to receive paid sick leave for an incidental absence, 
without additional facts such as a Monday-Friday absence pattern, absence which coincides with a 
holiday, absence which coincides with overtime assignments, etc.”  

The FMLA entitles eligible employees of covered employers to take up to 12 weeks of unpaid, job 
protected leave each year – with the maintenance of any group health insurance coverage – for specified 
family and medical reasons. Section 102(d) permits the substitution of certain paid leaves for the unpaid 
FMLA leave. Section 102(d)(2) provides that an employee may elect, or an employer may require, the 
employee to substitute certain accrued paid vacation leave, personal leave, family leave, or sick or 
medical leave for the unpaid leave provided under the Act. FMLA’s legislative history indicates that the 
purpose of Section 102(d)(2) was “to provide that specified paid leave which has accrued but has not yet 
been taken, may be substituted for the unpaid leave under this act in order to mitigate the financial impact 
of wage loss due to family and temporary medical leaves.” (House Report 103-8, Feb. 2, 1993, p. 38.) 

While the employer may not limit the substitution of accrued paid vacation or personal leave (see 29 
C.F.R. 825.207(e)), the employer may limit the substitution of paid sick or medical leave to circumstances 
which meet the employer’s usual requirements for the use of such paid leave (see Section 102(d)(2)(B) 
and 29 C.F.R. 825.207(c)). The regulations state that “an employer is not required to allow substitution of 
paid sick or medical leave for unpaid FMLA leave ‘in any situation’ where the employer’s uniform policy 
would not normally allow such paid leave.” 29 C.F.R. 825.207(c).  
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If, as you represent, Name*  paid sick leave program is uniformly applied to absences caused by illness 
regardless of whether the absences are FMLA-qualifying, and if employees may take unpaid FMLA leave 
or substitute accrued vacation or personal leave should they choose not to provide the additional proof of 
illness required to receive paid sick leave, then the Name*  would comply with the FMLA. 

Please note that in responding to your inquiry, we have assumed that all FMLA absences at issue are for 
FMLA-qualifying reasons. In your letter you raise the issue of seeking additional documentation pursuant 
to the Name*  for an employee you believed was potentially not “too sick to work” (the standard in your 
plan) but on FMLA-covered leave. We note that if an employer receives information that casts doubt upon 
the validity of the employee’s stated reason for the FMLA-covered absence, the employer may request 
recertification. See 29 C.F.R. § 825.308; see also DOL Opinion Letter dated May 25, 2004 (finding that a 
pattern of Friday/Monday absences can constitute “information that casts doubt upon the employee’s 
stated reason for the absence,” and clarifying that employers can inform the health care provider of such 
an absence pattern as part of the recertification process.) Moreover, we note that FMLA protections do 
not apply where an employee fraudulently obtains FMLA leave. See 29 C.F.R. § 825.312(g).  

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair description of 
all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the question presented. 
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 
different conclusion than the one expressed herein. You have represented that this opinion is not sought 
by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein. You have also represented 
that this opinion is not sought in connection with litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 

Sincerely, 

Alfred B. Robinson, Jr. 
Acting Administrator 

Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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