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A Director of the Office of Thrift Supervision who resigns at the President=s request is not subject 
to the two-year restriction, under 12 U.S.C. ' 1812(e), against working for an insured depository 
institution or a depository institution holding company. 
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You have asked for our opinion whether the Director of the Office of Thrift Supervision 
(AOTS@), Department of the Treasury, will be subject to a two-year restriction against working 
for an insured depository institution or a depository institution holding company, when her 
resignation, which she offered at the President=s request, takes effect. 12 U.S.C. 
' 1812(e)(1)(A)(ii) (1994). See Letter for Daniel Koffsky, Acting Assistant Attorney General, 
Office of Legal Counsel, U.S. Department of Justice, from Carolyn J. Buck, Chief Counsel, 
Office of Thrift Supervision (July 24, 2001) (AOTS Letter@). We believe that the two-year 
restriction would not apply. 

The possible restriction arises from the OTS Director=s position on the Board of Directors 
of the Federal Deposit Insurance Corporation (AFDIC@). That Board consists of three members 
appointed to the Board by the President, with the Senate=s advice and consent; the Comptroller of 
the Currency; and the Director of OTS. 12 U.S.C. ' 1812(a)(1). For two years after leaving the 
Board, former members are barred from Aany office, position, or employment in any insured 
depository institution or any depository institution holding company@; but the bar does not apply 
Ato any member who has ceased to serve on the Board . . . after serving the full term for which 
such member was appointed.@ Id. ' 1812(e)(1)(A)-(B). 

In a letter to the President, the Director of OTS stated that the President had asked her to 
resign and that she therefore was tendering her resignation, effective upon the confirmation and 
appointment of a successor.  Letter for The Honorable George W. Bush, President of the United 
States, from the Director of the Office of Thrift Supervision at 1 (July 3, 2001) (A2001 Letter@). 
The issue here is whether, having resigned in these circumstances, the Director of OTS has 
Aserv[ed] the full term for which [she] was appointed.@  12 U.S.C. ' 1812(e)(1)(B). 

A similar issue arose in 1961, when the Comptroller of the Currency resigned at the 
request of President Kennedy. At that time, the General Counsel of the Treasury concluded that 
Aresignation at the request of the President is equivalent to removal@ and that Aservice until 
removal by receipt of a requested resignation constitutes service for a full term of office as 
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Comptroller of the Currency.@  Letter for Erle Cocke, Sr., Chairman, FDIC, from Robert M. 
Knight, General Counsel, Department of the Treasury at 1 (Nov. 7, 1961).  Relying on these 
judgments, the Chairman of the FDIC, on the advice of his General Counsel, determined that the 
two-year post-employment restriction would not apply.  See Letter for Robert M. Knight, from 
Erle Cocke, Sr. at 1 (Nov. 7, 1961). 

According to a memorandum in the files of the Treasury Department, that Department=s 
General Counsel showed Assistant Attorney General Nicholas Katzenbach, then the head of our 
Office, the letter from the Treasury General Counsel and a draft of the reply later sent by the 
FDIC Chairman, and Mr. Katzenbach Aexpressed his concurrence with the two letters.@ 
Memorandum to File from Robert M. Knight (Nov. 7, 1961).  We have located no confirmation 
of this approval in our Office=s files, but a letter sent to the Comptroller of the Currency in 1964 
by Norbert Schlei, then the Assistant Attorney General for our Office, stated: 

I am aware of the case of your immediate predecessor in office, who resigned at 
the request of President Kennedy before completing the five-year term authorized 
by section 325 of the Revised Statutes, as amended (12 U.S.C. ' 2). I agree with 
the conclusion reached by the General Counsel of the Treasury Department, and 
concurred in by the Chairman of the [FDIC], that a resignation under those 
circumstances marked the end of a full term for the purposes of the exception to 
the employment restriction in 12 U.S.C. ' 1812 and left open to your predecessor 
the possibility of immediate employment with an insured bank. 

Letter for Comptroller of the Currency from Norbert A. Schlei, Assistant Attorney General, 
Office of Legal Counsel at 1 (Sept. 2, 1964). Two years later, our Office reached the same 
conclusion again. See Letter for Fred B. Smith, General Counsel, Department of the Treasury, 
from Frank Wozencraft, Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel (Nov. 10, 1966).  
An internal memorandum prepared a few weeks earlier laid the groundwork for the letter.  
Memorandum for Files, Re: Eligibility of a Comptroller of the Currency for Employment in an 
Insured Bank Under 12 U.S.C. ' 1812 (Sept. 21, 1966) (A1966 Memorandum@). 

The rationale for this view of the statute, which is not an obvious interpretation of the 
language, was never explained at length, but it appears to have consisted of a two-step argument. 
 First, a Comptroller of the Currency removed by the President has served a full term.  He has 
served as long as the lawCgiven the President=s actionCwould permit, see 1966 Memorandum at 
3-4; and application of the post-employment restriction, in those circumstances, would not serve 
the statute=s purpose, which is to prevent an official from (intentionally) exploiting a short stay in 
office to make contacts that lead to private employment.  Id. at 2. Second, Awhen the holder of 
the office responds to the President=s request to resign it is in substance a forced separation from 
office@ and so equivalent to a removal.  Id. at 3. 
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These prior opinions, without more, might seem to settle the issue whether the Director 
of OTS, whose office (like that of the Comptroller of the Currency) entails service on the FDIC 
Board, will have served her full term when her resignation at the President=s request becomes 
effective. In two respects, however, the situation here might differ from the one we previously 
considered. 

First, under 12 U.S.C. ' 2 (1994), the Comptroller of the Currency Ashall hold his office 
for a term of five years unless sooner removed by the President, upon reasons to be 
communicated by him to the Senate.@  This provision could be read as expressly defining a term 
that ends either in five years or upon removal of the President.  By contrast, the Director of OTS 
Ashall be appointed for a term of 5 years.@ Id. ' 1462a(c)(2). Because the language of this 
provision could not be said expressly to define a term that ends upon removal by the President, a 
Director of OTS who is removed or resigns at the President=s request arguably would not have 
served a full term. 

It is far from evident that our earlier opinions rested in any way on an argument that the 
statutory language defined the Comptroller of the Currency=s term by reference to the President=s 
power of removal.  At any rate, drawing this distinction would lead to a serious anomaly.  Of the 
members of the Board, only the Comptroller of the Currency serves under a statute that contains 
the Aunless sooner removed by the President@ language. Thus, if a distinction were made on the 
basis of this language, the distinction would give a special benefit to the Comptroller of the 
Currency that would be unavailable to the other members of the FDIC=s Board: only the 
Comptroller of the Currency would be relieved of the two-year bar when the President removed 
him or he resigned at the President=s request. 

We would not infer that Congress intended such an anomaly.  On the contrary, the 
legislative history suggests that the Comptroller of the Currency and the other members of the 
Board were to be subject to the same post-employment restrictions.  Until 1950, when the Board 
consisted of the Comptroller of the Currency and two appointed members, the two-year bar was 
absolute as to the Comptroller of the Currency, and only the appointed members gained 
exemption from the bar by serving their full terms.  See 12 U.S.C. ' 264(b) (1946). In 1950, 
Congress repealed the absolute bar that had applied to the Comptroller of the Currency, Athereby 
placing him in the same position in that respect as the two appointive members of the Board.@ 
H.R. Rep. No. 81-2564, at 5 (1950) (emphasis added); see also1966 Memorandum at 2-3 
(citations omitted).  But if the exception for officials who have served a Afull term@ is available to 
a Comptroller of the Currency removed from office only because his term is Afive years unless 
sooner removed,@ and if that exception is unavailable to the other members of the Board because 
the statutes applicable to them do not contain that language, the 1950 amendment, rather than 
placing the Comptroller of the Currency in the same position as the appointed members, would 
have put him in an appreciably better position. 
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 Second, the Director of OTS=s letter of resignation suggests, without actually asserting, 
that the Director of OTS might not serve at the pleasure of the President.  See 2001 Letter at 2. 
Such an assertion would be in tension with the view that the President, by asking for the Director 
of OTS=s resignation, had effectively removed her from office and that she thus had served the 
full term allowed by the law under the circumstances. 

We do not endorse the view that tenure protection for the Director should be inferred 
under the statute here. The statute gives no express protection.  Furthermore, as the Director of 
OTS observes, see OTS Letter at 1, OTS is within the Treasury Department, and the Secretary of 
the Treasury has Ageneral oversight@ power over the Director. 12 U.S.C. ' 1462a(b)(1). At any 
rate, it is sufficient for present purposes to note that the Director of OTS did not actually claim 
that the President would have lacked authority to remove her.  Therefore, under the approach of 
our prior opinions and for purposes of the question here, her resignation Ais in substance a forced 
separation from office.@ See 1966 Memorandum at 3. 

We therefore do not believe that the present case should be distinguished from our earlier 
opinions. Because the Director of OTS resigned at the President=s request, she has served a Afull 
term@ within the meaning of the statute as our Office has interpreted it, and she may claim the 
benefit of the exception to the two-year post-employment bar. 

DANIEL L. KOFFSKY 
Acting Assistant Attorney General 

Office of Legal Counsel 
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