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Dear Ms. Kostopoulos:

This is inresponse to your email inquiry received on February 21, 2008, concerning the status
of auction rate preferred securities under Regulation T (“Credit by Brokers and Dealers,” 12 CFR
Part 220). Regulation T has been adopted pursuant to the Securities Exchange Act of 1934 (the Act)
and terms used in the regulation have the meanings given them in section 3(a) of the Act (15 U.S.C.
78c(a)), unless they have been defined by the Board in section 220.2 of Regulation T.

Under Regulation T, a security can generally be classified as belonging to one of three
categories: margin, nonmargin, or exempted security. U.S. broker-dealers are prohibited from
extending credit against nonmargin securities, unless the loan is a nonpurpose loan, that is, for a
purpose other than buying, carrying, or trading in securities (see section 220.6(e) of Regulation T).
Broker-dealers may extend purpose credit against margin and exempted securities. Exempted
securities are defined in section 3(a)(12) of the Act to include government and municipal securities.
Broker-dealers may extend up to 50 percent loan value against margin equity securities. Broker-
dealers may extend “good faith” credit against debt and exempted securities. Margin requirements
are listed in section 220.12 of Regulation T.

We understand that auction rate securities are securities whose interest or dividend rate is
reset periodically. Auction rate securities may be issued in the form of debt or preferred stock. If
an auction rate security is not an equity security as defined in section 3(a)(11) of the Act, it will
satisfy the third clause of the definition of margin security in section 220.2 of Regulation T (“any
nonequity security”). We understand your use of the phrase “auction rate preferred securities” to
refer to auction rate securities that are equity securities under the Act.

You have asked about the margin status of auction rate preferred securities issued by
municipalities and corporations. Itis our understanding that municipalities accessing the auction rate
market do so with debt offerings and there are no auction rate preferred securities issued by
municipalities. Section 220.12(b) of Regulation T permits “good faith” margining for both
nonequity and exempted securities.
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A corporate auction rate preferred security that meets one of the other clauses of the
definition of margin security in Regulation T will be margin eligible. To our knowledge, no auction
rate preferred security is registered, or has unlisted trading privileges on, a national securities
exchange, and no auction rate preferred security is a debt convertible into a margin security. We are
also unaware of any auction rate preferred security issued by an open-end investment company or
unit investment trust registered under section 8 of the Investment Company Act of 1940 (15 U.S.C.
80a-8). An auction rate preferred security with any of these characteristics would be a margin
security under Regulation T.

There are two additional scenarios under which auction rate preferred securities may be
marginable, although we are unaware of the existence of any securities that meet these criteria. The
first applies to an auction rate preferred security issued in a jurisdiction other than the United States.
Such a security may qualify as a margin security if it meets the Regulation T definition of foreign
margin stock. This requires a determination that the foreign equity security is deemed to have a
“ready market” under SEC Rule 15¢3-1 (17 CFR 240.15¢3-1) or a “no-action” position issued by
the Securities and Exchange Commission. The second scenario involves a closed-end investment
company whose securities meet the definition of exempted securities mutual fund in Regulation T.
This requires the company to have at least 95 percent of its assets continuously invested in exempted
securities. Auction rate preferred securities issued by such a closed-end investment company are
entitled to “good faith” margining under section 220.12(b) of Regulation T.

The foregoing analysis shows that the margin status of an auction rate security is not affected
by its auction feature. In summary, based on our understanding of these products, an auction rate
preferred security is unlikely to be marginable under Regulation T. If the security meets any of the
clauses of the Regulation T definition of margin security described in the preceding two paragraphs
however, it would be entitled to 50 percent loan value under section 220.12(a) of the regulation. If
the security meets the Regulation T definition of exempted securities mutual fund, it would be
eligible for “good faith” credit under section 220.12(b) of the regulation. Otherwise, it will be
classified as a nonmargin, nonexempted security and the customer will be required pursuant to
section 220.12(¢e) of Regulation T to maintain margin equal to 100 percent of the current market
value of the security. In other words, the security will have no loan value at a U.S. broker-dealer,
unless used as collateral for nonpurpose credit pursuant to section 220.6(e) of Regulation T.

We trust that you will find this information helpful. This is a staff opinion only, as the matter
has not been presented to the Board.

Yours truly,

Scott Holz
Senior Counsel



