
CONTRACTOR 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

What are the requirements for a contractor license? 
Click here to view or download the requirements and application form. 

When is a contractor license required? 
Generally, anyone who offers, holds oneself out as able to, or contracts to perform 
residential, commercial, or public works construction, alterations, or improvements 
must hold a contractor license. 

Is there an exemption from the license requirement for “handyman” work?  
A license is not required if the aggregate contract price for the project, including 
labor, materials, taxes, and all other items, is not more than $1,000.00 and does not 
require a building permit.  This exemption does not apply to electrical or plumbing 
work requiring a permit.  Furthermore, even if an electrical or plumbing permit is not 
required by the county on a particular project, the work may still have to be 
performed by a licensed electrician or plumber. 

Can I perform work on my own property without a contractor license? 
Owners or lessees of property may build or improve structures on the property for 
their own use without a contractor license.  This exemption does not apply to 
electrical or plumbing work, and the structure may not be offered for sale or lease 
within a year of completion.  The owner-builder must register as such with the 
county building department, and must supervise the construction and use only 
licensed subcontractors. 

Is a license required to bid on a project? 
Yes.  A license is required to offer to undertake work which requires a license. 

Are suppliers or manufacturers required to have a contractor license? 
Merely supplying material or equipment does not require a contractor license. 
However, a license is required to bid for or perform the installation work, even if the 
installation work will be subcontracted to a licensed contractor. 

Do joint ventures need to be licensed? 
Joint ventures and partnerships must be licensed when any party does not hold a 
contractor license.  If all parties are licensed, written notification to the Board of the 
joint venture is required. 

Does Hawaii have reciprocity agreements with other states? 
No.  All applicants must meet the same licensing and examination requirements. 

What are the different license classifications? 
The Board licenses general engineering contractors (fixed works projects such as 
highways, tunnels, bridges, harbors, drainage, and water power), general building 
contractors (construction of structures involving more than two unrelated building 
trades), and specialty contractors (see Chapter 77, HAR, Exhibit A, for a list and 
description of the specialty contractor classifications). 

http://hawaii.gov/dcca/areas/pvl/boards/contractor/application_publications/


Can an individual be the responsible managing employee for more than one 
contracting entity? 
Upon approval by the Board, an individual may be the responsible managing 
employee for more than one contracting entity if there is a common ownership of at 
least 51% of the equity between the two entities, one entity is a subsidiary or joint 
venture of the other, or there is a direct family relationship between the responsible 
managing employee and the officers or directors of one of the contracting entities. 

What is the licensing process? 
Applications for licensure must be submitted to the Board by the 20th of the month 
for review by the Board during the following month. (The Board does not review 
applications or meet in December.)  Once the application is approved, the qualifying 
individual or responsible managing employee must successfully complete the 
appropriate licensing examinations.  Upon completion of the examination process, 
the applicant must submit license fees, and proof of liability and workers 
compensation insurance. 

What are the fees involved in obtaining and maintaining licensure? 
Application fee - $50.00 per application.  You may apply for more than one 
classification per application.  A separate application is required for each contracting 
entity and RME. 

Examination fee - $65.00 per part.  Most classifications require the completion of two 
parts (Part I – Business & Law, and Part II – Trade). 

License fee – Contracting entity - $545.00 if licensed between October 1st of the 
even-numbered year and September 30th of the odd-numbered year, and $415.00 if 
licensed between October 1st of the odd-numbered year and September 30th of the 
even-numbered year. 

License fee - RME - $335.00 if licensed between October 1st of the even-numbered 
year and September 30th of the odd-numbered year, and $255.00 if licensed 
between October 1st of the odd-numbered year and September 30th of the even-
numbered year. 

Renewal fee - $275.00 for contracting entities, and $160.00 for responsible 
managing employees. 

What are the requirements to renew a contractor license? 
All licenses expire on September 30th of the even-numbered year.  Renewal 
applications are mailed to all current licensees approximately 45 days before the 
license expires.  Licensees must submit their renewal application and all required 
documents and fees by September 30 of the even-numbered year.  Business entities 
must submit a current tax clearance from the State Department of Taxation with 
their renewal application.  The Board may accept a letter from the State Department 
of Taxation confirming a tax payment arrangement in lieu of the tax clearance.  
Verification of current liability and workers’ compensation insurance may be required 
if the insurance expires prior to September 30.  Responsible managing employees 
are not required to submit a tax clearance or insurance information. 



What happens if the contractor license is not renewed before it expires? 
If the license is not renewed by September 30 of the even-numbered year, the 
license is forfeited.  The licensee has 60 days from the expiration date to restore the 
forfeited license by submitting all required documents and fees, including a late 
renewal fee.  If the license is not restored within the 60-day period, then the licensee 
will be treated as a new applicant when applying to restore the license. 

How can I find out if a person is licensed as a contractor? 
Click here for the web site to verify a license, or call (808) 587 3295. 

How do I file a complaint against a contractor? 
Click here for the web site to the Regulated Industries Complaints Office or call them 
at (808) 587 3222 and select menu option #3. 


