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Retention of fees received by EPA contractors 49
providing information services to the public. /c 9

DIGEST:
Environmental Protection Agency is not precluded from
offering those requesting information from it pursuant
to Freedom of Information Act the alternative of dealing
directly with contractors EPA uses to process, store and
retrieve its information, provided Freedom of Information
requirements are not thereby avoided. Contractors filling
such requests for information are acting as independent
entrepreneurs and not agents of EPA, and are entitled to
assess and retain fees charged for services rendered.

This decision to the Administrator, United States Environmental
Protection Agency (EPA) is in response to a request from Alvin L. Aim,
Assistant Administrator for Planning and Management, EPA, for our views
concerning the propriety of a procedure which EPA desires to use in

£urnqh~rto vonvdrlrenq-e-sters envir-o-nmental-re-lated i.nformation
which is stored in information-handling systems operated by EPA con-
tractors.

EPA states that it has a number of contracts with private firms
under which contractors process, store, and facilitate use of various
kinds of recorded environmental related information. For example,
under its computer tice-sharing contract with Optimum Systems, Inc.,
the contractor provides all the hardware and some of the software which
enables storage and retrieval of data supplied by various EPA programs.

Under its contract with Berkey K. & L. Services, Inc., the contractor

develops films, makes various prints from the resulting negatives, and
stores the negatives so that custom printing may be accomplished as
directed by EPA. There also are other similar contracts, all of which

have in common the provision by the contractor of processing, storage
and retrieval facilities to allow use by EPA of data it has developed
or compiled.

EPA also states that much of the environmental information in
question is of value to non-Federal parties, who from time to time
(and in some cases, in great volume) request either copies of certain
specific information (computer printouts, photographs) or direct access
to data-processing systems via terminals. EPA advises that this informa-
tion is available to the public under the Freedom of Information Act
and that it desires to make the information available to interested
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parties in the most useful manner. However, considerable costs are
involved in providing such information or computer access to non-Federal
parties.

If EPA provides the environmental related information, either by
obtaining it from the contractor and furnishing it to the requester, or
by ordering the contractor to furnish it to the requester, EPA incurs
considerable costs under the contract. While these costs are borne by
funds appropriated to EPA, any charges which EPA may collect from the
requester are not retained by the agency, but, instead, must be paid into
the Treasury as miscellaneous receipts pursuant to 31 U.S.C. § 484 (1970).
Thereafter, these funds are not available to EPA for obligation and
expenditure except pursuant to an appropriation act.

Yor these reasons, EPA seeks our approval of a proposal by which it
would be relieved of the tasks and the expenses of searching for and pro-
viding access to information. As we understand it, EPA will advise request-
ing parties to deal directly with the private company which provides the
agency with its information-handling services instead. According to EPA,
all of the information in the custody of its contractors is available to
the public. The requesters and the contractors would reach their own
arrangements and the contractor would charge and retain fees for the pro-
vision of the necessary services.

As we understand it from informal discussion with EPA staff, there
are at least two advantages to this system for the requesting parties.
First, the contractor will generally be able to provide the information
more cheaply than EPA can. Second, where appropriate, the requester may
be able to get direct access to data-processing systeza via terminals.
EPA emphasizes that it is desirous of making, the information involved avail-
able to interested parties in the most useful manner and that both the
requesters and LPA will benefit from use of this method.

However, in view of the provisions of 31 U.S.C. 5 484 (1970) requir-
ing monies received for the use of the United States to be deposited in
the Treasury as miscellaneous receipts, EPA has sought our decision as to
the propriety of its proposal. In its view, where the contractor fill-
the request, the United States is not providing any services and hence, is
not entitled to charge any fees when "the entire transaction occurs solely
between the requester and firm holding the Government contract."

As long as the proposed procedures are not used to delay or deny
access to information or otherwise circumvent the intent or specific
provisions of the Freedom of Information Act, or the User Charge Statute,
We have no objection to the EPA proposal. The Congress has established
certain standards for charging those persons for whom the Government per-
forms special services or provides access to information in its possession.
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See the User Charge Statute, 31 U.S.C. I 483a (1970) and the Freedom of
Information Act, as amended, 5 U.S.C. § 552(a)(4). The latter statute
provides for each agency to establish a uniform schedule of fees which
are limited to reasonable standard charges for recovery of the direct costs
of document search and duplication, which may be waived in the public inter-
est. Neither that Act nor any other statute authorizes the Government to
recover any of the costs associated with developing the information contained
in the requested documents. It would be necessary, therefore, for EUA to
assure, by including a provision to this effect in its agreement with its
contractors, that the fees charged requesters by the contractor would not
exceed the fees which EPA itself would be authorized to charge it if pro-
vided the service directly.

There is nothing in the Freedom of Information Act or any other statute
which would preclude EPA from offering requesting parties the alternative
of dealing with its contractors to obtain the desired information if the
contractors can adequately fill the requests. Moreover, there is no authority
for EPA to collect a fee where the service of providing the information is,
in fact, rendered by someone other than the Goverzmzent or its agcnts. In
thin regard, especially since the requesters retain the rijit to deal with
EPA, the contractors filling such requests are acting as independent eantre-
preneurs and not as EPA's agents. Theywill be working on their own time
and using their own staff in filling requests they receive for information
and they are entitled to assess and retain any fees charged for filling
th.ee ren.v.

Bence, in our view, such funds as may be received by these firms would
not be "moneys received * * * for the use of the United States" pursuant to
31 U.S.C. 6 484 but instead would be for services rendered the requesters
by those firms. As such, these funds clearly do not revert to the United
States.

Accordingly, and provided that this method of handling requests for
access to information is not used to thwart the provisions of the Freedom
of Information Act, we have no objection to EPA's proposal.
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Deput? Comptroller General
of the United States
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