
FDA Recommendations for Donor Deferral (12/12/91)

Date: December 12, 1991

From: Acting Director, Center for Biologics Evaluation and
Research

Subject: Clarification of FDA Recommendations for Donor
Deferral and Product Distribution Based on the
Results of Syphilis Testing

To: All Registered Blood Establishments

Background

For at least 30 years, a screening test for syphilis has been
performed as part of routine laboratory testing on every unit of
blood or blood component for transfusion.  Most, if not all,
states have required reporting of reactive screening results to
the Department of Health, and confirmatory testing has usually
been done by health departments rather than blood centers.  Whole
blood and red blood cells with reactive screening results and
negative confirmatory results are usually discarded, although FDA
has stated that use is acceptable if units are labeled with both
the reactive screening test result of record and the negative
confirmatory test.  Source Plasma collected prior to receipt of
screening test results has been considered acceptable for further
manufacturing.  Donors whose blood or plasma tested reactive were
not in the past deferred for any specific time period, but were
often asked to provide evidence of treatment before donating
again.  

FDA regulations require that Source Plasma donors be tested for
syphilis on the day of first medical examination for
plasmapheresis and at least every four months thereafter.  The
regulations do not require the labeling of each unit with the
screening test results.  FDA has not recommended product
retrieval when repeat donors test reactive for syphilis because
transmission of syphilis has not been considered a health risk
for plasma derivatives.  For continued Source Plasma collection
from a donor who is known to have a reactive test for syphilis,
documentation of medical treatment is required (21 CFR
640.65)(2)(iv).  

In the memorandum to all blood establishments dated December 5,
1990, the Food and Drug Administration (FDA) recommended that
blood establishments defer potential blood and plasma donors who
provide positive responses to a question about having had or
having been treated for syphilis or gonorrhea during the
preceding 12 months.  Since publication of this recommendation, a
number of blood establishments have sought clarification as to
whether this additional donor suitability criterion has altered
the way in which tests for syphilis should be used as a basis for



donor deferral, removal of product from use channels, or
recipient tracing.  The purpose of this memorandum is to clarify
FDA's recommendations on the use of tests for syphilis in regard
to AIDS-related risk. 

Rationale for Change

Asking donor history questions concerning risk factors and
performing serological tests for markers of infectious diseases
are each important elements to better assure the safety of the
blood supply.  In recommending that donors who have a history of
diagnosis or treatment for syphilis or gonorrhea in the last 12
months be deferred, the FDA intended to broaden the donor
deferral criteria to exclude additional individuals who might be
at increased risk of HIV infection due to heterosexual
transmission.  Although recommendations for management of units
or donors based on the results of serological testing for
syphilis were not specifically addressed earlier, it cannot be
ignored that a confirmed positive screening test for syphilis is
in most cases evidence of recent or untreated syphilis and that
this information can supplement the use of donor history
questions in making deferral decisions. 

Donor Deferral Recommendation

To ensure a uniform approach to these issues, FDA is now making
an additional recommendation that may be implemented immediately. 
Concurrent with implementation, licensed establishments should
revise their standard operating procedures and submit a statement
to their license application file containing the information
indicated in the attached example.  This statement indicates that
a revised standard operating procedure consistent with the
following recommendation has been implemented:
 

Donors who are found to have a reactive screening
test for syphilis by the Automated Reagin Test (ART),
the Rapid Plasma Reagin Test (RPR), the Venereal
Disease Research Laboratory Slide Technique (VDRL),
or other screening test, should be temporarily
deferred pending the outcome of a confirmatory test
such as the Fluorescent Treponemal Antibody
Absorption Test (FTA).  Donors who are found to have
a positive FTA (or other confirmatory test), or for
whom no additional test result is available, should
be deferred for 12 months.  (In the event that a
history of therapy for syphilis in the last 12 months
is established, the 12 month deferral period may be
calculated from the established date of diagnosis.) 
After 12 months, deferred donors may be requalified
if they have a negative screening test.  For cases in
which the positive serology was confirmed, evidence
of adequate treatment for syphilis, documented by a



letter from a physician or public health clinic,
should also be obtained.

The following additional points of clarification are intended to
resolve confusion which may exist regarding current
recommendations:

1. FDA is not recommending at this time that extant units of
whole blood, blood components, and Source Plasma be removed
from use channels if previously collected from donors who
subsequently provide a history of syphilis or gonorrhea
within the last 12 months, or who are found subsequently to
have reactive or confirmed tests for syphilis and have no
other disqualifying history or test results, nor is FDA
recommending that the blood center notify hospitals for the
purpose of tracing recipients of such products.

2. For Source Plasma, current collection and labeling
requirements related to the results of serologic tests are
found in 21 CFR 640.65 and 21 CFR 640.70.  FDA is not
recommending that the frequency of serological testing for
syphilis for Source Plasma be altered (i.e., initially,
then every four months) and Source Plasma collected before
serologic test results are received may be used for further
manufacturing.      

3. For whole blood and blood components, otherwise suitable
units may be released for transfusion if they were obtained
from donors who tested reactive for syphilis by screening
tests but had negative results of confirmatory testing by
FTA or equivalent methods on the same collection.  For
units to be released for transfusion, the confirmatory test
should be performed on every donation for which there is a
reactive screening test (i.e., prior negative confirmatory
results are insufficient to qualify a collection with a
reactive screening test).  Such units should be labeled as
reactive by a screening test for syphilis and negative by
FTA (or other confirmatory test).

4. In cases of autologous donation of blood or components,
collections with reactive screening tests which are either
positive by FTA, or not further tested, may be used for
transfusion provided that they bear both an "Autologous Use
Only" label and a biohazard label.  A written report of the
test results should be provided to the patient's physician
before transfusion.  Guidance on proper labeling of
autologous blood and components may be found in memoranda
dated March 15, 1989 and February 12, 1990.  Biohazard
labels are described in the current Guideline for the
Uniform Labeling of Blood and Components.

It should be noted that the recommendation on labeling of
autologous blood and components reactive for syphilis



differs from FDA recommendations issued on March 15, 1989,
with respect to restrictions on the use of autologous blood
which is positive for other infectious disease markers. 
For release of autologous units found to be repeatedly
reactive for anti-HIV or HBsAg, the physician's written
request remains necessary.      

____________________________
Gerald V. Quinnan, Jr., M.D.  
Acting Director, CBER

Gerald V. Quinnan, Jr., M.D.
Acting Director
Center for Biologics Evaluation and Research
Food and Drug Administration
8800 Rockville Pike
Bethesda, MD. 20892
ATTN: HFB 240

Dear Dr. Quinnan:

In response to your recent recommendations for revision of STS
positive donor deferral and product distribution procedures
affirm that: 

______ Our program is in complete compliance with FDA's
recent recommendations included in the memorandum to
all registered blood establishments dated Dec. 5,
1990.

______ A revised standard operating procedure consistent
with the recommendations has been implemented.

Date implemented: __________________

Please add this information to the license file for facility:

License No. ____________________________________

Registration No. _______________________________

Facility Name __________________________________

Address ________________________________________

________________________________________________



Responsible Person: Name _________________________

Telephone No. ______________________

Date of response ______________________

Sincerely yours,

_________________________________
Signature


