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subject: Cost of restoring property after casualty loss deduction 
 

This memorandum addresses the tax treatment of costs of restoring property when the 
taxpayer has claimed a casualty loss under section 165. 1 
 
ISSUE 
 
Whether, as a result of the same casualty affecting the same property, a taxpayer may 
both deduct the casualty as a loss under § 165 of the Internal Revenue Code and also 
deduct the cost of restoring the property as a repair cost under § 162; or whether, 
instead, the cost of restoring the property must be added to the basis of the property 
restored under § 263. 
 
CONCLUSION 
 
We conclude that a taxpayer cannot take both a loss deduction and a business expense 
deduction as a result of one casualty.   Rather, as provided in Rev. Rul. 71-161, 1971-1 
C.B. 76, if the loss is deductible under § 165, the cost of restoring the property to its pre-

                                            
1 This advice may not be used or cited as precedent. 



 
POSTS-119766-06 2 
 

 

casualty condition must be capitalized under § 263.  This is true regardless of the 
method used to determine the amount of the loss deduction. 2    
 
FACTS 
 
The taxpayer owns various assets that were damaged as a result of a casualty.  Some 
of the assets were nearly destroyed whereas others required less substantial repairs.  
The taxpayer incurred repair costs to rebuild the assets that were nearly destroyed and 
to repair the assets that were less damaged.  The taxpayer would like to use its repair 
costs for all assets as an estimate of its loss under § 165.  The taxpayer also would like 
to deduct those same repair costs under § 162(a).3 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Section 165(a) allows taxpayers to deduct any loss sustained during the taxable year 
and not compensated for by insurance or otherwise.  Generally, any loss arising from 
fire, storm, shipwreck or other casualty is allowable as a deduction under § 165(a) in the 
taxable year in which the loss is sustained.  See § 1.165-7(a)(1) of the Income Tax 
Regulations.  A "casualty" is the complete or partial destruction or loss of property 
resulting from an identifiable event of a sudden, unusual, and unexpected nature.  See 
Rev. Rul. 72-592, 1972-2 C.B. 101.  
 
Generally, the amount of a casualty loss deduction is the lesser of the property's 
adjusted basis or the difference between the fair market value of the property 
immediately before and immediately after the casualty.  However, if business or 
investment property is totally destroyed, and the property's pre-casualty fair market 
value is less than its basis, the deductible loss is its adjusted basis.  See 
§ 1.165-7(b)(1). 
 
The regulations provide two methods of determining the loss in value resulting from a 
casualty.  Generally, it should be determined by competent appraisal.  
§ 1.165-7(a)(2)(i).  However, the cost of repairs is acceptable as evidence of the loss in 
value if (1) the repairs are necessary to restore the property to its condition immediately 
before the casualty, (2) the amount spent for the repairs is not excessive, (3) the repairs 
do not care for more than the damage suffered, and (4) the value of the property after 

                                            
2 On August 21, 2006, a notice of proposed rulemaking, Guidance Regarding Deduction and 
Capitalization of Expenditures Related to Tangible Property, REG-168745-03; 71 Fed. Reg. 
48590-48623, was issued.  Proposed regulation § 1.263(a)-3(f)(iv), "Restoration after a casualty 
loss," contains a rule consistent with the conclusion of this memorandum.  Although the 
regulations, when finalized, will apply prospectively, we view proposed § 1.263(a)-3(f)(iv) as 
essentially reflective of current law. 
3 We do not address whether the taxpayer is entitled to a casualty loss deduction for any 
particular asset in any specific amount; for purposes of this discussion, it is assumed that the 
losses in question are properly deductible under § 165. 



 
POSTS-119766-06 3 
 

 

the repairs does not as a result of the repairs exceed the value of the property 
immediately before the casualty.  § 1.165-7(a)(2)(ii).  A taxpayer deducting a casualty 
loss measured by repair costs is not deducting the repair costs themselves under § 165.  
A loss deduction under § 165(a) results in a decrease in the taxpayer's basis in the 
property.  § 1016(a)(1).   
 
Section 162(a) allows a deduction for all ordinary and necessary expenses paid or 
incurred during the taxable year in carrying on any trade or business.  In particular, 
§ 1.162-4 provides that taxpayers may deduct the costs of incidental repairs which 
neither materially add to the value of the property nor appreciably prolong its life, but 
keep it in an ordinarily efficient operating condition.  Unlike a loss deduction under 
§ 165, if repair costs are deducted under § 162, basis is not adjusted downwards.  
 
Section 263 prohibits deductions for capital expenditures.  Section 263(a)(1) provides 
that no deduction is allowed for any amount paid out for permanent improvements or 
betterments made to increase the value of any property or estate.  Capital expenditures 
include amounts paid or incurred (1) to add to the value, or substantially prolong the 
useful life, of property owned by the taxpayer, such as plant or equipment, or (2) to 
adapt property to a new or different use.  § 1.263(a)-1(b).  
 
Section 161 provides that, in computing taxable income, there are allowed as 
deductions the items specified in part IV, subject to exceptions.  Section 1.161-1 
provides that double deductions are not permitted; amounts deducted under one 
provision of the Code cannot again be deducted under another provision. 
 
Section 1.162-1(a) prohibits deductions under § 162 for items which are used as the 
basis for a deduction or a credit under provisions of law other than § 162.  It also 
provides that an item cannot be deducted as a business expense to the extent that it is 
used by the taxpayer in determining the basis of its plant, equipment, or other property. 
 
Section 1016(a) provides that proper adjustments to basis must be made for 
expenditures, receipts, losses, or other items, properly chargeable to capital account.  
Section 1.1016-6(a) provides that adjustments must always be made to eliminate 
double deductions or their equivalent. 
 
In the present situation, the taxpayer claims a § 165 deduction based upon the 
diminution in fair market value caused by the casualty.  The taxpayer also seeks to 
deduct the costs of restoring the property to its pre-casualty condition under § 162 as 
ordinary and necessary business expenses.  After reviewing the relevant regulations, 
administrative rulings, and case law, we conclude that the Code does not contemplate 
the taking of two current deductions with respect to the same casualty event, and that to 
the extent damage or destruction of property qualifies for a loss deduction under § 165, 
the costs of restoring that property must be capitalized, to reflect the fact that the 
property has been restored to its pre-casualty condition.  Our conclusion is based on the 
following points. 
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1.  The regulations. 
 
As noted above, damage such as the damage that occurred in the present case is 
properly deductible as a loss under § 165 and the corresponding regulations, and the 
regulations under § 162 prohibit a deduction for an item which is the basis for a 
deduction under another Code provision, or which, like a § 165 deduction, is used in 
determining basis.  See § 1.162-1(a); see also § 1.1016-6(a).4 
 
2.  The published position of the Service. 
 
Rev. Rul. 71-161, 1971-1 C.B. 76, specifically applies these principles to the case of 
property damaged by a casualty.  In that revenue ruling, the taxpayer sustained 
business property damage as a result of a hurricane and paid for the removal of debris 
and repair of the damaged property.  The debris and damage to the property resulted in 
a decrease in the fair market value of the property immediately after the casualty.  The 
cost of the debris removal and property repair was used as evidence of the amount of 
the casualty loss sustained.  The revenue ruling holds that the debris removal and 
repair costs themselves are “in the nature of replacement of the part of the property that 
was damaged.”  Id. at 77.  Accordingly, the costs are capitalized and added to the 
property’s basis pursuant to § 1016(a)(1).     
 
It has been argued that this holding in Rev. Rul. 71-161 does not stand for the 
proposition that post-casualty repair costs must be added to basis; rather, the argument 
runs, the holding is premised on a factual assumption that the costs in question happen 
to be capital expenditures in this particular case.  We disagree.  Costs of removing 
debris or repairing damage are not the types of expenditures that would normally be 
capitalized if there were no casualty loss deduction.  The holding of the revenue ruling, 
which cites § 1016(a)(1), is based on the reasoning that the expenditures should be 
treated as a replacement of what was lost and was deducted under § 165, not an 
unrelated business expense resulting in a second deduction under § 162.5  
 

                                            
4  See generally Charles Ilfeld Co. v. Hernandez, 292 U.S. 62, 68 (1934); United States v. Skelly 
Oil Co., 394 U.S. 678, 684 (1969); Transco Exploration Co. v. Commissioner, 949 F.2d 837, 
840-841 (5th Cir. 1992) (unless specifically provided otherwise, tax provisions should be 
interpreted to avoid the “practical equivalent of double deductions”).   
5  See, e.g., B. Bittker, M. McMahon, Jr., L. Zelenak, Federal Income Taxation of Individuals, 2d 
Ed., ¶ 24.04, n.40 (2005):   
 

When a loss deduction is allowed for repaired property, no deduction may be taken for 
the cost of repair as such.  See Reg. § 1.161-1 ("[d]ouble deductions are not permitted").  
In that case, the cost of the repair is added to the basis of the asset.  See Rev. Rul. 
71-161, 1971-1 CB 76 (applying this rule in the case of hurricane damage to business 
property). 
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3.  Case law. 
 
With respect to the case law, a number of cases have considered whether, in a given 
situation, a loss deduction or a business expense deduction is appropriate.6  However, 
we have found no case holding that a taxpayer may take both a loss and an expense 
deduction with respect to the same property and the same casualty event, and to the 
extent the issue has been addressed incidentally, the opinions tend to support the 
rationale and holding of Rev. Rul. 71-161.  For example, in Trinity Meadows Raceway, 
Inc. v. Commissioner, 187 F.3d 638, 99-2 USTC ¶ 50,754; 84 AFTR2d 5356 (6th Cir. 
1999) (unpublished opinion), the court, agreeing that the taxpayer had failed to establish 
the amount of its claimed casualty loss deduction, cited the double deduction issue and 
§ 1.162-1(a) as a factor in its determination: 
 

As an example of the problems in sorting out Trinity's claimed loss in this case, Trinity 
spent approximately $ 300,000 paying its own employees to clean up and make repairs 
after the flood.  … Trinity conceded that "there was no way . . . to sort that out" from 
other maintenance undertaken by the workers during the same timeframe.  As a 
business, section 162 allows Trinity to deduct all its "ordinary and necessary expenses" 
associated with running the business, including the expense of performing repairs.  
However, Trinity may deduct the repairs as "ordinary and necessary expenses" under 
§ 162 or take the loss in value under § 165—it cannot take both deductions.  The 
Treasury regulations expressly provide that a taxpayer may not deduct the item as a 
business expense "to the extent that it is used by the taxpayer ... in determining the gain 
or loss basis of its ... property."  Treasury Reg. § 1.162-1(a).  Therefore, if Trinity 
deducted the $ 300,000 as "ordinary and necessary" expenses …, and Trinity concedes 
it had no way to sort out the $ 300,000, it took a double deduction for that $ 300,000. 

 
See also Atlantic Greyhound, 111 F. Supp. at 955 (“the provisions for deductions of 
‘ordinary and necessary expenses’ and ‘casualty losses’ would seem to be mutually 
exclusive, for the normal connotation of one negates, at least by implication, the idea of 
the other”).7 
 

                                            
6  See, e.g., Jones v. Smith, 193 F.2d 381 (10th Cir. 1951), cert. den., 343 U. S. 952 (1952); 
Buffalo Union Furnace Co. v. Helvering, 72 F.2d 399 (2d Cir. 1934); Hubinger v. Commissioner, 
36 F.2d 724 (2d Cir. 1929), aff'g 13 B.T.A. 960 (1928); Atlantic Greyhound Corp. v. United 
States, 111 F. Supp. 953 (Ct. Cl. 1953); R.R. Hensler, Inc. v. Commissioner, 73 T.C. 168 
(1979), acq. in result, 1980-2 C.B. 1; J. F. Wilcox & Sons v. Commissioner, 28 B.T.A. 878 
(1933), nonacq., 1933-2 C.B. 27.  Which deduction to take is not elective, despite the 
implication in the Trinity Meadows opinion, quoted in the text. 
7  In Louisville and Nashville Railroad Co. v. Commissioner, T.C. Memo. 1987-61, the judge 
noted:  "We do not intend to imply that someone who is entitled to a deduction under sec. 165 
due to a casualty loss is precluded from deductions for ordinary and necessary business 
expenses in connection with the particular assets subject to the casualty."  This precautionary 
caveat on a point not before the court does not affect our analysis. 
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The conclusion in Rev. Rul. 71-161 and this memorandum is consistent with Plainfield-
Union Water Co. v. Commissioner, 39 T.C. 333 (1962), nonacq. on other grounds, 
1964-2 C.B. 8.  In that influential opinion, allowing the cost of relining water pipes as a 
§ 162 expense, the court observed that "any properly performed repair adds value as 
compared with the situation existing immediately prior to that repair.  The proper test is 
whether the expenditure materially enhances the value, use, life expectancy, strength, 
or capacity as compared with the status of the asset prior to the condition necessitating 
the expenditure."  39 T.C. at 338.  However, in Plainfield-Union the condition 
necessitating the restoration operation was not a casualty event, no loss deduction had 
already been taken to reflect the "condition necessitating the expenditure," and there 
was thus no double benefit in allowing a business expense deduction. 
 
Accordingly, our conclusion is supported by the holding of Rev. Rul. 71-161, which is a 
correct interpretation of the relevant Code provisions and regulations, and is consistent 
with the case law. 
 
Additional observations. 
 
First, it could be argued that technically there is no double deduction in this situation 
because the capitalized costs that are reflected in basis and are, in effect, deducted as 
a casualty loss are not the same as the repair costs.  It is true that over the life of the 
property, the total cost recovery under the taxpayer's approach would not exceed the 
taxpayer's actual expenditures.  The problem here, however, is with timing, principles of 
capitalization, and the clear reflection of income.  Generally, the cost of a business or 
investment asset is matched to the income it produces by capitalizing the cost and 
recovering that cost through depreciation, amortization, depletion, or disposition.  A 
casualty loss is an exception to this general treatment, reflecting the fact that an 
unusual event has occurred which reduced the value of the property and should be 
taken into account currently.  But one casualty event should not be the occasion for two 
current expense deductions.  Rather, as in Rev. Rul. 71-161, a loss deduction should be 
allowed, and the costs of restoring the property to its pre-casualty condition reflected in 
a restored basis. 
 
Second, our conclusion does not depend on whether the amount of the casualty loss is 
determined by appraisal or the alternative cost-of-repairs method.  It is the allowance of 
two current deductions occasioned by the same loss event that is problematic.  The 
incongruity is perhaps more obvious when the cost-of-repairs method is used, and the 
same repair or replacement costs are used to support both deductions, but the anomaly 
is equally present if the amount of the loss deduction is determined by appraisal. 
 
Finally, the same underlying principle—that costs of restoration after a casualty loss 
should be capitalized—applies in situations in which the loss is partially or totally 
compensated and the tax benefit related to the casualty is exclusion or deferral of the 
compensation.  Suppose, for example, an otherwise deductible $100x loss is fully 
compensated by insurance, and the proceeds used to restore the damaged property, 
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placing the taxpayer in the same economic position as before the casualty.  There is no 
§ 165 deduction, because of the compensation.  However, the $100x is not includible in 
current gross income—instead, it is applied in reduction of the taxpayer's basis in the 
property.  See Rev. Rul. 71-161.  As in Rev. Rul. 71-161, where there was partial 
compensation, the restoration costs should be capitalized in this situation, offsetting the 
$100x basis reduction with a matching $100x basis increase, and effectively restoring 
the taxpayer to its tax position before the casualty.  If the restoration costs were 
deductible under § 162, the taxpayer would obtain the double benefit of avoiding or 
deferring taxation on the insurance proceeds while deducting the restoration costs 
made with those proceeds. 
 
Please call Andrew Irving at (202) 622-5020 or me if you have any further questions. 
 
 
CC:     Rebecca Wolfe 
 Deputy Area Counsel (IP) CC:LM:NR 


