
From: Beers Block, Patricia on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Friday, April 23, 2004 9:57 AM 
To: [Redacted] 
Cc: Gilliam, Tina 
Subject: RE: FDA question 
 
Dear Ms. [Redacted], 
 
Your e-mail message was referred to our office of a direct reply.  I apologize 
for my delay in preparing a response and hope this information is still helpful 
to you. 
 
The FDA informed consent regulation (under 21 CFR 50.20) specifically requires 
that the clinical investigator seek consent from the prospective subject (or the 
representative) under circumstances that provide the prospective subject  
sufficient opportunity to consider whether or not to participate in the research 
study and that minimize the possibility of coercion or undue influence. The 
practice of providing a prospective subject with a copy of the informed consent 
document to discuss with family members or others overnight or for several days 
can be helpful to the subject in making a reasoned decision about participation 
in the study.  Thus, the practice is consistent with the regulations although it 
may not be necessary in all studies.  However, if a potential subject asks for 
additional time to consider the study, they should be provided with the 
information about the study (that is, the written consent form) and allowed to 
take it to whomever they choose for consultation.             
 
In the preamble to the final rule published in the Federal Register on January 
27, 1981 (see our web site under the "Preambles" section;  
http://www.fda.gov/oc/gcp/preambles/46fr.html) under comment #51, FDA writes: 
"the consent form itself is merely an aid to assure that a required minimum of 
information is provided to the subject and that the subject consents. The entire 
informed consent process involves giving the subject all the information 
concerning the study that the subject would reasonably want to know; assuring 
that the subject has comprehended this information; and finally, obtaining the 
subject's consent to participate. The process, to be meaningful, should involve 
an opportunity for both parties, the investigator and the subject, to exchange 
information and ask questions."   
 
If the subject (or parent of the subject) needs to consult with others to either 
understand the information or make a decision about participating in the study, 
then all efforts should be made by the investigator to facilitate this.   During 
the informed consent process, the investigator (or his/her delegate) needs to 
adequately address all of the concerns the prospective subject has concerning 
the nature and conduct of the study.  Discussions with family will likely occur 
"off-site," with the prospective subject using a copy of the informed consent 
document as a stimulus.  Facilitating off-site discussions with family members 
or other individuals who might assist the prospective subject with making this 
very important decision by providing written information (the consent form) to 
be used in these discussion is what the informed consent process is supposed to 
be. 
  
If an investigator failed to provide a copy of the consent form for overnight 
review, one could reasonably conclude that the prospective subject was not given 
sufficient opportunity to consider whether or not to participate in the study 
and, thus, adequate informed consent had not been obtained.  If what you have 
described is in fact the policy of your IRB, I encourage you to advise them that 
that policy is inconsistent with FDA policy and every ethical standard written 



on the topic of informed consent.  See, for example, the Belmont Report by the 
National Commission for the Protection of Human Subjects of Biomedical and 
Behavioral Research (see http://www.fda.gov/oc/ohrt/irbs/belmont.html).   
 
I hope this information is helpful to you.  Should you have any additional 
questions, please feel free to contact our office by phone (301-827-3340) or via 
e-mail (gcpquestions@oc.fda.gov).   
 
Sincerely, 
 
Patricia M. Beers Block 
Special Assistant to the Director 
Good Clinical Practice Programs (HE-34) 
Office of Science and Health Coordination 
Office of the Commissioner 
 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CAR 
10.85, but rather is an informal communication under 21 CAR 10.85(k) which 
represents the best judgment of the employee providing it.  This information 
does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or 
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 
 
 
 
-----Original Message----- 
From: Gilliam, Tina  
Sent: Monday, April 12, 2004 6:52 AM 
To: Beers Block, Patricia 
Subject: FW: FDA question 
 
 
 
 
-----Original Message----- 
From: [Redacted] 
Sent: Saturday, April 10, 2004 12:31 PM 
To: wmail@oc.fda.gov 
Subject: FDA question 
 
 
 
 
  Name: [Redacted] 
 
  E-Mail: [Redacted] 
  
  URL: http://www.fda.gov/oc/ohrt/irbs/default.htm 
 
  Comments: This is a question about the informed consent process in human 
research studies.  I tried sending this email through a different contact link, 
but it bounced back to me (I don't really know which department should receive 
this query). 
 
I am part of a group that conducts psychiatric research 



with children, including treatment studies.  The PI has a policy of not allowing 
potential participants to take consent forms home with them before they are 
signed (e.g. if the parent wanted to consult with someone else 
before consenting).  She is concerned this could result in confusion and 
unwillingness to participate if the parent received contradictory and erroneous 
information from another party.  She states that this is also a policy of our 
IRB, but I wanted to find out the FDA policy (if any) before contacting them.  
To me, it seems that this policy is potentially coercive and does not respect 
the subjects' right to autonomy.  Could you please clarify?  I realize that 
research subjects must be given copies of the consent form after they are 
enrolled in the study.  Thank you very much.  


