
From: Beers Block, Patricia on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Thursday, December 22, 2005 9:12 AM 
To: [redacted] 
Subject: RE: Section 11.100 of Title 21 of Code of Federal Regulations 
 
Dear [redacted], 
  
Through a circuitous route, your message was forwarded to our office (Good Clinical Practice 
Program) for a direct reply.  I understand your interest in clarifying exactly what needs to be done 
with regard to using electronic signatures; this is a question I frequently receive.   
  
The regulation found at 21 CFR 11.100(c) simply requires that persons using electronic 
signatures certify to FDA that the electronic signatures in their system are intended to be the 
legally binding equivalent of traditional handwritten signatures.  The preamble to this regulation 
explains more about who needs to submit the certification.  We recently posted the Federal 
Register publication of 21 CFR Part 11 to our Good Clinical Practice Program's web page (see 
"Miscellaneous" at  www.fda.gov/oc/gcp/preambles/default.htm).  This posting includes the 
preamble and the codified for the Part 11 final rule.   I mention this because this 
publication contains the agency's comments on electronic signature certification procedures.  
I've copied (immediately below) comment #120 because I believe it best answers your questions.   
  
"120. Several comments questioned the procedures necessary for  
submitting the certification to FDA, including: (1) The scheduling of  
the certification; (2) whether to submit certificates for each  
individual or for each electronic signature; (3) the meaning of  
``territory'' in the context of wide area networks; (4) whether such  
certificates could be submitted electronically; and (5) whether  
organizations, after submitting a certificate, had to wait for a  
response from FDA before implementing their electronic signature  
systems. Two comments suggested revising proposed Sec. 11.100(c) to  
require that all certifications be submitted to FDA only upon agency  
request. One comment suggested changing ``should'' to ``shall'' in the  
last sentence of Sec. 11.100(c) if the agency's intent is to require  
certificates to be submitted to the respective FDA district office. 
The agency intends that certificates be submitted once, in the form  
of a paper letter, bearing a traditional handwritten signature, at the  
time an organization first establishes an electronic signature system  
after the effective date of part 11, or, where such systems have been  
used before the effective date, upon continued use of the electronic  
signature system. 
A separate certification is not needed for each electronic  
signature, although certification of a particular electronic signature  
is to be submitted if the agency requests it. The agency does not  
intend to establish certification as a review and approval function. In  
addition, organizations need not await FDA's response before putting  
electronic signature systems into effect, or before continuing to use  
an existing system. 
A single certification may be stated in broad terms that encompass  
electronic signatures of all current and future employees, thus  
obviating the need for subsequent certifications submitted on a  
preestablished schedule. 
To further simplify the process and to minimize the number of  
certifications that persons would have to provide, the agency has  
revised Sec. 11.100(c) to permit submission of a single certification  
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that covers all electronic signatures used by an organization. The  
revised rule also simplifies the process by providing a single agency  
receiving unit. The final rule instructs persons to send certifications  
to FDA's Office of Regional Operations (HFC-100), 5600 Fishers Lane,  
Rockville, MD 20857. Persons outside the United States may send their  
certifications to the same office. 
The agency offers, as guidance, an example of an acceptable  
Sec. 11.100(c) certification: 
Pursuant to Section 11.100 of Title 21 of the Code of Federal  
Regulations, this is to certify that [name of organization] intends  
that all electronic signatures executed by our employees, agents, or  
representatives, located anywhere in the world, are the legally  
binding equivalent of traditional handwritten signatures. 
The agency has revised Sec. 11.100 to clarify where and when  
certificates are to be submitted. 
The agency does not agree that the initial certification be  
provided only upon agency request because FDA believes it is vital to  
have such certificates, as a matter of record, in advance of any  
possible litigation. This would clearly establish the intent of  
organizations to equate the legally binding nature of electronic  
signatures with traditional handwritten signatures. In addition, the  
agency believes that having the certification on file ahead of time  
will have the beneficial effect of reinforcing the gravity of  
electronic signatures by putting an organization's employees on notice  
that the organization has gone on record with FDA as equating  
electronic signatures with handwritten signatures."  
  
As you can see, the regulation leaves the decision as to who submits the certification entirely up 
to the affected parties.  Whether you, the CRO/sponsor plan to submit certification is something 
your firm should clarify with and, ideally, obtain in writing from the CRO/sponsor so there is no 
later misunderstanding about this regulatory responsibility.   
  
I hope this information is helpful to you.   
  
Sincerely, 
  

Patricia M. Beers Block  
Good Clinical Practice Program (HF-34)  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
5600 Fishers Lane, Rm. 9C24  
Rockville, MD    20857  
Telephone:  301-827-3340  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

[redacted] 

 

-----Original Message----- 
From: [redacted]  



Sent: Tuesday, December 20, 2005 3:00 PM 
To: WEBO@cdrh.fda.gov 
Subject: Section 11.100 of Title 21 of Code of Federal Regulations 

[redacted] conducts investigational drug  research clinical trials with various 
pharmaceutical companies [redacted].  [redacted] instructed by CRO overseeing 
particular study that we needed to send in to FDA a form letter regarding eSignatures 
from our site.  We had previously been instructed (from another CRO) that it was the 
SPONSOR or pharmaceutical company who initiated the study with our site that was 
responsible to send all info to FDA regarding a particular study and that we were NOT 
required to send in the said form letter, that the sponsor in charge of recruiting/training 
investigators to conduct their clinical trial would send in the form stating all 
sites/investigators had received training in eSignatures, and would verify that the 
eSignatures were valid for each site.  Please let me know if i should indeed write the form 
letter and return it to the FDA for our site or if the Sponsor sends in all documentation 
relating to his clinical trial and the investigators he has chosen to conduct his study.  The 
original Sponsor / CRO i spoke to stated that sites were not to send anything directly to 
FDA, that they would meet all requirements for their studies/investigators...now, this CRO 
is telling me something entirely different...please clarify requirements on Section 11.100 
regarding eSignatures.  Thank you for your help in this matter.... 
 
[redacted] 


