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41 CFR 301
Use of United States Flag Air Carriers

SECTION
§ 301-10.131

QUESTION
What does United States mean?

§ 301-10.132 Who is required to use a U.S. flag air
carrier?

§ 301-10.133 What is a U.S. flag air carrier?

§ 301-10.134 What is U.S. flag air carrier service?

§ 301-10.135 When must I travel using U.S. flag

air carrier service?

ANSWER

For purposes of the use of United States flag air carriers,
United States means the 50 states, the District of
Columbia, and the territories and possessions of the
United States (49 U.S.C. 40102).

Anyone whose air travel is financed by U.S.
Government funds, except as provided in Sec. 301-
10.135, Sec. 301-10.136, and Sec. 301- 10.137.

An air carrier which holds a certificate under 49 U.S.C.
41102 but does not include a foreign air carrier
operating under a permit.

U.S. flag air carrier service is service provided on an air
carrier which holds a certificate under 49 U.S.C. 41102
and which service is authorized either by the carrier's
certificate or by exemption or regulation. U.S. flag air
carrier service also includes service provided under a
code share agreement with a foreign air carrier in
accordance with Title 14, Code of Federal Regulations
when the ticket, or documentation for an electronic
ticket, identifies the U.S. flag air carrier's designator
code and flight number.

You are required by 49 U.S.C. 40118, commonly
referred to as the *'Fly America Act," to use U.S. flag air
carrier service for all air travel funded by the U.S.
Government, except as provided in Sec. 301-10.136 and
Sec. 301-10.137 or when one of the following
exceptions applies: (a) Use of a foreign air carrier is
determined to be a matter of necessity in accordance
with Sec. 301-10.138; or



§ 301-10.135
(Continued)

§ 301-10.136

When must I travel using U.S. flag
air carrier service? (Continued)

What exceptions to the Fly America
Act requirements apply when I travel
between the United States and
another

country?

(b) The transportation is provided under a bilateral or
multilateral air transportation agreement to which the
United States Government and the government of a
foreign country are parties, and which the Department of
Transportation has determined meets the requirements
of the Fly America Act; or

(c) You are an officer or employee of the Department of
State, United States Information Agency, United States
International Development Cooperation Agency, or the
Arms Control Disarmament Agency, and your travel is
paid with funds appropriated to one of these agencies,
and your travel is between two places outside the United
States; or

(d) No U.S. flag air carrier provides service on a
particular leg of the route, in which case foreign air
carrier service may be used, but only to or from the
nearest interchange point on a usually traveled route to
connect with U.S. flag air carrier service; or

(e) A U.S. flag air carrier involuntarily reroutes your
travel on a foreign air carrier; or

(f) Service on a foreign air carrier would be three hours
or less, and use of the U.S. flag air carrier would at least
double your en route travel time; or

(g) When the costs of transportation are reimbursed in
full by a third party, such as a foreign government,
international agency, or other organization.

The exceptions are:

(a) If a U.S. flag air carrier offers nonstop or direct
service (no aircraft change) from your origin to your
destination, you must use the U.S. flag air carrier
service unless such use would extend your travel
time, including delay at origin, by 24 hours or more.
(b) If a U.S. flag air carrier does not offer nonstop
or direct service (no aircraft change) between your
origin and your destination, you must use a U.S.
flag air carrier on every portion of the route where it
provides service unless, when compared to using a
foreign air carrier, such use would:

(1) Increase the number of aircraft changes you
must make outside of the U.S. by 2 or more; or

(2) Extend your travel time by at least 6 hours or
more; or

(3) Require a connecting time of 4 hours or more at
an overseas interchange point.



§ 301-10.137

§ 301-10.138

What exceptions to the Fly America
Act requirements apply when I
travel solely outside the United
States, and a U.S. flag air carrier
provides service between my origin
and my destination?

In what circumstances is foreign air
carrier service deemed a matter of
necessity?

You must always use a U.S. flag carrier for such
travel, unless, when compared to using a foreign air
carrier, such use would:

(a) Increase the number of aircraft changes you
must make en route by 2 or more; or

(b) Extend your travel time by 6 hours or more; or
(c) Require a connecting time of 4 hours or more at
an overseas interchange point.

(a) Foreign air carrier service is deemed a necessity
when service by a U.S. flag air carrier is available,
but

(1) Cannot provide the air transportation needed;
or

(2) Will not accomplish the agency's mission.

(b) Necessity includes, but is not limited to, the
following circumstances:

(1) When the agency determines that use of a
foreign air carrier is necessary for medical reasons,
including use of foreign air carrier service to reduce
the number of connections and possible delays in
the transportation of persons in need of medical
treatment; or

(2) When use of a foreign air carrier is required to
avoid an unreasonable risk to your safety and is
approved by your agency (e.g., terrorist threats).
Written approval of the use of foreign air carrier
service based on an unreasonable risk to your
safety must be approved by your agency on a case
by case basis. An agency determination and
approval of use of a foreign air carrier based on a
threat against a U.S. flag air carrier must be
supported by a travel advisory notice issued by the
Federal Aviation Administration and the
Department of State. An agency determination and
approval of use of a foreign air carrier based on a
threat against Government employees or other
travelers must be supported by evidence of the
threat(s) that form the basis of the determination
and approval; or

(3) When you can not purchase a ticket in your
authorized class of service on a U.S. flag air carrier,
and a seat is available in your authorized class of
service on a foreign air carrier.



§ 301-10.139 May I travel by a foreign air carrier No. Foreign air carrier service may not be used
if the cost of my ticket is less than solely based on the cost of your ticket.
traveling by a U.S. flag air carrier?

May I use a foreign air carrier if the No. You must use U.S. flag air carrier service, unless
service is preferred by or more you meet one of the exceptions in Sec. 301-10.135, Sec.
convenient for my agency or me? 301-10.136, or Sec. 301-10.137 or unless foreign air

carrier service is deemed a matter of necessity under
Sec. 301-10.138.

§ 301-10.140

Must I provide any special Yes, you must provide a certification, as required in

certification or documents if I use a  section 301-10.143 and any other documents

foreign air carrier? required by your agency. Your agency cannot pay
your foreign air carrier if you do not provide the
required certification.

§ 301-10.141

§ 301-10.142 What must the certification include? The certification must include:

(a) Your name;

(b) The dates that you traveled,

(c) The origin and the destination of your travel;

(d) A detailed itinerary of your travel, name of the air
carrier and flight number for each leg of the trip; and,
(e) A statement explaining why you met one of the
exceptions in Sec. 301-10.135, Sec. 301-10.136,

or Sec. 301-10.137 or a copy of your agency's
written approval that foreign air carrier service was

deemed a matter of necessity in accordance with
Sec. 301-10.138.
§301-10.143 What is my liability if I improperly = You will not be reimbursed for any
use a foreign air carrier? Transportation cost for which you
Improperly use foreign air carrier service.
If you are authorized by your agency to use
U.S. flag air carrier service for your entire
trip, and you improperly use a foreign air
carrier for any part of or the entire trip (i.e.,
when not permitted under this regulation),
your transportation cost on the foreign air
carrier will not be payable by your agency.
If your agency authorizes you to use U.S.
Flag air carrier service for part of your trip
and foreign air carrier service for another
part of your trip, and you improperly use a
foreign air carrier (i.e., when neither
authorized to do so nor otherwise
permitted under this regulation), your



§ 301-10.143
(Continued)

What is my liability if I improperly
use a foreign air carrier?
(Continued)

agency will pay the transportation cost on

the foreign air carrier for only the

portion(s) of the trip for which you were

authorized to use foreign air carrier

service. The agency must establish internal

procedures for denying reimbursement to

travelers when use of a foreign air carrier was neither
authorized nor otherwise permitted under this regulation
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SECTION

301-10.135

301-10.136

301-10.137

301-10.138

Use of United States Flag Air Carriers

QUESTION

ANSWER

What is the difference between a code A code share agreement is when two or more airlines

share and a bilateral or multilateral
transportation agreement?

What affect does additional aircraft
changes within the United States
have on my ability to use a foreign
flag air carrier?

Who can approve use of a foreign air
carrier as a matter of necessity in
accordance with 41 CFR 301-138?

If I meet one of the exceptions and
complete a certificate required by Sec
301-10.141 and Sec 301-10.142, who
must approve the certificate?

providing service over the same route agree to accept the
tickets of the other airline and share the revenue with the
other airline(s) which is (are) a party to the agreement.
Under a code share agreement, the flight number will be
a US flag carrier flight number and the ticket will
always be issued in the name of the U. S. flag carrier.
The equipment and crew may be foreign or domestic.

A bilateral or multilateral transportation agreement is an
agreement authorized and controlled by the Department
of Transportation allowing a foreign air carrier to
operate in the United States under its own name similar
to a U.S. flag air carrier. Currently there are no bilateral
or multilateral transportation agreements in effect.

None. Exceptions to the use of a U.S flag carrier are
based on aircraft changes outside the United States.

The Assistant Secretary — Policy, Management and
Budget has reserved this approval authority at that level
(See 205DM15 Travel and Transportation).

You as the traveler must complete the certificate and
obtain your travel approving official’s signature
indicating his/her concurrence.



301-10.139

301-10.140

301-10.141

301-10.142

301-10.143

What is the disposition of the
certificate once it has been signed by
the travel approving official?

Must I provide a copy of my travel
authorization to the TMC to
document my need for the travel
itinerary chosen?

If I complete my certificate and do
not have a trip-by trip travel
authorization showing the details of
my itinerary, will the TMC issue my
ticket?

If my foreign travel is totally outside
the United States does the use of U.S.
flag air carrier rules still apply?

If my travel is wholly within one
foreign country and there are no U.S.
flag air carriers or code share air
carriers operating in the area, what
documentation must I provide?

A copy of the certificate will be provided to the TMC
location where the reservations were made and a copy
will be filed with the travel voucher covering the trip.

Yes, you must provide the TMC with a copy of your
trip-by-trip travel authorization for all foreign travel.
The travel authorization must show your approved duty
locations, rest stops, and places of approved leave.

No, the TMC will not issue a ticket for foreign travel
until the travel is documented with a copy of your trip-
by-trip travel authorization showing the necessity for the
itinerary chosen.

Yes. However, if your foreign location is not served by
a TMC you will not have to furnish a copy of your
documentation to the TMC. Copies will still be requirec
for the travel voucher.

Your travel voucher should be supported by a signed
statement showing that there are no U.S. flag or code
share air carriers that can provide you service.



