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NRC REGULATORY ISSUE SUMMARY 2005-17
CLARIFICATION OF REQUIREMENTS FOR APPLICATION OF THE 

ASME CODE SYMBOL STAMP ON SAFETY-RELATED COMPONENTS

ADDRESSEES

(A) Organizations whose standard plant designs have been certified under Subpart B of 
10 CFR Part 52.

(B) All holders of operating licenses for nuclear power reactors, except those who have
permanently ceased operations and have certified that fuel has been permanently
removed from the reactor vessel.

INTENT

The U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) is issuing this regulatory issue summary (RIS)
to clarify the requirements for applying the American Society of Mechanical Engineers (ASME)
Code symbol stamp to ASME Code, Class 2 and 3 components designed and constructed to
the requirements of Title 10 of the Code of Federal Regulations (CFR), Part 50, Sections
50.55a(d)(1) and 50.55a(e)(1), respectively.

BACKGROUND INFORMATION

As a result of recent activities involving ASME Boiler and Pressure Vessel Code (“ASME Code”
or “Code”) certification of Code Section III, Class 3 components, an inconsistency was
discovered between the 10 CFR 50.55a requirements and NRC Regulatory Guide (RG) 1.26
guidelines on the necessity for using the ASME Code symbol stamp in the Code certification
process.  The NRC staff is issuing this RIS to clarify regulatory requirements for use of the
ASME Code symbol stamp for existing and future design certifications and future applications
for construction permits and combined licenses (COLs).

Section 50.55a governs the use of codes and standards, including the ASME Code, for design,
fabrication, testing, and inspection of nuclear power plant structures, systems, and components
(SSCs) that have a safety-related function.  Guidance on classifying SSCs into quality groups,
including assigning codes and standards applicable to each quality group, is given in 
NRC RG 1.26, “Quality Group Classifications and Standards for Water-, Steam-, and
Radioactive-Waste-Containing Components of Nuclear Power Plants.”
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NRC’s quality group classification system has four quality groups, A through D.  The system
assigns components to these quality groups and specifies appropriate design standards for
each group.  Sections 50.55a(c)(1), (f)(1) and (g)(1) require that components of the reactor
coolant pressure boundary be designed, fabricated, tested, and inspected to ASME Code,
Section III, Class 1 requirements, which are equivalent to the Quality Group A requirements
discussed in RG 1.26.  ASME Code, Section III is also identified in RG 1.26 as the quality
standard applicable to the design of specific components classified as Quality Group B and
Quality Group C components.  ASME Code, Section III, Class 2 requirements are applicable to
design of Quality Group B components, and ASME Code, Section III, Class 3 requirements are
applicable to Quality Group C components.  The RG 1.26 Quality Group B and C classifications
are consistent with the requirements of 10 CFR 50.55a(d)(1) and 10 CFR 50.55a(e)(1),
respectively. 

The ASME Code requires that an item be identified with a Code symbol stamp to certify that the
item has been found to meet all of the specified ASME Code, Section III requirements.  
The ASME Code specifies requirements for ASME certificate holders and also requires specific
inspections and verifications of records by an “independent authorized inspection agency.”

The initial 10 CFR 50.55a rule, issued on June 12, 1971 (36 FR 11423), required that design of
certain reactor coolant pressure boundary components comply with the ASME Code, Section
III, Class 1 requirements, with one notable exception.  Section 50.55a(b) then explicitly stated
that an ASME Code symbol stamp need not be applied to components constructed to Code
requirements.  Section 50.55a(b)(2) permitted inspection and quality surveillance systems other
than those specified by ASME if they provided an acceptable level of quality and safety.  The
reason for the exception was that there was no provision at the time for foreign manufacturers
to comply with the administrative enforcement provisions of the Code (See 49 FR 9712). 
Consequently, foreign suppliers that were fully qualified in other respects could not be
authorized to apply a Code symbol stamp to components and were excluded from supplying
components for domestic nuclear power plants.  Following implementation of the 1971 rule, this
situation changed, and foreign suppliers were subsequently authorized by the ASME to apply
Code symbol stamps.

Revision 3 to RG 1.26, issued for comment in 1976, also stated that the Code symbol stamp
need not be applied to Quality Group B and C components consistent with the initial 
10 CFR 50.55a rule.  Specifically, Footnote b of Table 1 in RG 1.26 states that the ASME Code
N-Symbol Stamp need not be applied to Quality Group B components (constructed to ASME
Code, Section III, Class 2 requirements), or to Quality Group C components (constructed to
ASME Code, Section III, Class 3 requirements).  RG 1.26 Table 1 does not address the 
Quality Group A classification because those requirements are addressed in 10 CFR 50.55a
and in 10 CFR, Part 50, Appendix A, General Design Criterion 1.

On March 15, 1984, the Commission promulgated a final rule amending 10 CFR 50.55a to
require, among other things, the use of the ASME Code symbol stamp for construction of
reactor coolant pressure boundary (Quality Group A) components (49 FR 9711).  The
amendment also incorporated by reference the ASME Code, Section III, Class 2 and Class 3
requirements for design and fabrication of Quality Group B and C components, respectively. 
The amendment to 10 CFR 50.55a effectively required the use of the ASME Code symbol
stamp for components constructed to ASME Code, Section III, Class 1, 2, and 3 requirements.
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Nevertheless, RG 1.26 has not been revised since Revision 3 was issued for comment in 1976,
including Footnote b in Table 1, which states that the Code symbol stamp need not be used for
Quality Group B or C components.  Although no construction permits affected by this apparent
inconsistency have been issued in the United States since 1984, the issue is relevant for the
design certifications that have been, or may in the future be, issued under 10 CFR Part 52,
Subpart B, and to future construction permit or COL applications.  The staff is issuing this RIS
to clarify the regulatory requirements for ASME Code symbol stamping for past and future
design certifications and for future construction permits and COL applications.

SUMMARY OF ISSUE

The regulations in 10 CFR 50.55a require that Quality Group A, B, and C components of
nuclear power plants whose application for a construction permit or COL is docketed after
May 14, 1984, conform to the applicable requirements of the ASME Code, Section III, including
the requirement to use the Code symbol stamp to certify that a component meets the Code
requirements.  The guidance in Footnote b to RG 1.26, Table 1 has been superseded by the
revised regulations and should not be used.  A future, unscheduled revision of RG 1.26 will
remove Footnote b to Table 1 to be consistent with current regulatory requirements.  The
reference to RG 1.26 in Footnote 9 of 10 CFR 50.55a(d)(1) and (e)(1) is provided for guidance
only and does not impose regulatory requirements.  The provisions of RG 1.26 have not been
specifically approved for incorporation by reference into the regulation. 

In the staff’s view, the use of the ASME Code symbol stamp, as required in ASME Code,
Section III NCA-1210, NCA-3570, NCA-3670, and NCA-3770, provides a suitable means of
traceability between an installed safety-related component and the Code data reports required
to certify that the component has been designed and fabricated in accordance with the
applicable requirements of the ASME Code.  Therefore, ASME Code symbol stamping is an
acceptable method for fulfilling the 10 CFR Part 50, Appendix B, quality assurance requirement
to provide a means of controlling the quality of a component in accordance with predetermined
requirements, as specified in 10 CFR Part 50, Appendix B, Criterion VIII, “Identification and
Control of Materials, Parts, and Components.”  The staff concludes that using the ASME Code
symbol stamp in accordance with the ASME Code requirements specified in 
10 CFR 50.55a(d)(1) and 50.55a(e)(1) is consistent with both 10 CFR Part 50, Appendix A,
General Design Criterion 1, and with the 10 CFR Part 50, Appendix B quality assurance
program requirements.  To the extent that the RG 1.26 guidance on ASME Code symbol
stamping is inconsistent with the regulatory requirements in 10 CFR 50.55a, the Section 50.55a
requirements control.  The other guidance in RG 1.26 on the quality group classification system
for safety-related components, excluding the Quality Group B and C Code symbol stamping
issue and the classification of auxiliary feedwater systems in pressurized water reactors and
safety/relief valve discharge systems in boiling water reactors, is considered to be consistent
with existing 10 CFR 50.55a requirements (see 47 FR 15802, dated April 13, 1982). 

Similarly, there is the potential for misinterpretation of requirements in Appendices A, B, and C
to 10 CFR Part 52.  In each appendix in which a standard plant design is certified by rule, there
is a statement in Section III.A. that Tier 1 and Tier 2 requirements and the generic technical
specifications are approved for incorporation by reference.  Each rule states in Section III.B.
that an applicant or licensee referencing the appendix must comply with the requirements of the 
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appendix including Tier 1 and Tier 2 requirements, and the generic technical specifications,
except as otherwise noted in the appendix.  For each of the three existing certified designs,
compliance with RG 1.26 (including Footnote b to Table 1) is a Tier 2 requirement.  Inasmuch
as compliance with 10 CFR 50.55a is a Tier 1 requirement for all three designs, the Tier 1
requirements will control (in accordance with Section III.C of Appendices A, B, and C to 
10 CFR Part 52).  The same would be true for future certified designs, to the extent that
compliance with Section 50.55a is expected to be a Tier 1 requirement for such designs.  After
a design certification is issued, changes to or departures from Tier 1 and Tier 2 requirements
are governed by the processes required in Section VIII of Appendices A, B, and C to 
10 CFR, Part 52. 

BACKFIT DISCUSSION

This RIS requires no action or written response and is, therefore, not a backfit under 
10 CFR 50.109.  Consequently, the staff did not perform a backfit analysis.

FEDERAL REGISTER NOTIFICATION

A notice of opportunity for public comment on this RIS was not published in the Federal
Register because the RIS is informational and concerns a staff position that does not depart
from current regulatory requirements and practice.

SMALL BUSINESS REGULATORY ENFORCEMENT FAIRNESS ACT OF 1996

The NRC has determined that this action is not a new rule and therefore is not subject to the
Small Business Regulatory Enforcement Fairness Act of 1996.

PAPERWORK REDUCTION ACT STATEMENT

This RIS does not contain an information collection request and therefore is not subject to the
requirements of the Paperwork Reduction Act of 1995 (44 U.S.C. 3501 et seq.).
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CONTACT

Please direct any questions about this matter to the technical contact listed below, or to the
appropriate Office of Nuclear Reactor Regulation (NRR) project manager.

/RA/
Patrick  L. Hiland, Chief
Reactor Operations Branch
Division of Inspection Program Management
Office of Nuclear Reactor Regulation

Technical Contact: Patrick Sekerak, NRR
301-415-2623
E-mail: pxs1@nrc.gov

Note: NRC generic communications may be found on the NRC public Web site,
http://www.nrc.gov, under Electronic Reading Room/Document Collections.

mailto:pxs1@nrc.gov
http://www.nrc.gov.
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