UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
OFFICE OF NUCLEAR MATERIAL SAFETY AND SAFEGUARDS
WASHINGTON, D.C. 20555

April 18, 2005

NRC REGULATORY ISSUE SUMMARY 2005-06
REPORTING REQUIREMENTS FOR GAUGES DAMAGED AT
TEMPORARY JOB SITES

ADDRESSEES
All material licensees possessing portable gauges, regulated under 10 CFR Part 30.
INTENT

The U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) is issuing this regulatory issue summary (RIS)
to inform licensees who use portable gauges, containing byproduct material, of the reporting
requirement associated with gauges damaged at temporary job sites. No specific action nor
written response is required.

BACKGROUND

During the course of an inspection of a gauge licensee in August 2003, an NRC inspector found
that gauges containing byproduct material had been damaged during licensed operations, but
the damaged gauges were not reported to NRC. The inspector determined that, in three
separate incidents, three different gauges had been damaged such that the gauges’ ability to
sufficiently shield the radiation sources was compromised. In the first two incidents, the
gauges’ locking mechanisms on the handle were damaged, and in the third incident, the index
rod was broken approximately 1 inch above the base of the unit. Each of these incidents
created the possibility that the source could inadvertently become unshielded.

In the fall of 1992, NRC’s Office of Enforcement requested that the Office of Nuclear Material
Safety and Safeguards (NMSS) clarify the conditions under which licensees should report
damaged nuclear gauges. NMSS conducted a detailed analysis of the reporting requirements
in 10 CFR Parts 20 and 30 that resulted in the publication of Health Physics Position 322
(HPPOS-322), in 1993. HPPOS-322 explained that reporting damaged gauges depended on
one of several factors: 1) the extent of the damage; 2) the level of radiation in an unrestricted
area; or 3) actual doses, to individuals, resulting from the damaged gauge.
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SUMMARY OF ISSUE

So that licensees are informed of the requirements for reporting damaged gauges, staff is
republishing the specific conditions under which reporting is necessary. Therefore, in
accordance with HPPOS-322, reporting the occurrence of damaged gauges is necessary when
any one of the following conditions is met:

. The protective housing (i.e., shielding) is damaged such that the source is not fully
shielded, or cannot be moved into the shielded position, in accordance with 10 CFR
30.50, “Reporting requirements”;

. The source is left exposed in an unrestricted area such that the radiation levels exceed
10 times the limit of 2 mrem in any 1 hour (i.e., 20 mrem in any 1 hour) in accordance
with 10 CFR 20.2203, “Reports of exposures, radiation levels, and concentrations of
radioactive material exceeding the constraints or limits”; and 10 CFR 20.405, “Reports

of over- exposures and excessive levels and concentrations” ' .

. The incident results in doses in excess of limits in Part 20 or in the license, in
accordance with 10 CFR 20.2203 and 10 CFR 20.405 [ See Footnote 1.]

In addition, the NRC staff has become aware that there appears to be some confusion among
licensees regarding the first item above, which explains the circumstances, in accordance with
10 CFR 30.50, that require the reporting of defective equipment. To reduce this confusion,
licensees are hereby informed that they must file a telephone report within 24 hours of any
incident that involves disabled equipment, or equipment that fails to function as designed:

1. When, in accordance with 10 CFR 30.50(b)(2)(i), the equipment is required by
regulation or license condition to prevent releases exceeding regulatory limits, to prevent
exposures to radiation and radioactive materials exceeding regulatory limits, or to
mitigate the consequences of an accident;

2. When, in accordance with 10 CFR 30.50(b)(2)(ii), the equipment is required to be
available and operable when it is disabled or fails to function; and

3. When, in accordance with 10 CFR 30.50(b)(2)(iii), no redundant* equipment is available
and operable to perform the required safety function.

'The regulations in 10 CFR 20.405 refer to dose limits in a calendar quarter. Dose limits
in a calendar quarter were eliminated with the revision of Part 20, which became effective on
January 1, 1994. As a substitute, licensees should refer to the annual dose limits as stated in
10 CFR 20.1201(a)(1) (i)(ii) and (a)(2)(i)(ii)-

’In this context, “redundant” means similar equipment with safety features equivalent to
the safety features of the disabled equipment.
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Licensees are also required to file a written report within 30 days of the telephone report. For
details that must be included in both the telephone and written reports, licensees should review
10 CFR 30.50(c)(1) and 10 CFR 30.500)(2).

FEDERAL REGISTER NOTIFICATION

A notice of opportunity for public comment on this RIS was not published in the Federal
Register because this RIS is informational, and does not represent a departure from current
regulatory requirements.

SMALL BUSINESS REGULATORY ENFORCEMENT FAIRNESS ACT

NRC has determined that this action is not subject to the Small Business Regulatory
Enforcement Fairness Act of 1996.

PAPERWORK REDUCTION ACT STATEMENT

This RIS does not contain information collections and, therefore, is not subject to the
requirements of the Paperwork Reduction Act of 1995 (44 U.S.C. 3501 et seq.).

This RIS requires no specific action nor written response. If you have any questions about this
RIS, please contact the technical contact listed below, or the appropriate regional office.

CONTACT

Please direct any questions about this matter to the technical contact listed below.

IRA/ Thomas H. Essig for

Charles L. Miller, Director

Division of Industrial and
Medical Nuclear Safety

Office of Nuclear Material Safety
and Safeguards

Technical Contact:  Angela R. Mcintosh, NMSS
301-415-5030

E-mail: arm@nrc.gov

Attachment: “List of Recently Issued NMSS Generic Communications”

Note: NRC generic communications may be found on the NRC public Web site,
http://www.nrc.gov, under Electronic Reading Room/Document Collections.
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Attachment 1

Accounting at Reactors and
Wet Spent Fuel Storage
Facilities
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Recently Issued NMSS Generic Communications
Date GC No. Subject Addressees
04/07/05 IN-05-010 | Changes to 10 CFR Part 71 | All 10 CFR Part 71 licensees and
Packages certificate holders.
Results of HEMYC All holders of operating licenses
04/01/05 | IN-05-007 Electrical Raceway Fire for nuclear power reactors, except
Barrier System Full Scale those who have permanently
Fire Testing ceased operations and have
certified that fuel has been
permanently removed from the
reactor vessel, and fuel facilities
licensees.
02/28/05 RIS-05-003 | 10 CFR Part 40 All persons possessing aircraft
Exemptions for Uranium counterweights containing
Contained in Aircraft uranium under the exemption in
Counterweights - Storage 10 CFR 40.13(c)(5).
and Repair
03/10/05 IN-05-005 | Improving Material Control | All licensees authorized to
and Accountability Interface | possess a critical mass of special
with Criticality Safety nuclear material.
Activities at Fuel Cycle
Facilities
02/11/05 BL-05-011 | Material Control and All holders of operating licenses

for nuclear power reactors,
decommissioning nuclear power
reactor sites storing spent fuel in
a pool, and wet spent fuel storage
sites. Note that this bulletin
relates to material control and
accounting (MC&A) programs and
is, therefore, being withheld from
public disclosure in accordance
with 10 CFR 2.390.

Note: NRC generic communications may be found on the NRC public website,
http://www.nrc.gov, under Electronic Reading Room/Document Collections.
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