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Dear Mr. Kamey:

This staff opinion letter responds to your August 25, 2006 request regarding model numbers
for clothes washers and dishwashers. In particular, you asked whether manufacturers should
modify a product’s model number when they alter the design or construction of the model in a way
that changes its energy consumption. In brief, we have concluded that failure to modify model
numbers in such situations may raise concerns under the Federal Trade Commission Act’s (FTC
Act’s) prohibition against unfair and deceptive practices. We have prepared this staff opinion letter
pursuant to 16 C.F.R. § 1.1(b) of the Commission’s regulations.

According to your letter, appliance manufacturers currently are in the process of modifying
existing dishwasher and clothes washer models to meet new 2007 ENERGY STAR criteria. The
new, re-engineered versions are more efficient than the older ones. In making these alterations,
however, many manufacturers are not changing the appliances’ model numbers. As a result, units
with identical model numbers will have different energy consumption ratings, and thus inconsistent
energy performance information on their EnergyGuide labels. In your view, this practice makes it
very difficult for consumers, rebate providers, and the ENERGY STAR program to determine if a
particular model is ENERGY STAR qualified. In addition, labels displayed on showroom units
may be inconsistent with units actually delivered to consumers. You have asked for our views on
this matter.



Page 2

The Commission’s Appliance Labeling Rule (16 C.F.R Part 305) does not specify how
manufacturers must number or otherwise identify their models.! The Federal Trade Commission
Act, however, contains a general prohibition against “unfair or deceptive acts or practices.” (15
U.S.C. § 45(a)(1)). The FTC’s Policy Statement on Deception states that the Commission “will find
deception if there is a representation, omission or practice that is likely to mislead the consumer
acting reasonably in the circumstances, to the consumer's detriment.” Under these standards, we
are concerned that the practice described in your letter may create unintentionally deceptive
representations under certain circumstances. For example, if a consumer researches a model on
the internet but then purchases the product in a brick and mortar store using the model number,
there is no reasonable way to ensure that the unit in the store’s inventory will match the energy
performance of the model the consumer found online.® As suggested in your letter, the same
problem may occur if a floor model in a showroom is different from the unit actually delivered to
the consumer. Therefore, we urge manufactures to consider these concerns carefully as they
assign model numbers to re-engineered models.

The views expressed in this letter are those of the staff assigned to enforce the
Commission’s Appliance Labeling Rule. In accordance with Section 1.3(c) of the Commission's
Rules of Practice and Procedure, 16 C.F.R. § 1.3(c), this is a staff opinion only and has not been
reviewed or approved by the Commission or by an individual Commissioner. It is not binding
upon the Commission and is given without prejudice to the right of the Commission later to
rescind the advice and, when appropriate, to commence an enforcement proceeding. In
conformance with Section 1.4 of the Commission’s Rules of Practice, 16 C.F.R. § 1.4, this letter
and your request, are being placed on the public record. If you have any further questions, please
contact me at (202) 326-2889.

Hampton NewSome

The Rule’s reporting requirements direct manufacturers to provide new data to the
FTC for “models subject to design or retrofit alterations” which change the energy data for the
models (see § 305.8). That provision does not specifically indicate that manufacturers must use
different models numbers for such re-engineered products. In addition, we are not aware of any
specific DOE requirements regarding to the assignment of model numbers, but we defer to your
agency’s counsel on that issue.

2 See FTC Policy Statement on Deception, Appended to Cliffdale Associates, Inc.,
103 F.T.C. 110, 174 (1984).

2 We expect that consumers and retailers would have to verify which version of the
model they have by opening the product’s shipping box to examine the EnergyGuide label affixed
to the unit.



