DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS
Office of General Counsel
PO Box 76
Hines IL 60141

November 21, 1997

iy Hf—!()!‘"/ Refer Tu: OZSNAC

Edward B. Barvey

Federal Contract Sales Manager
Pharmacia & Upjohn

7000 Portage Road

Kalamazoo, Michigan 49001-0199

Dear Ed,

Along with the VA Office of Inspector General (53C), I
have studied your letter of October 27, 1997, in which you
describe four hypothetical custom labeling scenarios and
ask various questions regarding the manufacturer’s
obligations under Public Law (P.L.) 102-585, Section 603
(38 U.S.C. 8126). On November 14, 1997, I offered oral
responses to the questions contained in your letter of
October 27, and now I am able to put those answers in
writing. (A copy of your letter is attached hereto for
ease of reference to the various scenarios it describes.)

Under “Example 1”, we agree with your conclusion. In
that situation, “Company B” becomes a “manufacturer” under
the Statute and should place the product on a Master
Agreement (MA) and Pharmaceutical Pricing Agreement (PPA)
of its own. “Company A” does not have to include the sales
of the “custom” pack product in its own non~-Federal Average
Manufacturer Price (non-FAMP) calculations.

Under “Example 3”, we are assuming you mean to
describe a situation where a wholesaler decides to cbtain a
product and market it as its own, and there are no indicia
of ordinary wholesale sales of this particular product,
such as standard chargeback arrangements. Under these
circumstances, “Company A” does not have to include the
sale of the “private labeled” product in their non-FAMP
calculations. However, as in “Example 1”7, the wholesaler
becomes a “manufacturer” under the Statute and should have
its own MA and PPA.
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Under “Example 4”, the custom manufactured product for
the HMO would, as you state, have its wholesale sales
combined with the “closest commercially available package
size” sales for a single non-FAMP calculation. “Company A’
is to include only the wholesale sales in the non-FAMP
calculation.

Finally, we are unable to agree with your conclusion
in “Example 2”. We disagree that the “private label”
product sold directly to an HMO need not be included in
“Company A’s” non-FAMP calculations. We also disagree that
the HMO is not the final end-user, but rather its wholly

owned hospital and clinics are the end-users. For purposes
of application of our Statute, both the HMO and its
hospitals are end-users. The private label sales in this

situation do not differ significantly from those described
in “Example 4”.

Under VA’s policy, when a package has only direct
sales, those sales are reportable as if they were made
through a wholesaler. Under our so~-called “bulk package”
policy, the private label HMO sales should be combined with
the “closest commercially available package size” sales in
non-FAMP calculations for the commercial package. It is
possible that VA would allow a manufacturer an option in
this situation to calculate a non-FAMP and Federal ceiling
price (FCP) for the private label bottle itself and place
it as an individual item on the Federal Supply Schedule
(FSS). It has always been our belief that the “bulk
package” policy benefits industry by capturing the relevant
sales in the non-FAMP of a commercially available package,
while not requiring a manufacturer to put the private label
item individually on its FSS contract.
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I hope that VA’'s response to your scenarios and
questions will be of assistance in your good faith efforts
to comply with P.L. 102-585.

Sincerely yours,

)”/7 o, D«f%/ Ja

Melbourne A. Noel, Jr.

cc: Deputy Assistant General Counsel (025C)
Director, Contract Review & Evaluation (53C)
Associate Chief, Pharmacy Benefits Mgmt (119D)



