DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS
Office of General Counsel
PO Box 76
Hines Il. 60141

October 15, 1997

In Repiy Refer To:

Dear Manufacturer of Covered Drugs:

In each of the last two years, we have written to
you concerning the Office of Inspector General’s (VAOIG)
observations regarding certain errors and inadequate
compliance policies in manufacturers’ non-Federal Average
Manufacturer Price and Federal Ceiling Price (non-FAMP/FCP)
calculation methods. The VAOIG Contract Review &
Evaluation Division’s efforts to assess the level of
compliance with the Veterans Health Care Act of 1992,
Section 603 (VHCA) (38 U.S.C. 8126), have continued in
1997. Additional compliance and calculation issues have
been raised to the Office of General Counsel this year by
manufacturers and the IG. These questions have pPrompted
the Department of Veterans Affairs (VA) to again state its
positions for the benefit of manufacturers who are about to
calculate and report their annual data required by the

VHCA.

1. Attorneys for a manufacturer earlier this year
requested an interpretation of the records retention
provision of the Master Agreement, Section II,D. It

states:

The manufacturer will retain all records relevant
to generation of the above reports and the
calculations of annual Federal price ceilings for
not less than five years from the date of their

nreaticn.

The question arose as to when the five~year period begins
to run on backup documents that are used in the creation of
non-FAMP reports. VA interprets “the date of their
creation” to refer to the creation of the annual and
quarterly non-FAMP reports. Thus, five Year old chargeback
records that were used to generate a report created four
years ago need to be retained for another Year, until the

report submitted to VA is five years old.



2. Although 1997 Federal Supply Schedule (FSS) contract
prices will have no role in the calculation of 1998 FCPs
because 1998 is the first year of a new multiyear contract,
manufacturers may wish to know VA’s understanding of the
impact of FSS temporary price reductions on FCP
calculations for 1999. As reported during our conference
with Industry on May 1, 1997, the National Acquisition
Center (NAC) has decided that temporary price reductions,
i.e., voluntary reductions below the negotiated FSS most
favored customer (MFC) or FCP pricing for a specified
period of time, may be submitted to the contracting officer
(CO) at any time during the contract period and may last
for any length of time within the contract periocd.
Temporary price reductions on covered drugs, even those
that may last more than one year, can never have an impact
on the calculation »f a TCP in a second or subsequent vear
of a multiyear contract. When the dual calculatiocn of FCP
required during a. second or subsequent year of a multiyear
contract begins with the FSS contract price, a properly
requested and approved temporary price reduction price
should not be used for that calculation. The most recent
MFC negotiated contract price or stipulated annual single
price is the correct place to begin that calculation.
Consequently, manufacturers need not fear that temporary
price reductions requested and approved during 1998 will
have any impact on the calculation of 1999 FCPs.

3. Questions continue to arise regarding VA’s policy

as to the correct non-FAMPs and FCPs for covered drugs
which are transferred with exclusivity from one
manufacturer to another. Since the beginning of the
VHCA' s implementation, VA has taken the position that a
covered drug’s non-FAMP and FCP data, correctly submitted
during the annual reporting period, are applicable to that
drug throughout the next calendar year. This is true
regardless of the number of manufucturers that own the
exclusive rights to the drug during the year. Thus, if a
manufacturer transfers the exclusive rights to produce or
market a covered drug to another manufacturer, the
currently reported non-FAMPs and FCP of the drug come with
it as baggage and must be honored by the new manufacturer
throughout the acquisition calendar year. Of course, in
November, the new manufacturer has the opportunity to
calculate the covered drug’s annual non-FAMP and new FCP
for the second calendar year of its ownership of exclusive
rights to the drug. In order to ameliorate the impact of
this transferred covered drug policy, VA has decided to



allow a new owner/manufacturer of an existing covered drug,
when calculating its additional discount for the first vear
following the year of the acguisition of the drug, to enter
zero in the data field for “old non-FAMP”. This will mean
that no additional discount may be calculated for a
transferred drug’s second year, and its FCP (for the first
Year of a multiyear contract) will result from a straight
non-¥AMP calculation, i.e., non-FAMP times .76. (It is
never possible to calculate an additional discount when a
zero must be entered in either the 0ld-FAMP or new non-FAMP

data fields.)

4. Some manufacturers have asked how to treat custom or .
pPrivate label packages of covered drugs that have contents
which are exactly identical to the contents of commercial
Packages sold in the genera’ marcket place ard on the I'ss.
In a custom package situation, the different NDC number
assigned to it merely reflects the FDA'’s acceptance of and
tracking of the package labeling variation. Under VA’s
policy, a manufacturer does not need to offer to the FSS a
bona fide “custom” or “private” label package size of a
covered drug that is not commercially available in the
market place or to national accounts similar to VA.
However, if the bona fide custom package has contents
identical to a commercially available package that is sold
through wholesalers with a diffarent NDC number, then the
custom package’s wholesale sales must be included with the
commercial package’s wholesale sales in calculating the
non-FAMP for the commercial product. (If the identical
custom package is sold only direct--not through a
wholesaler--then all of the diraect sales must be included
with the commercial package’s wholesale sales to calculate
the latter’s non-FAMP.) This policy should not be confused
with and does not alter VA’s policy on bulk-package FCP
calculations that are based on the closest commercially

available rpackuge sizs.

We hope that the above statements regarding VA's
interpretation of the VHCA will assist covered drug
manufacturers to correct any compliance deficiencies
without waiting for VAOIG intervention. Thank you for your
cooperation with VA in its efforts to implement the VECA.

Sincerely yours,

naed

Melbourne A. Noel, {Jr.



