### *REVISED AGENDA* August 18 & 19, 2004 Baker City

## <u>Wednesday, August 18</u>

#### Sunridge Inn Best Western One Sunridge Lane Baker City, Oregon 97814 (541) 523-6444 (541) 523-6446 (FAX)

- **12:30 PM** Meet in the Sunridge Inn lobby. (Casual attire encouraged.)
- **12:45 PM** Board the van at the Sunridge Inn lobby for OTC and staff tour of projects in Baker City area.
- 2:45 PM Van returns to Sunridge Inn.
- **3:00 5:00 PM** Workshop on OTIA III Modernization funding Sunridge room.
- 6:00 PM No-Host Social Hour at Geiser Grand Hotel. 1996 Main Street
- **7:00 PM** Dinner, same location.
- **7:45 PM** Program begins (ends around 8:30 p.m.).

#### REVISED AGENDA (Continued) August 18 & 19, 2004 Baker City

#### <u>Thursday, August 19</u>

8:00 AM Pre-meeting agenda review session at Sunridge Inn, Blue Mountain Room

#### Sunridge Inn Best Western One Sunridge Lane Baker City, Oregon 97814 (541) 523-6444 (541) 523-6446 (FAX)

Note: The Commission may choose to take agenda items out of order, pull, defer or shorten presentation time of agenda item(s) to accommodate unscheduled business needs. Anyone wishing to be present for a particular item should arrive when the meeting begins to avoid missing an item of interest.

Website address to view agendas/minutes on the Internet: <u>http://www.odot.state.or.us/otc/</u>.

The meeting location is accessible to persons with disabilities. A request for an interpreter for the hearing impaired or for other accommodations for persons with disabilities should be made at least 48 hours before the meeting to Jill Pearson, Commission Assistant, at (503) 986-3450.

#### Formal meeting is at the Sunridge Inn, Sundridge Room

- 9:30 AM A) Director's Report. Informational. (10 min., Bruce Warner)
- 9:40 AM B) Commission Member Reports. Informational. (5 min., OTC Members)

9:45 AM C) Public Comments. (Up to 15 min.) (Public testimony is valued by the Commission and those who wish to testify are encouraged to sign up on the public comment sheet provided at the meeting handout table. Note: This part of the agenda is for comments on topics not scheduled elsewhere on agenda. General guidelines: provide written summaries when possible and limit comments to 3 minutes. If you bring written summaries or other materials to the meeting, please give the Commission Secretary 10 copies. NOTE: If additional public comment time is necessary, comments will be continued at the conclusion of today's agenda.)

#### REVISED AGENDA (Continued) August 18 & 19, 2004 Baker City

## Thursday, August 19 (Continued)

10:00 AM	D)	Approve the South East Area Commission on Transportation (SEACT) Charter and Biennial Report. Approval. (15 min., Harney County Judge Steve Grasty and SE Area Manager Rena Cusma)
10:15 AM	E)	Approve the North East Area Commission on Transportation (NEACT) Charter and Biennial Report. Approval. (15 min., Union County Commissioner Steve McClure and Region 5 Manager Monte Grove)
10:30 AM	F)	Approve the 2005 Oregon Traffic Safety Performance Plan. Additional approval is requested to authorize the Transportation Safety Division's Administrator to sign necessary agreements to carry out project in the safety program. Approval. (10 min., Troy Costales)
10:40 AM	G)	Adopt Oregon Administrative Rule 731, Division 70 – Oregon Innovative Partnerships Program (OIPP). Approval. <i>(30 min., Jim Whitty and Art James)</i>
11:10 AM	H)	Adopt Temporary Oregon Administrative Rule 731070-0055 – Fees to accompany Unsolicited Proposals received under the Oregon Innovative Partnerships Program (OIPP). Approval. (10 min., Jim Whitty and Art James)
11:20 AM	I)	Approve appearance before the Legislative Emergency Board to apply, receive and expend a federal grant offered by the USDOT for the Oregon Bridge Delivery Unit. Approval. (10 min., John Rosenberger)
11:30 AM	J)	Approve appearance before the Legislative Emergency Board to apply for a Federal Transit Administration Grant. Approval. (10 min., Martin Loring)
11:40 AM	K)	Update on Greyhound Intercity Passenger Issues. Informational. (30 min., Martin Loring)

#### REVISED AGENDA (Continued) August 18 & 19, 2004 Baker City

## Thursday, August 19 (Continued)

12:10 PM	L)	Approve 2004-2007 STIP amendment to add I-84 Rock fall repair and two ITS projects; delay US26: West Ski Bowl – Government Camp Project; and cancel Farley Slide Repair Project. Approval. (10 min., Matthew Garrett)
12:20 PM	M)	Approve list of Rail Spur Projects. Approval. (15 min., Kelly Taylor)
12:35 PM		BREAK
12:50 PM	N)	Update on I-84, New Challenges for the Old Oregon Trail. Informational. (45 min., Mike Buchanan)
1:35 PM	O)	<ul> <li>Confirm the next two Commission meeting dates. Confirmation.</li> <li>(3 min., Bruce Warner)</li> <li>Annual Workshop on Wednesday &amp; Thursday, September 29 &amp; 30 in Newport (Inn at Otter Crest). Agenda to be announced. Regular monthly meeting is Thursday, September 30. Potential agenda items may include: <ul> <li>Request for Public Hearing for Draft Rule Implementing SB 180</li> <li>Sustainability Plan</li> <li>Policy &amp; Priority for Protective Right of Way Acquisition</li> </ul> </li> <li>Wednesday &amp; Thursday, October 20 &amp; 21, 2004, in St. Helens</li> </ul>
1:38 PM	P)	Consider approving items on the Consent Calendar. (See following page(s). Approval. (3 min., Bruce Warner)
1:41 PM		Public Comments Continued.
		ADJOURN

#### REVISED AGENDA (Continued) August 18 & 19, 2004 Baker City

## Thursday, August 19 (Continued)

# **CONSENT CALENDAR**

- 1. Approve the minutes of the July 14, 2004, Commission meeting in Portland.
- 2. Adopt a resolution for authority to acquire real property by purchase, condemnation, agreement or donation.
- 3. Approve the following Oregon Administrative Rule (OAR) actions:

	a.	Adoption of OAR 735-024-0015 and 0025, amendment of
		735-024-0030 and repeal of OAR 735-024-0010, 0020,
		00040, 0045, 0060 and 0090 relating to title brands and
		notations.
ſ	b.	Amendment of OAR 735-072-0023 and 0027, relating to the
		Driver Improvement Program.
Ī	C.	Adoption of OAR 735-150-0039 and 0205, amendment of
		735-150-0000 through 0015, 0020 through 0037, 0040
		through 0050, 0060, 0080, 0090, 0105 through 0160, 0180
		and 0190 and the repeal of 735-150-0100 relating to vehicle
		dealer regulations.
ſ	d.	The amendment of OAR 735-074-0140 relating to DMV
		response to a mandatory medical report.
Ī	e.	Adoption of OAR 731-060-0000 through 0070 relating to the
		Commercial Products Research and Development Program.