# FORMAL MEETING AGENDA October 10, 2006 Prineville

#### Tuesday, October 10

9:50 AM

**7:30 AM** Breakfast with ODOT staff and agenda review/briefing session at Brothers' Family Diner.

#### FORMAL MONTHLY MEETING

Brothers' Family Diner 1053 NW Madras Highway Prineville, OR 97754 (541) 447-1255 (541) 416-0697 (FAX)

(See end of agenda for driving directions)

Note: The Commission may choose to take agenda items out of order, pull, defer or shorten presentation time of agenda item(s) to accommodate unscheduled business needs. Anyone wishing to be present for a particular item should arrive when the meeting begins to avoid missing an item of interest.

Website address to view agendas/minutes on the Internet: http://www.oregon.gov/ODOT/COMM/otc\_main.shtml

The meeting location is accessible to persons with disabilities. A request for an interpreter for the hearing impaired or for other accommodations for persons with disabilities should be made at least 48 hours before the meeting to Kim Jordan, Commission Assistant, at (503) 986-3450.

9:30 AM A) Director's Report. Informational. (10 min., Matthew Garrett)

Public Comments. (*Up to 15 min.*)

- 9:40 AM B) Commission Member Reports. Informational. (10 min., OTC Members)
- (Public testimony is valued by the Commission, and those who wish to testify are encouraged to sign up on the public comment sheet provided at the meeting handout table. Note: This part of the agenda is for comments on topics not scheduled elsewhere on agenda. General guidelines: provide written summaries when possible and limit comments to 3 minutes. If you bring written summaries or other materials to the meeting, please provide the Commission Assistant with 10

copies prior to your testimony. NOTE: If additional public comments are necessary, comments will be continued at the conclusion of today's agenda.)

# **FORMAL MEETING AGENDA (Continued)**

## October 10, 2006 Prineville

## Tuesday, October 10 (Continued)

10:05 AM	D)	Approve the South East Area Commission on Transportation (SEACT) Bylaws and Biennial Report. Approval. (10 min., SEACT Chair Steve Grasty and Area Manager Rena Cusma)
10:15 AM	E)	Approve the North East Area Commission on Transportation (NEACT) Bylaws and Biennial Report. Approval. (10 min., NEACT Chair Judge Terry Tallman and Area Manager Frank Reading)
10:25 AM	F)	Monthly status report on the Statewide Transportation Improvement Program, Oregon Transportation Investment Acts of 2001, 2002 and 2003, and the OTIA III State Bridge Delivery Program. Informational. (15 min., Doug Tindall and Tom Lauer)
10:40 AM	G)	Approve the 2006-2007 Oregon Public Transit Business Plan and authorize the Public Transit Division Administrator to sign necessary agreements to carry out projects in the transit program for the remainder of the biennium. Approval. (15 min., Troy Costales)
10:55 AM	H)	Report on the initiation of a Statewide Freight Master Plan, to be conducted between 2006 and 2008. Informational. (20 min., Craig Greenleaf and Julie Rodwell)
11:15 AM	I)	Approve revisions to the Immediate Opportunity Fund Policy Guidelines. Approval. (15 min., Craig Greenleaf)
11:25 AM	J)	Approve a Type A, Immediate Opportunity Fund grant in the amount of \$1,000,000, to assist with the construction of a roadway improvement in Albany to allow a beverage manufacturer to locate a regional facility. The cost estimate for the roadway improvement is \$9,375,000. Approval. (5 min., Jeff Scheick)
11:30 AM	K)	Approve an increase in project authorization of \$1,736,908, on the Tollgate Section construction project (Oregon 204, Westin-Elgin Highway in Umatilla County). This will change the project authorization from \$19,154,805 to \$20,891,713. Approval. (5 min., Monte Grove)

#### **FORMAL MEETING AGENDA (Continued)**

October 10, 2006 Prineville

#### Tuesday, October 10 (Continued)

- 11:35 AM L) Approve an amendment to the 2006-2009 Statewide Transportation Improvement Program to purchase one parcel of property, under single ownership, as a protective right-of-way purchase for future project(s) at the south end of the Bend Parkway (U.S. 97). Funding would be provided by advancing the Statewide Protective Right-of-Way Purchase pool of funds from 2008 to 2007. The amount of this request is \$1,200,000. If approved, a balance of \$50,000 would remain in the Statewide Protective Right-of-Way Purchase pool of funds. Approval. (10 min., Doug Tindall)
- 11:45 AM M) Confirm the next two Commission meeting dates. Confirmation. (3 min., Matthew Garrett)
  - Wednesday, November 15, 2006 in Salem. Potential meeting items may include:
    - o *Connect*Oregon project implementation status report.
    - o U.S. 20/U.S. 97 Refinement Plan update.
    - o Sublimity Interchange Area Management Plan.
  - Tuesday, December 12, 2006 in Salem.
- 11:48 AM N) Consider approving items on the Consent Calendar. (See below and following page). Approval. (3 min., Matthew Garrett)
- 11:51 AM O) Public Comments Continued.
- 12:06 PM ADJOURN. (Lunch with ODOT Staff)

#### **FORMAL MEETING AGENDA (Continued)**

October 10, 2006 Prineville

#### Tuesday, October 10 (Continued)

#### CONSENT CALENDAR

- 1. Approve the minutes of the September 19 and 20, 2006, Commission meeting in Portland.
- 2. Adopt a resolution for authority to acquire real property by purchase, condemnation, agreement or donation.

3. Approve the following Oregon Administrative Rule (OAR) actions:

- a. Amendment of OAR 734-075-0045, 734-076-0135, 734-078-0030, 734-082-0005 and 734-082-0037 relating to weight tables and warning flags.
- b. Adoption of OAR 735-070-0200 relating to reinstatement of a commercial driver license after 10-year disqualification.
- 4. Approve a request to submit to the Governor for his signature the proclamation designating December 2006 as "Drinking and Drugged Driving Awareness Month" in Oregon.
- 5. Approve a request to submit to the Governor a request that ODOT Public Transit Division be designated as the direct recipient and administrator of two new Federal Transit Administration fund programs for urbanized areas with populations less than 200,000 and Other-Than-Urbanized (rural) areas: Job Access/Reverse Commute and the New Freedom Program.
- 6. Approve a request to establish a 35 mile per hour speed zone on the Lexington-Echo Highway, milepoint 36.16 MP 36.25 within the City of Echo.
- 7. Approve an amendment to the 2006-2009 STIP to advance the Oregon 207/74: Court Street (Heppner) Improvements project. The project is currently identified in the draft 2008-2011 STIP. The total estimated cost is \$2,510,000.

# ANNUAL WORKSHOP AGENDA October 10, 2006 Prineville

Brothers' Family Diner 1053 NW Madras Highway Prineville, OR 97754 (541) 447-1255 (541) 416-0697 (FAX)

#### Tuesday, October 10

1:30 PM #1 – BUDGET / FUNDING ALLOCATION (2 HOUR					
	1.20 DM	#1 DIIDCI			(2 HATIDE)
	1:30 P/VI	#1 - BI/I/(T	7. I / PI/ VIJI V(7	· <i>AIIIII</i> (. <i>AIIII)</i> (V	(/ HUI/KS)

Presenters	Doug Tindall and Mike Marsh
------------	-----------------------------

*3:30 PM BREAK (15 MINUTES)* 

# 3:45 PM #2 - OREGON TRANSPORTATION PLAN - WHAT'S NEXT (1 HOUR, 45 MINUTES)

Presenters	Craig Greenleaf, Troy Costales and Kelly Taylor
------------	---

6:30 – 8:00 PM OTC/ODOT STAFF DINNER

# ANNUAL WORKSHOP AGENDA (Continued) October 11, 2006 Prineville

#### Wednesday, October 11

8:00 AM OTC/ODOT STAFF BREAKFAST (1 HOUR)

9:00 AM #3 – 2007 LEGISLATIVE ISSUES / CRITICAL NEEDS (1 HOUR, 30 MINUTES)

Presenters	Matthew Garrett, Robin Freeman and Joan Plank

10:30 AM BREAK (15 MINUTES)

10:45 AM #4 - THE BIG LOOK (1 HOUR)

Presenters	Mike Thorne
------------	-------------

#### 11:45 AM WORKSHOP WRAP-UP

