### *Revised Agenda* November 14 and 15, 2007 Canyonville

### Wednesday, November 14

*12:00 PM* Lunch with ODOT staff and agenda review and briefing session in the Dogwood Room.

### Seven Feathers Hotel, Birch Room 146 Chief Miwaleta Lane (I-5 exit 99 or 98) Canyonville, Oregon 97417 (800) 548-8461 (541) 839-4222 (FAX)

Note: The Commission may choose to take agenda items out of order, pull, defer or shorten presentation time of agenda item(s) to accommodate unscheduled business needs. Anyone wishing to be present for a particular item should arrive when the meeting begins to avoid missing an item of interest.

Website address to view agendas/minutes on the Internet: <u>http://www.oregon.gov/ODOT/COMM/otc\_main.shtml</u>.

The meeting location is accessible to persons with disabilities. A request for an interpreter for the hearing impaired or for other accommodations for persons with disabilities should be made at least 48 hours before the meeting to Kim Jordan, Commission Assistant, at (503) 986-3450.

- 1:30 PM A) Director's report. Informational. (10 min., Matthew Garrett)
- 1:40 PMB)Commission member reports.Informational.(10 min., OTC Members)

1:50 PM C) Public comments. (Up to 15 min.) (Public testimony is valued by the Commission and those who wish to testify are encouraged to sign up on the public comment sheet provided at the meeting handout table. Note: This part of the agenda is for comments on topics not scheduled elsewhere on agenda. General guidelines: provide written summaries when possible and limit comments to three minutes. If you bring written summaries or other materials to the meeting, please give the Commission Assistant 10 copies. NOTE: If additional public comment time is necessary, comments will be continued at the conclusion of today's agenda.)

2:05 PM D) Update on the results of the Road User Fee Pilot Program. Informational. (45 Min., Jim Whitty)

### *Revised Agenda (Continued)* November 14 and 15, 2007 Canyonville

### Wednesday, November 14 (Continued)

2:50 PM	E)	Adopt the 2008-2013 Highway Division funding allocations and the 2010-2013 STIP targets. Approval. (15 min., Doug Tindall)
3:05 PM	F)	Approve the final 2008-2011 Statewide Transportation Improvement Program. Approval. (30 min., Jerri Bohard and Doug Tindall)
3:35 PM	G)	Approve new "focus areas" for Transportation Enhancement project selection for 2008 through 2010, to replace the focus areas adopted in January 2006. Approval. (10 min., Doug Tindall and Pat Fisher)
3:45 PM	H)	Receive the monthly status report on the Statewide Transportation Improvement Program, Oregon Transportation Investment Acts of 2001, 2002 and 2003, OTIA III State Bridge Delivery Program and <i>Connect</i> Oregon Program. Informational. (10 min., Tom Lauer and Marty Andersen)
3:55 PM	I)	Approve an increase in project authorization in the amount of \$2,187,404 on the I-5: McKenzie River (Spores) – Goshen Grade (Design/Build) – Bundle 215 project in Lane County. This will change the project authorization from \$65,051,625 to \$67,239,029. Approval. (5 min., Tom Lauer)
4:00 PM	J)	Approve an increase in project authorization in the amount of \$1,850,000 on the I-84/U.S. 395: Stanfield Interchange project in Umatilla County. This will change the project authorization from \$9,918,753 to \$11,768,753. Approval. ( <i>5 min., Monte Grove</i> )
4:05 PM	K)	Discuss the "Projects of Statewide Significance" list, and options to make such a list more adaptive to the changing transportation environment. Informational. (30 min., Doug Tindall)
4:35 PM	L)	Approve a Type A Immediate Opportunity Fund request in the amount of \$251,658 from the City of La Grande for improvements to 12 <sup>th</sup> Street to facilitate the siting of a Veterans' Administration Community Based Outpatient Clinic. The estimated total cost for this project is \$699,665. Approval. ( <i>10 min., Monte Grove</i> )
4:45 PM	M)	Approve the amended Oregon Administrative Rules regarding the Multimodal Transportation Fund, the project funding mechanism authorized under House Bill 2278 (2007 legislative session), i.e., the <i>Connect</i> Oregon program. Approval. (10 min., Jerri Bohard and Jack Evans)
4:55 PM	N)	Consider approving items on the Consent Calendar (See following page.). Approval. (3 min., Matthew Garrett)

### *Revised Agenda (Continued)* November 14 and 15, 2007 Canyonville

### Wednesday, November 14 (Continued)

- 4:58 PM O) Public comments continued. (Up to 15 min.)
- 5:13 PM ADJOURN

# **CONSENT CALENDAR**

- 1. Approve the minutes of the September 18, 2007, Commission meeting in Portland.
- 2. Approve the minutes of the October 9 and 10, 2007, Commission meeting and workshop in Gleneden Beach.
- 3. Adopt a resolution for authority to acquire real property by purchase, condemnation, agreement or donation.
- 4. Approve the next Commission meeting date as December 12, 2007, in Salem.
- 5. There is no Consent Calendar Item 5.
- 6. Approve the following Oregon Administrative Rules:

a.	The amendment of OAR 735-064-0070 and 0080 relating to the requirement for ignition interlock
	devices.
b.	The amendment of OAR 735-158-0000 relating to vehicle appraiser certificates.
C	The adoption of OAR 735-020-0075 relating to release or assignment of ownership interest in a vehicle

- 7. Approve an amendment to the 2006-2009 STIP to cancel the U.S. 97 at Reed Market Road project in Deschutes County. The estimated total cost for this project is \$328,000.
- 8. Approve an amendment to the 2006-2009 STIP to change the scope of the Bullards (Coquille River) Bridge No. 07020 project in Coos County. The estimated total cost for this project is \$5,015,000.
- 9. Approve an Oregon Transportation Infrastructure Bank loan to the ODOT Multimodal Transportation Fund in the amount of \$2,000,000 for a statewide multimodal transportation study enacted by House Bill 2278 (2007 legislative session). The estimated total cost for this project is \$2,000,000.

*Revised Agenda (Continued)* November 14 and 15, 2007 Canyonville

Wednesday, November 14 (Continued)

### Seven Feathers Hotel, Azalea Room 146 Chief Miwaleta Lane (I-5 exit 99 or 98) Canyonville, Oregon 97417 (800) 548-8461 (541) 839-4222 (FAX)

- 6:00 PM No-host social hour.
- 7:00 PM Program begins.
- 7:30 PM Dinner, same location (ends around 8:30 p.m.).

*Revised Agenda (Continued)* November 14 and 15, 2007 Canyonville

Thursday, November 15

### Douglas County Library 1409 NE Diamond Lake Blvd. Roseburg, Oregon 97470 (541) 440-4305

(See directions and map at end of agenda)

Presentations on southwest Oregon projects of interest.

- 9:00 AM Introduction (5 minutes) Sheila Cox, Acting City Manager, City of Roseburg
- 9:05 AM Oregon Gateway (20 minutes)

Presentation on the proposed container facility at the Port of Coos Bay Presenters: Rep. Susan Morgan, Sen. Joanne Verger, Martin Callery (Port of Coos Bay)

- 9:25 AM North Roseburg Transportation Projects (15 minutes) Discussion of development in north Roseburg, improvements to interchanges 127 and 129, Old Winchester Bridge construction Presenters: Nikki Messenger (Roseburg Public Works), Brian Davis (Roseburg Planning), Sheila Cox (Acting City Manager)
- 9:40 AM Highway 138E Corridor Solutions (20 minutes) Overview of the Highway 138E Study Presenters: Brett White (CAC), Brian Davis (TAC/Roseburg Planning), Tim Freeman (Steering Committee/City Council), Sheila Cox (Acting City Manager)
- 10:00 AM Break (10 minutes)
- 10:10 AM
   Isthmus Slough Bridge Environmental Assessment (20 minutes)

   Overview of the Isthmus Slough Bridge Environmental Assessment

   Presenters:
   Kevin Stufflebean (Coos County Commissioner), Martin Callery (Port of Coos Bay)
- 10:30 AMWeaver Road Bridge (15 minutes)<br/>Report on the County's earmark project connecting I-5 and Old Oregon 99<br/>Presenters: Kerry Werner and Robb Paul (Douglas County Public Works)
- 10:45 AMDouglas County Bridges (15 minutes)Update on the repair and condition of Douglas County Bridges<br/>Presenters: Kerry Werner and Robb Paul (Douglas County Public Works)

11:00 AM ADJOURN

### *Revised Agenda (Continued)* November 14 and 15, 2007 Canyonville

### Thursday, November 15 (Continued)

11:30 AM Lunch with ODOT staff and representatives from Associated General Contractors and American Council of Engineering Companies of Oregon, at ODOT Region 3 Headquarters, 3500 NW Stewart Parkway, Roseburg (ends around 1:30 p.m.).

#### **Driving Directions**

Douglas County Library 1409 NE Diamond Lake Blvd. Roseburg, Oregon 97470 (541) 440-4305

<u>From either north or south I-5:</u> Take exit 124 (Harvard Avenue). Turn right at the ramp onto Harvard. Continue straight until Stephens Street (second light after railroad tracks). Turn left on Stephens and head north to Diamond Lake Boulevard (three lights). Turn right onto Diamond Lake Blvd. and take the first right onto Jackson Street. Library driveway will be on immediate left (corner of Jackson and Diamond Lake Blvd.). Alternately, follow Highway 138 signs to Jackson.