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TIME REQUIREMENT FOR FOLLOW-UP EMERGENCY 
NOTIFICATIONS 

 
QUESTION:  Does the 15 or 30 minute time requirement apply to follow-up 
emergency notifications that must be made when conditions change (e.g., protective 
actions are modified), when the emergency classification level is upgraded, or when 
the emergency is terminated?   
 
ANSWER:  The 15 or 30 minute requirement to notify Tribal, State and local officials, 
the Cognizant Field Element Emergency Operation Center, and Headquarters Operations 
Center applies to the initial emergency notification of the declaration of an Operational 
Emergency (OE).  Subsequent to the initial notification, follow-up emergency 
notifications must be made when conditions change (e.g., protective actions are 
modified), when the emergency classification level is upgraded, or when the emergency 
is terminated.  Chapter VIII of the Order does not specifically mention follow-up 
notifications; however, the CRD, DOE O 151.1C, Attachment 2, 12, contains the 
following requirement: 
 

“Accurate and timely follow-up notifications must be made when conditions change, 
when the emergency classification level (as an Alert, Site Area Emergency, General 
Emergency) is upgraded, or when the emergency is terminated. Continuous, effective 
and accurate communication among response components and/or organizations must 
be reliably maintained throughout an Operational Emergency.”  

 
No time requirement is specifically prescribed in either the main body of DOE O 151.1C 
or the CRD for follow-up notifications except that they are accurate and timely and are 
required when conditions change, when the classification is upgraded or when the 
emergency is terminated.  DOE G 151.1-4, Section 5.2 provides a characterization of 
timely in the context of an emergency notification system:   
 

“For the purposes of this Guide, ‘timely’ means fast enough for response activities to 
be effective in protecting worker and public health and safety.”  
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