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ANNUAL INVENTORIES FOR  
DOE-OWNED LEASED FACILITIES 

 
QUESTION:  DOE O 151.1C, paragraph 4.a. (15) (b) requires that, for DOE-owned 
leased facilities, "the tenant’s hazardous material inventories be reported to the site 
emergency management organization annually.”  In addition, the “tenant must also 
report prior to significant changes to the facility or to hazardous material 
inventories.”  What does the “annual inventory” requirement in this paragraph 
mean?  What constitutes a “significant change” in the facility inventory?  
 
ANSWER:  A facility within a DOE/NNSA site may be leased to others for non-DOE 
work [Cf., FAQ – DOE Owned Leased Facilities].  Because these DOE-owned leased 
facilities present unique difficulties for the site emergency management program, DOE O 
151.1C, 4.a. (15) addresses specific requirements related to the hazardous material 
inventory that must be included in arrangements with these facilities, including:   

 
“(b) a requirement that the tenant’s hazardous material inventories be reported to the 

site emergency management organization annually. 
 
The tenant must also report prior to significant changes to the facility or to hazardous 
material inventories. For example, significant changes are those changes, which 
would result in an unreviewed safety question for nuclear facilities, as defined in 10 
CFR 830, or in an unreviewed safety issue for accelerator facilities, as defined in 
DOE O 420.2B.” 

 
The annual hazardous materials inventory represents a minimum obligation on the part of 
the leased facility for effectively integrating its activities into the DOE/NNSA site-wide 
emergency management program.  This inventory ensures that site emergency planners 
have the basic information necessary to plan and respond to an emergency event 
involving the leased facility.  The inventory for a DOE-leased facility should be as 
detailed and comprehensive as the input required for the Hazards Survey process for an 
onsite DOE facility.   
 
In addition to the annual inventory, the Order requires that the tenant also report prior to 
significant changes to the facility or to hazardous material inventories.  Reporting 
significant changes in inventories ensures that hazardous material information provided 
by the leased facility to the site program remains current.  The Order provides an example 
of “significant change” in facility or inventory as one which results in an unreviewed 
safety question (USQ) for nuclear facilities, as defined in 10 CFR 830, or in an 
unreviewed safety issue (USI) for accelerator facilities, as defined in DOE O 420.2B.  
According to 10 CFR 830, a USQ for a nuclear facility means a situation where: 
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(1) The probability of the occurrence or the consequences of an accident or the 
malfunction of equipment important to safety previously evaluated in the 
documented safety analysis could be increased; 

(2) The possibility of an accident or malfunction of a different type than any 
evaluated previously in the documented safety analysis could be created; 

(3) A margin of safety could be reduced; or 
(4) The documented safety analysis may not be bounding or may be otherwise 

inadequate. 
 
As defined in DOE O 420.2B, a USI exists if a proposed change, modification or 
experiment will either:  
 

(1) Significantly increase the probability of occurrence or the consequences of an 
accident or malfunction of equipment important to safety from that evaluated 
previously by safety analysis; or,  

(2) Introduce an accident or malfunction of a different type than any evaluated 
previously by safety analysis that could result in significant consequences. 

 
Conditions similar to these USQ and USI situations generally characterize “significant 
changes” to a facility or to a hazardous material inventory.  A practical interpretation of 
the first situation can result from a change in inventory that may cause an increase in 
consequences for an analyzed scenario or an addition of potential OEs to the technical 
planning basis for the emergency management program.  The Hazards Survey screening 
process as applied to DOE facilities identifies inventory materials that have the potential 
for causing Operational Emergencies (OEs).  If a material is screened-in by the process, 
then further analysis in an Emergency Planning Hazards Assessment (EPHA) is required.  
Using this criterion, if a previously nonexistent or screened-out material is added to the 
leased facility inventory and the resulting quantity of that material would be screened-in 
following the Hazards Survey screening process (i.e., require further analysis in an 
EPHA), then the added material represents a “significant change” in the inventory.   
 
On the other hand, if the material has previously been screened-in for analysis, then an 
increase in quantity will result in an increase in consequences, which could result in a 
change in the classification of the potential OE.  Any change in quantity could be 
considered a reportable “significant change” in inventory.  However, a rigorous 
adherence to this approach could result in numerous EPHA re-analyses because of 
frequent variations in material usage at the facility.  An alternative and reasonable 
approach for defining a “significant change” in quantity is to establish, by agreement with 
the lessee, maximum quantities of each material used, which are not to be exceeded 
without notifying the site emergency management organization.  In this case, a 
“significant change” in inventory will be administratively defined as exceeding the 
established maximum quantities.  These maximum quantities would be used as planning 
quantities in analyses for the facility EPHA.   
 


