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LEGEND 
 
    -----------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
-------------------------------------------------------------------------------------------- 
                                 
        

ISSUES 
 

(1) Whether a retailer using the retail method of accounting may estimate the amount of 
temporary mark-downs (e.g., seasonal and promotional discounts) that will not be 
cancelled after the end of the taxable year and, thus, are permanent. 

 
(2) Whether a retailer using the retail method may account for discounts offered only to 

select clientele under the retail method. 
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CONCLUSIONS 
 

(1) No.  When reducing the retail selling price of a good, a retailer using the retail method 
must determine whether that “mark-down” is permanent or temporary.  Section 1.471-
8(e) does not permit retailers to estimate its mark-downs. 

 
(2) No.  Corporate discounts offered only to special clientele are not mark-downs under the 

retail method. 
 

FACTS 
 

Taxpayer uses an overall accrual method of accounting and the retail method for inventories, 
which Taxpayer values at approximate cost or market, whichever is lower (“Retail LCM”).  On 
March 31, 2005, the Office of the Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting) 
(“National Office”) granted Taxpayer permission to change its inventory method to Retail LCM, 
for its 52/53 week taxable year ending January 29, 2006. Taxpayer signed and returned the 
applicable Consent Agreement, whose terms and conditions include the following: 

 
[T]he taxpayer will use the retail method to value ending inventories at 
approximate LCM.  See 1.471-8.  When determining the retail value of 
ending inventories, the taxpayer will account for permanent mark-downs, 
but will not account for temporary markdowns. Stated differently, when 
computing retail LCM, the taxpayer will not reduce the retail value of 
ending inventories by temporary markdowns. When computing costs 
complements, the taxpayer will use the following formula: (A + B)/ (C + D 
+E), where A is the value of beginning inventories at retail LCM; B is the 
cost of current year purchases (net of discounts permitted by 1.471-3); C 
is the retail selling price of beginning inventories; D is the 
contemporaneous retail selling prices of current year purchases; and E is 
permanent current year net markups.  For this purpose, 
“contemporaneous retail selling price “ means the permanent retail selling 
price in effect when the taxpayer first offers the particular units for sale. 

 
Taxpayer implemented the accounting method change with a negative section 481(a) 
adjustment of approximately $27 million, which meant that Taxpayer reduced the carrying 
value of its inventory by approximately $27 million. Part of this negative section 481(a) 
adjustment was attributable to Taxpayer’s estimate of the amount of temporary mark-down that 
it would not cancel after the end of the taxable year.  Taxpayer used historical data when 
determining this amount.  The balance of the negative section 481(a) adjustment was 
attributable to Taxpayer’s treating as permanent mark-downs corporate discounts offered only 
to select customers. Moreover, Taxpayer has not yet sold (or contracted to sell) the underlying 
merchandise that will be subject to these discounts. 
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LAW AND ANALYSIS 
 
Law: 
 

Treas. Reg. §1.471-8(e) provides that in no event shall mark-downs not based on actual 
reduction of retail sale prices, such as mark-downs based on depreciation and obsolescence, 
be recognized in determining the retail selling prices of the goods on hand at the end of the 
taxable year. 

Treas. Reg. §1.471-2(a) provides two tests to which each inventory must conform: (1) it must 
conform as nearly as may be to the best accounting practice in the trade or business, and (2) it 
must clearly reflect the income. 

Treas. Reg. §1.471-2(b) provides that inventory rules cannot be uniform but must give effect to 
trade customs which come within the scope of the best accounting practice in the particular 
trade or business.  In order to clearly reflect income, the inventory practice of a taxpayer 
should be consistent from year to year, and greater weight is to be given to consistency than to 
any particular method of inventorying or basis of valuation so long as the method or basis used 
is in accord with sections 1.471-1 through 1.471-11. 

Treas. Reg. §1.471-2(c) provides that the bases of valuation most commonly used by business 
concerns and which meet the requirements of section 471 are (1) cost and (2) cost or market, 
whichever is lower.  The burden of proof rests upon the taxpayer to show that the market value 
is less than cost and the taxpayer must maintain the records that will enable verification of the 
inventory. 

Treas. Reg. §1.471-2(e) provides that inventories should be recorded in a legible manner, 
properly computed and summarized, and should be preserved as a part of the accounting 
records of the taxpayer.  The inventories of taxpayers on whatever basis taken will be subject 
to investigation by the director, and the taxpayer must satisfy the director of the correctness of 
the prices adopted. 

Treas. Reg. §1.471-3(a) provides that in the case of merchandise on hand at the beginning of 
the taxable year, "cost" means the inventory price of such goods. 

Treas. Reg. §1.471-3(b) provides that in the case of merchandise purchased since the 
beginning of the taxable year, "cost" means the invoice price less trade or other discounts, 
except strictly cash discounts approximating a fair interest rate, which may be deducted or not 
at the option of the taxpayer, provided a consistent course is followed. To this net invoice price 
should be added transportation or other necessary charges incurred in acquiring possession of 
the goods.  For taxpayers acquiring merchandise for resale that are subject to the provisions of 
section 263A, see sections 1.263A-1 and 1.263A-3 for additional amounts that must be 
included in inventory costs. 

Treas. Reg. §1.471-3(d) provides that in any industry in which the usual rules for computation 
of cost of production are inapplicable, costs may be approximated upon such basis as may be 
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reasonable and in conformity with established trade practice in the particular industry.  Among 
such cases are retail merchants who use what is known as the "retail method" in ascertaining 
approximate cost (see section 1.471-8).  

Treas. Reg. §1.471-4(a)(1) provides that under ordinary circumstances and for normal goods 
in an inventory, market means the aggregate of the current bid prices prevailing at the date of 
the inventory of the basic elements of cost reflected in inventories of goods purchased and on 
hand, goods in process of manufacture, and finished manufactured goods on hand.   

Treas. Reg. §1.471-4(c) provides that where the inventory is valued upon the basis of cost or 
market, whichever is lower, the market value of each article on hand at the inventory date shall 
be compared with the cost of the article, and the lower of such values shall be taken as the 
inventory value of the article. 

Treas. Reg. §1.471-8(a) provides that retail merchants who employ what is known as the 
"retail method" of pricing inventories may make their returns upon that method, provided that 
the use of such method is designated upon the return, that accurate accounts are kept, and 
that such method is consistently adhered to unless a change is authorized by the 
Commissioner as provided in paragraph (e) of section 1.446-1.  Under the retail method the 
total of the retail selling prices of the goods on hand at the end of the year in each department 
or of each class of goods is reduced to approximate cost by deducting therefrom an amount 
which bears the same ratio to such total as – 

1) The total of the retail selling prices of the goods included in the opening inventory plus the 
retail selling prices of the goods purchased during the year, with proper adjustment to such 
selling prices for all mark-ups and mark-downs, less 

2) The cost of the goods included in the opening inventory plus the cost of the goods 
purchased during the year, bears to (1). 

The result should represent as accurately as may be the amounts added to the cost price of 
the goods to cover selling and other expenses of doing business and for the margin of profit.  
See sections 1.263A-1 and 1.263A-3 for rules regarding the computation of costs with respect 
to property acquired for resale. 

Treas. Reg. §1.471-8(d) provides that a taxpayer (other than one using the last-in, first-out 
inventory method) who previously has determined inventories in accordance with the retail 
method, except that, to obtain a basis of approximate cost or market, whichever is lower, has 
consistently and uniformly followed the practice of adjusting the retail selling prices of the 
goods included in the opening inventory and purchased during the taxable year for mark-ups 
but not for mark-downs, may continue such practice subject to the conditions prescribed in this 
section. The adjustments must be bona fide and consistent and uniform.  Where mark-downs 
are not included in the adjustments, mark-ups made to cancel or correct mark-downs shall not 
be included; and the markups included must be reduced by the mark-downs made to cancel or 
correct such markups. 
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Rev. Rul. 79-115, 1979-1 C.B. 185, holds that promotional markdowns should not be used 
when computing cost complements under the retail LIFO method because the retail price of 
the inventory does not reflect promotional markdowns. 

Analysis: 
 

Under the retail method, inventories are recorded initially at both cost and original retail selling 
price and then converted to approximate cost or retail LCM, whichever is applicable, using  a 
“cost complement.” In the case of retail LCM, the cost complement is computed by dividing the 
sum of the costs of both the opening inventory and purchases made during the year by the 
sum of the retail prices of both the opening inventory and purchases made during the year.  
Finally, to compute retail LCM, the retailer multiplies the cost complement by the retail value of 
ending inventories, which often has been reduced by mark-downs. 
 
A retailer may reduce the retail value of ending inventories by all permanent mark-downs 
allowed during the taxable year, but may not reduce the retail value of ending inventories by 
any temporary mark-downs.  If a retailer were permitted to reduce the retail value of ending 
inventories by temporary mark-downs, the resulting valuation, retail LCM, will not clearly reflect 
income because it will be below LCM, as determined under § 1.471-4, in almost all cases.  See 
also Rev. Rul. 79-115, which holds that temporary mark-downs in price on promotional 
merchandise, which are eliminated at the end of the promotion period and for which the retail 
price of the inventory is not adjusted at any time, should not be used as an adjustment to retail 
prices in computing the cost complement for determining inventory value under the retail last-
in, first-out (LIFO) method of pricing inventories. 
 

Taxpayer has misclassified a portion of what are actually temporary mark-downs as permanent 
markdowns based on estimates of what Taxpayer anticipates will be the final selling price of 
the goods in the next taxable year. Although the retail method is a method used to 
approximate the value of ending inventories (i.e., at cost or LCM), § 1.471-8 does not permit a 
retailer to approximate its permanent markdowns when determining the retail value of ending 
inventories.  Moreover, Taxpayer has estimated the amount of discounts that it expects to 
grant to some customers and has misclassified these as permanent mark-downs, too.  
Discounts, whether offered to employees or special customers, are not general price 
reductions and, thus, cannot be permanent mark-downs under the retail method.  

 
      Eric R. Skinner 
           Associate Area Counsel, LMSB  
                                  

                                                                    
     By:  _______GrantEGabriel______                
             Grant E. Gabriel                        
                                                       Senior Counsel (LMSB) 
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This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please contact -------------------------------------------- if you have any further questions. 


