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This memorandum responds to your request for assistance dated June 29, 2004.  This 
advice may not be used or cited as precedent. 
 
 
Taxpayer = -------------------------------------
Year 1 = ------- 
Year 2 = ------- 

ISSUE 

Whether Taxpayer, a manufacturer using the Inventory Price Index Computation 
inventory method, may properly determine its gross profit margin (to convert its selected 
BLS indexes to cost price indexes) using data from a selected month rather than data 
from the entire year. 

CONCLUSION 

Taxpayer may not determine its gross profit margin by reference to a selected month’s 
data for purposes of converting its BLS indexes to cost price indexes.  Rather, in 
accordance with Rev. Proc. 84-57, the taxpayer is required to determine its gross profit 
margin by reference to the entire year’s data.  
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FACTS 

Taxpayer is a manufacturer using the Inventory Price Index Computation (IPIC) Method 
to value its last-in, first-out (LIFO) inventories.  In Year 2, Taxpayer elected to change 
from computing internal annual price indexes under the dollar-value LIFO method to 
using the IPIC method of computing annual price indexes.  As part of the computation of 
the annual LIFO index for the Year 2 tax year, Taxpayer was required to convert 
indexes selected from the PPI Detailed Report into cost price indexes.  In order to make 
the conversion, the taxpayer computed the cost complement (one minus the gross 
margin) for December, Year 1 and multiplied that percentage by the selected IPIC price 
index for December, Year 1.  Taxpayer made a similar computation using its cost 
complement and the IPIC price index for December, Year 2.  Taxpayer then divided the 
product of the Year 2 computation by the product of the Year 1 computation and used 
the quotient as the inventory price index for that category of goods. 
 
A simple example of the taxpayer’s computation, using the cost complement computed 
for the month of December, Year 1 and the month of December, Year 2 is as follows: 
 
IPIC Category    Year 1 Index    DecYr 1 CC       Year 2 Index      DecYr 2 CC       Index 
 0011223344          100.0                 0.6000            105.0                   0.7000         1.2250 
 
A simple example of the taxpayer’s computation, using the cost complement computed 
for the entire Year 1 and Year 2 years is as follows: 
 
IPIC Category    Year 1 Index    Year 1 CC      Year 2 Index    Year 2 CC       Index 
 0011223344          100.0              .7000               105.0               0.7200         1.080 
 

LAW 

Treas. Reg. § 1.471-8 provides: (a) Retail merchants who employ what is known as the 
“retail method” of pricing inventories may make their returns upon that method, provided 
that the use of such method is designated upon the return, that accurate accounts are 
kept, and that such method is consistently adhered to unless a change is authorized by 
the Commissioner as provided in paragraph (e) of §1.446-1.  Under the retail method 
the total of the retail selling prices of the goods on hand at the end of the year in each 
department or of each class of goods is reduced to approximate cost by deducting 
therefrom an amount which bears the same ratio to such total as — 
  

(1) The total of the retail selling prices of the goods included in the opening 
inventory plus the retail selling prices of the goods purchased during the year, with 
proper adjustment to such selling prices for all mark-ups and mark-downs, less 

  
(2) The cost of the goods included in the opening inventory plus the cost of the 

goods purchased during the year, bears to (1).  (Emphasis added) 
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Treas. Reg. § 1.472-8(e)(3) in effect for years prior to 2001 provides: Use of inventory 
price index computed with reference to consumer or producer price indexes--(i) In 
general.  For purposes of section 1.472-8(e)(1), for taxable years beginning after 
December 31, 1981, an inventory price index computed in the manner provided by 
section 1.472-8(e)(1) will be accepted by the Commissioner as an appropriate method 
of computing an index, and the use of such inventory price index to compute the LIFO 
value of a dollar-value inventory pool will be accepted as accurate, reliable, and 
suitable.  A taxpayer using the inventory price index computation method provided by 
section 1.472-8(e)(3) must use such method in determining the value of all goods for 
which the taxpayer has elected to use the LIFO method. 
 
Treas. Reg. § 1.472-8(e)(3)(iii) in effect for years prior to 2001 provides: Selection of 
consumer or producer price indexes--(A) In general.  An inventory price index computed 
as provided by section 1.472-8(e)(3) is computed with reference to the consumer or 
producer price indexes for specific categories of inventory items in the CPI Detailed 
Report or Producer Prices and Price Indexes published by the United States Bureau of 
Labor Statistics. 
 
Treas. Reg. § 1.472-8(e)(3)(iii)(C) in effect for years prior to 2001 provides: Other 
selection requirements. Manufacturers, processors, wholesalers, jobbers, and 
distributors may select indexes from only Producer Prices and Price Indexes.  Retailers 
may select indexes from either the CPI Detailed Report or Producer Prices and Price 
Indexes, but if equally appropriate indexes could be selected from either publication, a 
retailer using the retail inventory method must select the index from the CPI Detailed 
Report and a retailer not using the retail inventory method must select the index from 
Producer Prices and Price Indexes.  If a retailer using the retail inventory method 
selects a price index from Producer Prices and Price Indexes, the selected index must 
be converted into a retail price index. If a retailer not using the retail inventory method 
selects an index from the CPI Detailed Report, the selected index must be converted 
into a cost price index.  Manufacturers, processors, wholesalers, jobbers, and 
distributors, must convert selected indexes into cost price indexes. 
                                                                 
Revenue Ruling 54-49, 1954-1 C.B. 32, provides: A specialty store on the cost inventory 
method does not ordinarily compute the net markon percentages for its respective 
departments, for this is a tool of the retail inventory method.  It does, however, compute 
its gross profit percentages for its respective departments, essentially the same 
quantity.  The only material difference between the two is that the former is computed 
on the year's purchases, and the latter on the year's sales, and this difference will 
average out over a few years.  It is, therefore, appropriate to derive a cost index by 
reference to the ratio between cost percentages derived by taking the complements of 
the gross profit ratios for a department.  (Emphasis added) 
 
Section 3.02 of Revenue Procedure 84-57, 1984-2 CB 496, provides:  
 

1. If a retailer not using the retail inventory method selects an index from 
the CPI Detailed Report, the selected index must be converted into a cost 
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price index because the CPI Detailed Report measures changes in retail 
prices, not changes in wholesale or cost prices. Cost price indexes may 
be derived from indexes selected from the CPI Detailed Report by 
reference to the changes in the cost complements of the gross profit 
margins of an individual index category. 
 
The difference between the movements of wholesale (or cost) and retail 
prices for any given year must be reflected in a change in the markon 
percentage because cost and retail prices would necessarily change by 
the same relative amount if the markon were uniform.  The change in the 
net markon percentage, or its complement, the cost percentage, may, 
therefore, be used to derive a cost index from a retail price index for a 
given department.  Nevertheless, a retailer not using the retail method 
does not ordinarily compute the net markon percentages for its respective 
departments, for this is a tool of the retail inventory method.  It does, 
however, compute its gross profit percentages for its respective 
departments using essentially the same quantity.  The only material 
difference between the two is that the former is computed on the year’s 
purchases and the latter on the year’s sales, and this difference will 
average out over a few years.  It is, therefore, appropriate to derive a cost 
index by reference to the ratio between cost percentages derived by 
taking the complements of the gross profit ratios for a department.  A 
simplified method of computing is available, particularly for use when the 
base date for the retail price index is prior to the year of adoption of the 
elective inventory method by the taxpayer.  This may be illustrated as 
follows: 

  
                                                                                    Dec. 31          Dec. 31         Dec. 31 
                                                                                       1981             1982             1983 
1. Index from CPI Detailed Report (1967 = 100)             91.3            216.4            211.7 
2. Gross profit percentage (see Note A)                        41.2%           40.7%           41.5% 
3. Cost percentage (complement of line 2)                    58.8%           59.3%           58.5% 
4. Adjusted price index (line 1 multiplied by line 3)   112.4844      128.3252       123.8445 
5. Cost price index (Dec. 31, 1981 = 100) 
    line 4 divided by 112.4844 and multiplied by 100)      100.1            114.1            110.1 
  
Note A.--To be determined by the taxpayer for each index category on the basis of its 
own average for the tax year.  (Emphasis added) 
  

2.  If a retailer using the retail inventory method selects a price index from 
the Producer Prices and Price Indexes, the selected index must be 
converted into a retail price index.  Retail price indexes may be derived 
from indexes selected from the Producer Price and Price Indexes by 
reference to the changes in the cost complements of the gross margins of 
an individual index category in the same manner as cost price indexes are 
derived in section 3.03 1. 



 
POSTF-134426-04 5 
 
 
ANALYSIS 
 
The regulations in effect during the years at issue required manufacturers and certain 
retailers using the dollar-value LIFO method and the IPIC computation method 
described in Treas. Reg. § 1.472-8(e)(3) to convert selected BLS indexes into cost price 
indexes before determining the LIFO value of their dollar-value pools.  This conversion 
is necessary because indexes for LIFO purposes are based on the increases in cost, 
whereas BLS indexes are based on the prices at which items are sold.  Specifically, the 
CPI Detailed Report is based on retail sales prices and the PPI Detailed Report is 
based on manufacturers’ sales prices. 
 
Former Treas. Reg. § 1.472-8(e)(3)(iii)(C) requires manufacturers and certain retailers 
to convert selected BLS indexes to cost price indexes before the indexes are used to 
determine the LIFO value of the inventory.  In Rev. Proc. 84-57, the Service 
demonstrated how IPIC method taxpayers must convert their BLS indexes to cost price 
indexes.  Specifically, section 3.02 of Rev. Proc. 84-57, requires taxpayers to convert 
the BLS indexes to cost price indexes using the gross profit percentage “determined by 
the taxpayer for each index category on the basis of its own average for the tax year.” 
 
The taxpayer contends it is not required to determine the gross margin based on the 
entire year’s data because Rev. Proc. 84-57 illustrates this requirement by use of a 
retailer, not a manufacturer.  The taxpayer misinterprets Rev. Proc. 84-57.  Although 
Rev. Proc. 84-57 illustrates the requirement that an entire year’s data be used to 
convert from BLS indexes to cost price indexes using a retailer, its requirements are 
equally applicable to manufacturers. 
 
Section 1 of Rev. Proc. 84-57 states that the purpose of the revenue procedure was to 
“provide guidance to taxpayers that elect to use the dollar-value last-in, first-out (LIFO) 
inventory method and the inventory price index computation method described in 
section 1.472-8(e)(3) of the Income Tax Regulations.”  Consequently, the principles 
outlined in Rev. Proc. 84-57 apply to retailers and manufacturers alike. 
 
The example involves a retailer that does not use the retail method but that selects 
indexes from the CPI Detailed Report.  If this hypothetical retailer used the retail 
inventory method, it would not be required to adjust the CPI indexes because those 
indexes measure inflation in retail selling prices and the retail inventory method is a 
retail selling price-based inventory valuation method.  Similarly, if the retailer selected 
indexes from the PPI Detailed Report, it would not have to adjust the indexes because 
its inventory method is cost-based and the PPI indexes reflect a retailer’s cost of 
inventory.  The retailer in the example is required to adjust the CPI indexes because it 
uses a cost-based inventory and the CPI indexes are based on retail sales prices. 
 
A manufacturer using the IPIC method is in much the same situation as the retailer that 
does not use the retail inventory method but selects indexes from the CPI Detailed 
Report.  Manufacturers use cost-based inventory methods and must select indexes 
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from the PPI Detailed Report.  Indexes in the PPI Detailed Report reflect manufacturers’ 
selling prices.  Thus, the manufacturer must adjust the PPI indexes to cost-price 
indexes. 
 
Since the purpose of the index conversion is the same for manufacturers as it is for the 
retailer in the Rev. Proc. 84-57 example, the procedure for converting the indexes 
should also be the same.  Moreover, if the Service intended to permit manufacturers to 
convert their selected BLS indexes to cost price indexes under a method different than 
that required of retailers, the revenue procedure either would have included a statement 
that manufacturers can use alternative methods of converting selected indexes or 
included a separate example for manufacturers illustrating an alternative method.  
Given the stated purpose of the revenue procedure and the fact it does not provide a 
separate example for manufacturers, it is clear that manufacturers and retailers are 
required to convert their BLS indexes under the same procedures. 
 
Outside the IPIC method context, the Service has consistently held that taxpayers 
required to convert BLS indexes to cost price indexes must do so by reference to an 
entire year’s data.  See Rev. Rul 54-49.  In fact, there is no instance in which published 
guidance permits a taxpayer to convert external LIFO indexes to cost price using less 
than an entire year’s inventory data. 
 
Finally, the conversion from BLS indexes to cost price indexes is not the only time 
taxpayers are required to use an entire year’s data when selling price-based data to 
cost price-based data.  Treas. Reg. § 1.471-8 describes the retail method and requires 
a retail merchant to determine cost by application of the cost complement.  Consistent 
with the requirements of Rev. Rul. 54-49 and Rev. Proc. 84-57, Treas. Reg. § 1.471-8 
requires the cost complement be determined by reference to an entire year’s data.  
Under the retail method, taxpayers are required to determine the ratio of cost of 
purchases during the year plus the cost of the beginning inventory to the total selling 
price of the purchases during the year.  This ratio establishes a relationship between the 
selling price and actual cost and enables the retail taxpayer to determine the cost of its 
ending inventory by applying the ratio to the retail value of the ending inventory.  Thus, 
although the retail method permits retailers to compute the retail value of the ending 
inventory at the ending retail price, the entire year’s data for both purchases and selling 
prices must be used to compute the cost ratio. 
 
In summary, based on the requirements provided in the regulations and illustrated in 
Rev. Proc. 84-57, 1984-2 C.B. 496, the taxpayer must determine its gross profit 
percentage used to convert its IPIC indexes to cost price indexes on the basis of the 
taxpayer’s average gross profit for the entire year, not a selected month. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of 
this writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If 
disclosure is determined to be necessary, please contact this office for our views. 
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Please call (313) 237-6437 if you have any further questions. 
 

JOSEPH F. MASELLI 
Area Counsel 
(Heavy Manufacturing & Transportation:Edison) 
 
 
 

By: _____________________________ 
Phoebe L. Nearing 
Associate Area Counsel (LMSB) 

 
 
 


