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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance dated June 15, 
2006.  Specifically, you have asked our office to address whether § 56(g)(4)(C)(i) of the 
Internal Revenue Code applies to mining property placed in service before 1990.  This 
advice may not be used or cited as precedent. 
 
ISSUE 
 

In computing its adjusted current earnings under § 56(g), is a taxpayer with mining 
property placed in service in a taxable year beginning before January 1, 1990, subject 
to the adjustment under § 56(g)(4)(C)(i) for the mining property.   

CONCLUSION 

A taxpayer with mining property placed in service before January 1, 1990, must take 
into account the adjustment under § 56(g)(4)(C)(i) in computing adjusted current 
earnings if the taxpayer deducts an amount under § 611(a) that is in excess of the 
adjusted basis of the mining property for cost depletion purposes.   
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FACTS 

A taxpayer has mines that were placed in service before January 1, 1990.  For the tax 
years involved in this memorandum, the taxpayer's adjusted basis for cost depletion 
purposes, as determined under § 612, is zero and the taxpayer uses percentage 
depletion in computing its allowable deduction under § 611(a).  In addition, the taxpayer 
incurs mining development costs, and for regular tax purposes, deducts those costs 
under § 616(a).  The taxpayer is required to reduce its § 616(a) deduction by 30 percent 
and amortize that 30 percent amount over 60 months under § 291(b). 
 
For alternative minimum tax purposes, the taxpayer, under § 56(a)(2), capitalized the § 
616(a) development costs and will amortize those costs over a period of ten years.  In 
each of the tax years involved, for purposes of calculating its § 57(a)(1) depletion 
preference, the taxpayer included in the adjusted basis of the mining property the 
development costs incurred in the year but capitalized under § 56(a)(2).   
 
In computing pre-adjustment alternative minimum taxable income (AMTI) in each of the 
years involved, the taxpayer reduced the amount of its § 611(a) deduction by the 
depletion preference computed under § 57(a)(1).  However, because the capitalized 
development costs were included in the adjusted basis of the mining property for 
purposes of computing the § 57(a)(1) depletion preference, the taxpayer's depletion 
preference did not completely offset its § 611(a) deduction. Thus, in computing pre-
adjustment AMTI, the taxpayer deducted an amount under § 611(a) even though its  
adjusted basis for cost depletion purposes was zero in those years.  The issue for 
consideration, therefore, is whether the taxpayer has an adjustment under § 
56(g)(4)(C)(i) in computing adjusted current earnings (ACE) since the taxpayer's pre-
adjustment AMTI includes a deduction under § 611(a) that is in excess of the § 611(a) 
amount allowable in computing earnings and profits. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 55 imposes an alternative minimum tax (AMT) equal to the excess (if any) of 
the tentative minimum tax (TMT) for the taxable year, over the regular tax for the 
taxable year. The TMT equals the AMT rate applied to the excess of AMTI for the 
taxable year over an exemption amount, reduced by the AMT foreign tax credit for the 
taxable year. 
 
Section 55(b)(2) defines AMTI as the taxable income of the taxpayer for the taxable 
year, determined with the adjustments provided in §§ 56 and 58, and increased by the 
items of tax preference provided in § 57. 
 
Section 56(g)(1) requires corporations to take into account an ACE adjustment in 
computing their AMTI.  The ACE adjustment is equal to 75 percent of the difference 
between the corporation's adjusted current earnings and its pre-adjustment AMTI (AMTI 
determined without regard to the ACE adjustment and the AMT net operating loss 
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deduction). Under § 56(g)(3), ACE is equal to AMTI for the year, determined with the 
adjustments provided in § 56(g)(4), and without regard to the ACE adjustment and the 
AMT net operating loss deduction. 
 
Section 56(g)(4)(C)(i) provides that, in computing ACE, a deduction is not allowed for 
any item that is not deductible for any taxable year for purposes of computing the 
corporation's earnings and profits. 
 
Section 1.312-6(c)(1) of the Income Tax Regulations provides that in the case of a 
corporation in which depletion or depreciation is a factor in the determination of income, 
the only depletion or depreciation deductions to be considered in the computation of the 
total earnings and profits are those based on cost or other basis without regard to the 
March 1, 1913, value.  In computing earnings and profits for any period beginning after 
February 28, 1913, the only depletion or depreciation deductions that are to be 
considered are those based upon cost or other basis, if the depletable or depreciable 
asset was acquired after February 28, 1913.  For mines and oil and gas wells, 
percentage depletion is not to be taken into consideration in computing the earnings 
and profits of a corporation.  Thus, under § 1.312-6(c)(1), only depletion deductions 
based upon cost depletion are deductible in computing earnings and profits.  
 
Finally, § 56(g)(4)(F)(i) provides that “the allowance for depletion with respect to any 
property placed in service in a taxable year beginning after December 31, 1989, shall be 
cost depletion determined under section 611.”  
 
Under the present facts, the taxpayer's adjusted basis in the mining property for 
purposes of cost depletion is zero.  Consequently, the taxpayer's § 611(a) deduction for 
purposes of computing earnings and profits is zero.  However, the taxpayer's pre-
adjustment AMTI includes amounts deducted under § 611(a).  Thus, in accordance with 
§ 56(g)(4)(C)(i), the taxpayer must increase its ACE by the amount of its § 611(a) 
deduction included in pre- adjustment AMTI. 

 
Taxpayers have argued that § 56(g)(4)(C)(i) does not apply to percentage depletion 
deductions.  Foremost, taxpayers argue that there is an ACE adjustment item 
specifically for percentage depletion (§ 56(g)(4)(F)) and it applies only to property 
placed in service after December 31, 1989.  Thus, taxpayers argue, it was the intent of 
Congress that there be no ACE adjustment for percentage depletion attributable to 
mining property placed in service before January 1, 1990.  According to taxpayers, the  
rules of statutory interpretation demand that the IRS not apply § 56(g)(4)(C)(i) to mines 
placed in service before January 1, 1990 because, of the two provisions potentially 
applicable to the present facts (§ 56(g)(4)(C)(i) and § 56(g)(4)(F)), § 56(g)(4)(F) is the 
more specific provision and it applies only to property placed in service after December 
31, 1989.   

 
While it is clear that § 56(g)(4)(F) applies only for mining property placed in service after 
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December 31, 1989, there is nothing in § 56 or its legislative history suggesting that § 
56(g)(4)(C)(i) is not applicable with respect to mining property placed in service before 
January 1, 1990.  First, § 56(g)(4)(C)(i) includes no exception for depletion in the case 
of property placed in service before January 1, 1990.  Thus, the literal language of § 
56(g)(4)(C)(i) applies when a taxpayer, for its mining property placed in service before 
January 1, 1990, deducts an amount under § 611(a) in computing pre-adjustment AMTI 
and the taxpayer has a zero basis in the mining property for cost depletion purposes.   
Further, when Congress added § 56(g)(4)(F)(ii), which made § 56(g)(4)(F) not 
applicable for independent oil and gas producers and royalty owners, it provided that 
both §§ 56(g)(4)(F)(ii) and 56(g)(4)(C)(i) are not applicable to the percentage depletion 
deduction of certain producers.  If the taxpayers’ argument that § 56(g)(4)(C)(i) has no 
application to percentage depletion deduction had merit, there would have been no 
need to add the reference to § 56(g)(4)(C)(i) in § 56(g)(4)(F)(ii).  Apparently, therefore, 
Congress believed that, for purposes of computing ACE, § 56(g)(4)(C)(i) could also 
operate to disallow percentage depletion deductions for ACE purposes, which we agree 
is the correct position.   
 
In addition, the rule of statutory construction requiring the application of specific 
provisions over general provisions is of no relevance to the present discussion.  A basic 
tenet of statutory construction provides as follows:  "Where there is no clear intention 
otherwise, a specific statute will not be controlled or nullified by a general one, 
regardless of the priority of enactment."  Morton v. Mancari, 417 U.S. 535 (1993).  To 
further explain, "Where one statute deals with a subject in general terms, and another 
deals with [the subject] in a more detailed way, the two should be harmonized if 
possible; but if there is any conflict, the latter will prevail, . . ."  Singer, Norman J.,  
Sutherland on Statutory Construction § 51.05 (6th ed. 2000).  
 
Thus, the statutory construction rule raised by the taxpayers involves two steps:  first, a 
determination that there is an irreconcilable conflict between two statutes and then the 
resolution of such a conflict in favor of the specific provision over the general provision.  
In the present facts, however, the first step is missing - there is no conflict between the 
statutes at issue.  For mines placed in service before January 1, 1990, it is clear that § 
56(g)(4)(F) does not apply and, in our view, only § 56(g)(4)(C)(i) applies.  Thus, for 
property placed in service before January 1, 1990, there is no inherent conflict between 
§ 56(g)(4)(F) and § 56(g)(4)(C)(i).  To the contrary, for tax years beginning in 1990 and 
subsequent years, the literal language of both §§ 56(g)(4)(F) and 56(g)(4)(C)(i) apply to 
a taxpayer that uses percentage depletion in computing pre-adjustment AMTI.  Thus, in 
those years, the more-specific statute, § 56(g)(4)(F), should apply and § 56(g)(4)(C)(i) 
should not.  In the present facts, however, the taxpayers’ mines were placed in service 
before January 1, 1990, meaning that only § 56(g)(4)(C)(i) applies, there is no statutory 
conflict, and there is no need to employ the “specific over general” rule of statutory 
construction.   
 
Taxpayers also argue that if § 56(g)(4)(C)(i) operated in the manner advocated by the 
IRS there would have been no need to enact § 56(g)(4)(F), which, according to the 
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taxpayers, is further authority for the position that § 56(g)(4)(C)(i) does not apply to 
depletion deductions.  However, we are not persuaded by this argument for the reasons 
articulated above and because § 56(g)(4)(F) and § 56(g)(4)(C)(i) operate differently 
depending on a particular taxpayer’s circumstances.  Section 56(g)(4)(F) is a timing 
item intended to require taxpayers to include in ACE the difference between the amount 
the taxpayer deducts for percentage depletion purposes and the amount that is  
allowable for cost depletion purposes.  To the contrary, § 56(g)(4)(C)(i) only accounts 
for permanent differences in the amount a taxpayer deducts in the current year and that 
it is entitled to deduct in the current year and any subsequent year.  Section 1.56(g)-1(d) 
provides as follows: 

 

 

[N]o deduction is allowed in computing adjusted current earnings for any 
items that are not taken into account in determining earnings and profits for 
any taxable year, even if the items are taken into account in determining pre-
adjustment alternative minimum taxable income. . . . An item of deduction is 
considered taken into account without regard to the timing of its deductibility 
in computing earnings and profits.  Thus, to the extent an item is, has been, 
or will be deducted for purposes of determining earnings and profits, it does 
not increase adjusted current earnings in the taxable year in which it is 
deducted for purposes of determining pre-adjustment alternative minimum 
taxable income. . . .  Thus, only deduction items that are never taken into 
account in computing earnings and profits are disallowed in computing 
adjusted current earnings under this paragraph (d).  
 

Assume, for example, a taxpayer with a basis for cost depletion purposes of $10 takes a 
percentage depletion deduction of $8.  If the taxpayer’s cost depletion amount referred 
to in § 56(g)(4)(F)(i) is $3 (and § 56(g)(4)(F) applies to the taxpayer), the taxpayer must 
include $5 in its ACE under § 56(g)(4)(F).  If the mining property was placed in service 
before January 1, 1990, the taxpayer would not, however, have an inclusion under § 
56(g)(4)(C)(i) because the depletion amount deductible in computing pre-adjustment 
AMTI ($8) also is, or will be in future years, deductible for purposes of determining 
earnings and profits ($10 is deductible for cost depletion purposes in the current year or 
future years).  Thus, we do not accept the taxpayers’ argument that applying § 
56(g)(4)(C)(i) to percentage depletion deductions makes § 56(g)(4)(F) obsolete.  

 
In conclusion, it is our position that the enactment of § 56(g)(4)(F) does not preclude the 
IRS from applying § 56(g)(4)(C)(i) for mining property placed in service before January 
1, 1990.  Rather, the literal language of § 56(g)(4)(C)(i) applies when a taxpayer, for its 
mining property placed in service before January 1, 1990, deducts an amount under § 
611(a) in computing pre-adjustment AMTI and the taxpayer has a zero basis in the 
mining property for cost depletion purposes.    
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In accordance with § 6110(k)(3), this document may not be used or cited as precedent. 

 

 

 

 

 


