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You have asked this office to review and comment on proposed nonstandard 
bylaw amendments submitted for approval by [       ] Federal Credit Union to 
amend Article VI to add a director emeritus position.  The credit union proposes 
to add three new sections to Article VI.  The first two govern the appointment of a 
director emeritus.  The third would permit a director emeritus to attend board 
meetings and to serve and vote on any committee.  You recommend approving 
the amendments provided that the federal credit union (FCU) adopts alternate 
wording that would prohibit the director emeritus from voting on any proposal 
before a committee.  We concur with your recommendations and make a few 
suggestions for clarity. 
 
The FCU proposes to establish a maximum of four directors emeritus positions 
for which former directors and supervisory committee members are eligible if 
they served the FCU for at least fifteen years.  The term of appointment is three 
years.  The proposed amendment requires director emeriti to attend a minimum 
of four board meetings a year and permits them to serve on any committee.  The 
FCU also proposes that director emeriti can vote on any proposal before a 
committee but prohibits them from chairing any committee, holding a board 
office, and making or voting on board motions. 
 
In previous legal opinions, this office determined that a board of directors may 
appoint an advisory committee under Section 113(13) of the FCU Act that 
consists of individuals given director emeritus status.  See attached OGC 90-
0321, dated April 17, 1990; OGC 93-0527, dated June 29, 1993; OGC 95-0116, 
dated February 2, 1995.  This office, therefore, has no legal objection to the FCU 
adopting a bylaw that provides for the appointment of director emeriti to function 
as an advisory committee.  We suggest that the bylaw amendment clarify that 
director emeriti will be appointed as a committee. 
 
We agree with you that the bylaw amendment should not authorize a director 
emeritus to vote on proposals before the FCU’s committees.  In fact, we believe 
that the sentence in proposed Section 12, “[a] director emeritus may serve on 
any committee” is ambiguous and recommend that this provision be revised.  
While we believe these individuals can attend and provide advice at board 
meetings or committee meetings, it would be improper for these individuals to 
have voting authority.  In their role as directors emeritus, these individuals are not 
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given any responsibilities or standards for which they would be held accountable, 
other than attending a set number of board meetings.  The FCU’s proposal does 
not address whether director emeriti could move between committees or how 
long these directors would be required to serve on other committees.  This 
ambiguity may pose several problems, particularly if a director emeritus is 
permitted to vote on committee issues.  A director emeritus should not be able to 
float between committees by virtue of this honorary title or have a voice in a 
committee’s decisionmaking if they are not truly members of the committee.  
Voting authority should be limited to committee members that are seated in 
accordance with the bylaws and charged with the full responsibility of their 
position for the term appointed.  This is especially important if the FCU expected 
director emeriti to participate on the credit or supervisory committees.   
   
Another reason for our objection to allowing a director emeritus to vote at 
committee meetings is that this person may improperly alter the makeup of other 
committees established under the FCU’s bylaws, causing technical violations of 
the FCU Bylaws.  The FCU Bylaws require the FCU’s board to appoint between 
three and five members to the supervisory committee and to establish the 
number of members on an FCU’s credit committee, if it chooses to have one.  
FCU Bylaws, Articles IX, Sec. 1 and VIII, Option 1, Section 1 (Rev. Oct. 1999).  If 
a director emeritus is allowed to vote on any committee matter, he or she 
effectively becomes a member of the committee and increases the number of 
members on the committee in a manner likely to violate the FCU’s bylaws.  To 
avoid this problem and comply with the FCU Act, the FCU would have to submit 
corresponding bylaw amendments for review and approval.  In addition, 
members of the supervisory and credit committees are seated with specified 
terms.  By allowing a director emeritus to join any committee as a voting 
member, at any time, disrupts this process.   
 
As we have noted above, we have no legal objection to a director emeritus 
assisting the board or any committee in an advisory capacity.  We suggest, 
however, that the amendment clarify a director emeritus may be seated on 
committees as a regular committee member, in addition to the advisory 
committee, under all of the terms and conditions established by the bylaws for 
FCU members that are seated on such committee.  Alternatively, we suggest that 
the FCU remove the objectionable sentence in Section 12.  This change would 
leave the matter silent, allowing for the board to appoint a person, who happens 
to be a director emeritus, to a committee in accordance with the bylaws like any 
other FCU member. 
 
We also note that, although the board of directors may appoint an advisory 
committee as discussed, we cannot foresee any need for the FCU to provide 
expense reimbursement or insurance benefits to these officials under Section 
701.33.  Our rule allows these limited benefits only as a result of an official 
carrying out the responsibilities of his or her credit union position.  Given that the 
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FCU grants this honorary title in recognition of past FCU service and that director 
emeriti simply provide experience-based advice, these people will not incur 
expenses such as those related to training or travel. 
 
Attachment 
 
   
 
 


