ATTACHEMENT D
Reviged as of December 16, 1954

APPLICATION, PRODUCT, AND ESTABLISHMENT FEES
COMMON ISSUES AND TEEIR RESOLUTION®*
This document describes how FDA resolved some important fee

assessment issues that arose during the preparation of product,
establishment, application, and supplement invoices.

A. Product Fees
1. Products with generic competition
a. Generally

The Prescription Drug User Fee Act of 1992 (the User Fee
Act) contains an exception from product fees for products
that are "the same product as a product approved under an
application filed under section 505 (b} (2} or 505(j)."
Products that are the same as products approved under full
new drug applications (NDA‘s), i.e., those approved under
505 (b} (1) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FD&C
Act), 21 U.S.C. § 355(b) (1), do not qualify for the
exclusion. "Same" means the same active ingredient,
strength, potency, dosage form, and route of administration.
The products need not have the same “Orange Book™
Therapeutic Equivalence code to be considered the same.

Y

The ownership of the 505(b) (2) or 505(j) application is not

a determining factor. It is the existence of an approved

§ 505(b) (2) or {(j) application that triggers the exemption,

whether or not the (b) (2) or (j) application is owned by the
same NDA or product license application (PLA) holder as the

505 (b) (1) application. .

The marketing status of the 505(b) (2) or 505(j) application
also is not a determining factor. If the 505(b) (2} or (j)
application has been approved and not withdrawn, the first
approved product is excluded from fees even if the generic
product is not presently marketed. Tentative approvals of a
505(§) application are not considered approvals.

*Shading indicates revisions since 7/16/93 revision.

1 21 U.S.C. § 37%h (a) (3} (B).

2 U.S. Department of Health and Human Services, Public
Health Service, Food and Drug Administration, Center for Drug
pvaTuation and Research, Office of Management, “Approved Drug
Products with Therapeutic Equivalence Evaluations," 13th Edition,
1993.
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Note: the product fee exclusion lists that were previously
mailed to NDA or PLA holders on February 1 and 17, 1993,
listed "paper® NDA’s as an exclusion (explanation P-2),
without regard to the date on which such approval was
granted. However, paper NDA’'s that were approved before
1984 (when section (b) (2) was added to the statute) are not
eligible for exclusion from product fees.

b. Antibiotics

Innovator antibiotic drug products (that is, the initial
certification or initial approval of an antibiotic drug
under section 507 of the Federal Food, Drug, and Cosmetic
Act) are subject to product fees. Generic antibiotic drug
products (those that are not the first approval of a
particular antibiotic drug) are not subject to product fees.

Innovator antibiotic drug products must continue to pay
‘product fees even after subsequent generic antibiotic drug
products are approved. The User Fee Act does not exclude
from product fees innovator drugs approved under section
507, following approval of a generic version of the drug.
Invoices for innovator antibiotic products for which there
are generic competitors will be addressed in a separate

reconciliation effort, in the next cycle of invoices.

Bulk antibiotic drugs are not subject to product fees
because they are not products in finished dosage form (see
section B.3, below).

2. Listed Products and Products no longer marketed
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3. Products transferred to another NDA or PLA holder

An NDA or PLA holder generally is liable for a product fee
in any fiscal year in which the criteria for the fee are met
(e.g., when a new product is approved or if a previously
approved product continues to be marketed). If a product is
transferred from one NDA or PLA holder to another during the
fiscal year, the first NDA or PLA holder will be charged the
fee in that fiscal year, and the new NDA orxr PLA holder will
be charged the product fee in the next and subsequent years.

4. Products manufactured in the U.S. but only marketed
abroad

If a product is approved under an NDA or PLA and listed
under section 510 of the FD&C Act, it is subject to product
fees, even if it is marketed only outside of the United
States (if other criteria are met). The FD&C Act listing
provision does not exclude from the listing requirements
United States firms that manufacture for export only.
Section 510(j) requires that every person who registers
under section 510(b) list the drugs it manufactures "for
commercial distribution," including commercial distribution
to a foreign country.

5. Blood Collection Containers
Blood collection containers are not subject to user fees.
6. Products made available for emergency use only

Products made available for emergency use only are subject
to uger fees if they are approved products, are not the same
as products approved under 505(j)} or 505(b) (2), and are
subject to listing under section 510 of the FD&C Act.

7. Prescription Drug Products

Some prescription drug products, such as injections, are
normally administered by a physician in the physician’s
office, and normally, no prescription is written for these
products. Nevertheless, if the approval (NDA or PLA)
. specifies that the product may be dispensed only under
prescription pursuant to section 503 (b) of the FD&C Act, it
is a prescription drug product subject to product fees.
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B. Product Fee Triggers

If the other product fee criteria are met, an original
application or supplement with gor without clinical data
pending after September 1, 1992 would trigger product fees
for all prescription drugs listed under section 510.

9. Different strengths or potencies

Products that differ in strength or potency are subject to
separate product fees. Products of the same strength or
potency packaged in different container sizes are not
subject to separate fees. The primary determining
criterion is strength or potency, which is identifjed by
the product field, the middle segment of the National Drug
Code (NDC). However, where distinct differences exist
between products of the same potency (e.g., Tuberculin
Purified Protein Derivative (PPD), Tine Test versus
Tuberculin PPD for intradermal injection, or oral
contraceptives products in 21 and 28 day regimens), FDA will:
also consider the product portion of the NDC. In such
cases, if the product codes are different, normally a
separate fee will be assesged for each product.

10. DESI Products

Products that are currently undergoing DESI review but have
not yet been found to be effective do not qualify for user
fees. The standard for approval of new drugs established in
the 1962 amendments to the FD&C Act requires demonstration
of both safety and effectiveness. Approvals for such
products prior to 1962 were on the basis of safety only.
Therefore, they are not considered to be’ prescription drug
products approved under section 505(b) (1) until their review
under DESI is completed.

11. Large Volume Parenterals (LVP’s)

LVP’'s approved before September 1, 1992, are not subject to
product fees. Parenteral products scold in powders for
reconstitution deo not qualify for the exclusion for LVP’s
and are subject to fees. The legislative history (Senate
Joint Statement} defines LVP's as "single dose sterile
fluids." Products used for irrigation can be considered
LVP's under the Act.
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Establishment Fees

1. Establishment Fee Triggers

If the other establishment fee criteria are met, an original-
application or supplement (with ox without clinical data)
that is pending after September 1, 1952, would trigger
establishment fees for all qualifying establishments.

2. Parent/subsidiary and joint venture relationships

A person who had an application or supplement pending after
September 1, 1992, and who owns and manages an establishment
that manufactures at least one prescription drug product as
defined in the User Fee Act must pay establishment fees for
its establishment. The person need not be the holder of the

approved NDA or PLA for the product manufactured at the
establishment. .

3. Finished dosage,.form

Unless a product is manufactured in finished dosage form at
an establishment, the establishment 1s not subject to an
establishment fee. "Finished dosage form" means in a form
approved for administration to a patient without further
manufacturing. Thus, if a product is sterilized by
filtration and placed into vials by a "contract
manufacturer" that has no pending NDA's or PLA's or
supplements after September 1, 1992, then no establishment
fee is due for either the contract manufacturer or the
facility that performs the rest of the manufacturing steps.

4 . Foreign Manufacturing Facllities
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If a prescription drug product as defined in the User Fee
Act is manufactured in a foreign plant for foreign marketing
under an approved NDA, the foreign establishment would be
subject to establishment fees if it were owned by an NDA or
PLA holder that had a pending NDA, PLA, or supplement after
September 1, 1992.

C. Application Fees
1. Resubmitted Applications

Applications or supplements withdrawn or refused for filing
before September 1, 1992, and resubmitted after September 1,
1992, are treated as new original or supplemental
applications and will be assessed fees.

L]

2. Type 6 NDA’'s

Type 6 NDA‘s are defined in Center for Drug Evaluation and
Research Staff Manual Guide 4820.3 (January 22, 1982) as, "A
‘drug product that duplicates a drug product (same active
moiety, same salt, same formulation, or same combination)
already approved or marketed in the U.S. by the same or
another firm except that it provides for a new indication."
Type 6 NDA‘s will be treated as efficacy supplements for
purposes of assessing user fees. Therefore, if they contain
clinical data, they will be assessed the fee for supplements
containing clinical data. If they do not contain clinical
data, they will not be assessed a fee.



