
Part I 
 
Section 223 – Health Savings Accounts—HDHP Family Coverage 
 
Rev. Rul. 2005-25 
 
ISSUES 

1.  Is a married individual who otherwise qualifies as an “eligible individual” 

eligible to contribute to a Health Savings Account (HSA) under section 223 of the 

Internal Revenue Code (the Code) if the individual’s spouse has non-HDHP family 

coverage that does not cover the individual?       

2.  If the individual is eligible to contribute to an HSA, what is the maximum 

contribution limit?    

FACTS 

Situation 1   

H and W are a married couple and both are age 35.  Throughout 2005, H has 

self-only coverage under a high deductible health plan (HDHP) as defined in section 

223(c)(2) with an annual deductible of $2,000.  H has no other health coverage, is not 

enrolled in Medicare and may not be claimed as a dependent on another taxpayer’s 

return.  W has non-HDHP family coverage for W and H’s and W’s two dependents, but 

H is excluded from W’s coverage.   

Situation 2 

The same facts as Situation 1, except that H has HDHP family coverage as 

defined in section 223(c)(2) for H and one of H’s and W’s dependents with an annual 

deductible of $5,000.  W has non-HDHP family coverage for W and H’s and W’s other 

dependent.   H is excluded from W’s coverage.    



Situation 3 

The same facts as Situation 1, except that H has HDHP family coverage for H 

and H’s and W’s two dependents with an annual deductible of $5,000.   W is not 

covered under H’s health plan and has no other health plan coverage.    

LAW AND ANALYSIS 

Section 223(a) allows a deduction for contributions to an HSA for an “eligible 

individual.”  Section 223(c)(1)(A) defines “eligible individual” with respect to any month, 

as an individual who, in addition to other requirements, is covered under an HDHP on 

the first day of such month and is not, while covered under an HDHP, “covered under 

any health plan which is not a high deductible health plan, and which provides coverage 

for any benefit which is covered under the high deductible health plan.”   An eligible 

individual may also have permitted insurance, and certain disregarded coverage in 

addition to an HDHP.  A plan does not fail to be treated as an HDHP merely because it 

covers preventive care without a deductible.   

An HDHP is a health plan that satisfies certain requirements with respect to 

minimum annual deductibles and maximum annual out-of-pocket expenses.  Section 

223(c)(2)(A).   Family coverage is any coverage other than self-only coverage (e.g., an 

HDHP covering one eligible individual and at least one other individual (whether or not 

the other individual is an eligible individual)).  Section 223(c)(4); Q&A-12 of Notice 2004-

50, 2004-33 I.R.B. 196.    

 Only eligible individuals may contribute to an HSA.  The maximum annual 

contribution limit is the sum of the limits determined separately for each month.  For an 

individual who is eligible during the entire calendar year 2005, the contribution limit is 
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the lesser of the annual deductible under the HDHP (minimum of $1,000 for self-only 

coverage and $2,000 for family coverage) or $2,650 for self-only coverage and $5,250 

for family coverage.  Rev. Proc. 2004-71 § 3.22, 2004-49 I.R.B. 1184. 

Section 223(b)(5) provides special rules for married individuals.  In general, if 

either spouse has family coverage, both spouses are treated as having only such family 

coverage.  Also, if each spouse has family coverage under different health plans, both 

spouses are treated as having family coverage under the plan with the lowest 

deductible.  However, if a spouse has HDHP family coverage and the other spouse has 

non-HDHP self-only coverage, the spouse with the HDHP family coverage is an eligible 

individual and may contribute to an HSA up to the amount of the annual contribution 

limit.  Because the other spouse is covered by a non-HDHP and is therefore not an 

eligible individual, the other spouse may not contribute to an HSA, notwithstanding the 

special rule in section 223(b)(5) treating both spouses as having family coverage.  Q&A-

31 of Notice 2004-50.    

 An eligible individual who attains age 55 before the close of the calendar year 

may make a catch-up HSA contribution (up to $600 in 2005).   Section 223(b)(3).    

In Situation 1, H has HDHP self-only coverage and no other health coverage, is 

not enrolled in Medicare and may not be claimed as a dependent on another taxpayer’s 

return.  Although W has non-HDHP family coverage,  H is not covered under that health  

plan.  H is therefore an eligible individual as defined in section 223(c)(1).  The special 

rules for married individuals under section 223(b)(5) do not apply because W’s non-

HDHP family coverage does not cover H.  Thus, H remains an eligible individual and H 

may contribute up to $2,000 to an HSA (lesser of the HDHP deductible for self-only 
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coverage or $2,650) for 2005.  H may not make the catch-up contribution under section 

223(b)(3) because H is not age 55 in 2005.  W has non-HDHP coverage and is 

therefore not an eligible individual. 

In Situation 2, H has HDHP family coverage for one of H’s and W’s dependents 

and W has non-HDHP family coverage for W and H’s and W’s other dependent.  

Because the non-HDHP family coverage does not cover H, the special rules in section 

223(b)(5) do not affect H’s eligibility to make HSA contributions up to H’s annual HSA 

contribution limit.  H may therefore contribute up to $5,000 to an HSA (the lesser of the 

family HDHP deductible or $5,250).  W has non-HDHP coverage and is therefore not an 

eligible individual.    

In Situation 3, H has HDHP family coverage for H and H’s and W’s two 

dependents.  H may contribute to up to $5,000 to an HSA (the lesser of the family 

HDHP deductible or $5,250).  Because H’s family coverage does not cover W, the 

special rules under section 223(b)(5) do not apply to treat W as having family coverage. 

W has no health plan coverage and is therefore not an eligible individual.    

HOLDINGS 

1.  An individual who otherwise qualifies as an eligible individual does not fail to 

be an eligible individual merely because the individual’s spouse has non-HDHP family 

coverage, if the spouse’s non-HDHP does not cover the individual.   Accordingly, that 

individual may contribute to an HSA.    

2.  The maximum amount under section 223(b) that an eligible individual may 

contribute to an HSA is based on whether the individual has self-only or family HDHP 

coverage.    
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DRAFTING INFORMATION 

 The principal author of this revenue ruling is Elizabeth Purcell of the Office of 

Division Counsel/Associate Chief Counsel (Tax Exempt and Government Entities).  For 

further information regarding this revenue ruling, contact Ms. Purcell at (202) 622-6080 

(not a toll-free call).    
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