
Office of the Comptroller of the Currency 
Federal Reserve Board 

Federal Deposit Insurance Corporation 
Office of Thrift Supervision 

National Credit Union Administration 

May 25,200l 

Re: Limits on Disclosing Account Numbers 

Dear 

This letter responds to your letters to the Board of Governors of the Federal 
Reserve System, Federal Deposit Insurance Corporation, National Credit Union 
Administration, Office of the Comptroller of the Currency, and Office of Thrift 
Supervision (the Agencies) You ask the Agencies to allow 
financial institutions to disclose unencrypted account numbers to _~ 

upon a customer’s express, written consent. 

markets insurance products by direct mail to customers of financial 
institutions pursuant to joint marketing agreements between and the financial 
institutions. Under these agreements, financial institutions disclose lists of their 
customers’ names, addresses, and encrypted account numbers to . Using this 
information, mails materials to market its insurance products to financial 
mstltutlon customers. When a customer decides to enroll in an insurance plan, the 
customer signs an authorization for the customer’s financial institution to provide 
the customer’s unencrypted account number to . Upon receiving that 
unencrypted number, charges the customer’s account. 



Section 502(d) of the Gramm-Leach-Bliley Act provides that a “financial 
institution shall not disclose, other than to a consumer reporting agency, an 
account number or similar form of access number or access code for a credit card 
account, deposit account, or transaction account of a consumer to any nonaffiliated 
third partyfor use in telemarketing, direct mail marketing, or other marketing 
through electronic mail to the consumer.” (Emphasis added.) The primary reason 
a marketer seeks access to a customer’s account number is to allow the marketer to 
initiate a charge to the customer’s account as part of the transaction. We believe 
that interpreting the Act to consider marketing to have ended at the time the 
customer accepts the product would substantially undermine the prohibition, 
effectively limiting its application to the sharing of account numbers for tracking 
purposes while not denying third party marketers access to customer accounts. 

Section 502(d) does not contain any exceptions to this prohibition. 
Moreover, the general exceptions for notice and opt out under Q 502(e) of the Act, 
including the exception for disclosing information with the consent or at the 
direction of the consumer, do not apply to the account number disclosure 
prohibition under 4 502(d). Accordingly, under the Act and the Agencies’ privacy 
regulations,’ a financial institution may not provide its customers’ account 
numbers to a third party, such as , under the circumstances you describe. 

Section 504(b) of the Act provides that the Agencies may prescribe 
exceptions to Q 502 that the Agencies deem consistent with the purposes of the Act 
if the Agencies adopt the exception by rule. Section _. 12 of the Agencies’ rules 
implements the 0 502(d) prohibition and provides only two exceptions: financial 
institutions may disclose their account numbers a) to their agents to market the 
financial institution’s own products or services orb) to their partners in a private 
label credit card or affinity program. The disclosure does not fit within either 
of the limited exceptions that the Agencies have adopted by rule. 

The privacy rule makes clear that the statutory prohibition focuses on 
restricting access to customer accounts. Accordingly, the financial institution 
itself must retain control of its customers’ account numbers. For instance, one of 
the limited exceptions to the prohibition against disclosing transaction account 
numbers permits a financial institution to disclose a customer’s transaction account 

me instirmion s 
own products or services, provided the third party may not directly initiate a charge 

’ See 12 C.F.R. Part 40 (OCC); 12 C.F.R. Part 216 (FRB); 12 C.F.R. Part 332 (FDIC); 12 C.F.R. Part 573 
(OTS); and 12 C.F.R. Part 716 (NCUA). Each of the Agencies adopted a cmsune~ financial privacy 
regulation in substantially identical form. Each Agency uses a different part number but ldentxal section 
numbers in its privacy regulation. In this letter, citations to the regulations use section numbers only, 
leaving the part numbers blank. 
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to the customer’s account. In the supplementary information to the regulations, the 
Agencies explain that while an institution may frequently use agents to assist in 
marketing, a consumer’s protections are potentially eroded by allowing agents 
involved in the marketing to have access to a consumer’s account. 65 Fed. Reg. 
35162,3518t (June 1,200O); see also 65 Fed. Reg. 31722,31733 (May 18,200O) 
(NCUA). 

Other aspects of this section make clear that a financial institution may not 
provide with transaction account numbers to access customer accounts - that 
is, to initiate charges. For example, 0 _. 12(c)( 1) states that an encrypted account 
number is not protected from disclosure as long as the financial institution does not 
provide the third party with the code to decrypt. The Agencies explain, in the 
supplementary materials, that such an encrypted number “operates as an identifier 

’ attached to an account for internal tracking purposes only.” 65 Fed. Reg. at 35 182; 
see also 65 Fed. Reg. at 3 1733 (NCUA). The Agencies reason that encrypting the 
account numbers would adequately protect consumers because the encryption 
would prevent the recipient from accessing the consumer’s account. Id. For 
similar reasons, the prohibition against disclosing transaction account numbers 
does not apply to any accounts to which third parties cannot initiate charges. The 
Agencies explain that, because a third party cannot post charges to these types of 
accounts, the numbers for such accounts would not be covered by the prohibition. 
Id. If a third party could initiate charges to the account, however, the Agencies 
maintain that disclosure of the account number would be prohibited. Id. 

While a financial institution may not provide a customer’s account number 
to a third party under the circumstances you describe, a financial institution may 
initiate charges to its customer’s account for a product where the customer 
has agreed to purchase the product. Of course, an individual is free to provide 

or any other merchant, with his or her own account number to purchase a 
prod;ct. 

We trust that this responds to your question. 
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Sincerely, 

Federal Reserve System 

“Robert M. Fenner 
General Counsel 
National Credit Union 

Administration 

William F. tioener, III 
General Counsel 
Federal Deposit Insurance 

Corporation 

/ Julie L. Williams 
First Senior Deputy Comptroller 

and Chief Counsel 
Office of the Comptroller 

of the Currency 

Chief Co&e1 
Office of Thrift Supervision 
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