
§40.97; §40.209        09/01 
 
QUESTION: 

 
After the laboratory reports a test result, someone (e.g., the employer, a service agent) 
discovers that the CCF listed the wrong reason for the test (e.g., the CCF says the test was 
a pre-employment test when it was actually a random test).  How is this corrected and by 
whom?   
 
ANSWER: 
 

• This is another example of an error that does not have a significant adverse 
effect on the right of an employee to have a fair and accurate test (see §40.209). 
 
• The test is not cancelled as the result of such a mistake.   
 
• While concerned parties may wish to correct the faulty description of the reason 
for the test, Part 40 does not require a correction to be made. 
 
• Employers or their designated service agents should ensure that appropriate 
changes are documented (e.g., for MIS reporting purposes). 



§40.97          01/02 
 
QUESTION: 
 
Must a certifying scientist’s signature be on Copy 1 of the CCF if the drug test result is 
negative? 
 
ANSWER: 
 

• The certifying scientist’s signature must be on Copy 1 of the CCF for non-
negative results only. 
 
• Therefore, the certifying scientist may simply initial (and date) the CCF when 
the test result is negative. 


