
§40.35; 40.45; 40.345        09/01 
 
QUESTION: 

 
How should the employer’s decision to have a C/TPA act as intermediary in the handling 
of drug test results be documented? 
 
ANSWER: 
 

• When an employer chooses to use the C/TPA as the intermediary in the 
transmission of the MRO’s verified drug test results, this decision should be 
communicated from the employer to the MRO and the C/TPA. 
 
• We advise the MRO to obtain some documentation of the employer’s decision 
prior to sending results through the C/TPA. 
 
• Documentation could be in the form of a letter, an email, or record of a 
telephone conversation with the employer. 
 
• DOT also recommends that MROs maintain listings of the names, addresses, 
and phone numbers of C/TPA points of contact. 



§40.45          09/01 
 
QUESTION: 

 
May the MRO’s address entered on the CCF be a post-office box number only? 
 
ANSWER: 

 
• No.  The address must contain at least a number and street address. 
 
• The reason for this requirement is that CCFs are often delivered by courier or 
messenger services who do not deliver items to post office box addresses. 
 
• The post-office box can be included, but not in lieu of the number and street 
address. 



§40.45           01/02 
 
QUESTION: 
 
Where can billing information be entered onto the Federal Drug Testing Custody and 
Control Form (CCF)?  
 
ANSWER: 
 

• 40.45(c)(1) states that the CCF my include billing information if the information 
is in the area outside the border of the form. 
 
• Therefore, if account codes or collection site codes are entered, they must be 
placed outside the border, only. 
 
• CCFs with this information pre-printed inside the border (i.e., in the Step 1 box) 
may be used until the supply of these forms is exhausted.  CCFs produced or re-
ordered after February 15, 2002, must not have this information inside the border. 

 
 • No corrective action is needed nor will a result be impacted if the CCF contains 
this information inside the border.  However, employers and service providers may 
be subject to enforcement action if this requirement is not met. 
 



§40.45           01/02 
 
QUESTION: 
 
What actual address is required for “Collection Site Address” in Step 1 of the CCF, and 
what telephone number should the collector provide? 
 
ANSWER: 
 

• The collection site address should reflect the location where the collection takes 
place.  If the collection takes place at a clinic, the actual address of that clinic 
should be used:  not a corporate or a “main office”address of the clinic/collection 
company. 
 
• If the collection takes place on-site at the employer’s place of business (e.g., a 
bus terminal, a rail yard), the actual address of the employer site should be used. 

 
 •If the collection takes place in a “mobile unit” or takes place at an accident site, 
the collector should enter the actual location address of the collection (or as near 
an approximation as possible, under the circumstances).  
 
• The required collector telephone number should be the number at which it is 
most likely that the laboratory, MRO, or employer, if necessary, may contact the 
collector and the collector’s supervisor. 
 
• Pre-printing certain information onto the CCF is problematic if the information is 
subject to change.  
 



§40.45           01/02 
 
QUESTION: 
 
Can a collector mark through pre-printed employer, MRO, collection site, and/or 
laboratory information on the CCF if that information is not accurate for a particular 
collection? 
 
ANSWER: 
 

•Yes.  When the collector has no “blank” CCFs and the CCFs on-hand contain 
inaccurate pre-printed employer, MRO, collection site, and/or laboratory 
information, the collector is permitted to “line through” the inaccurate information 
and insert legibly the proper information. 
 
•The likelihood of a collection site having CCFs with inaccurate information 
increases with unexpected collection events (e.g., employee arrives unannounced 
for post-accident testing). 
 
• If the specimen will be sent to a laboratory different than the one pre-printed on 
the available CCF, it becomes important for the collector to modify the CCF so 
that it reflects the name and address of the laboratory to which the specimen will 
actually be sent.   It is also important for the collector to line through any pre-
printed billing code and insert the appropriate one, if it is available. 
 
•Finally, laboratories should honor collection site requests to provide an adequate 
number of “blank” CCFs for use during unexpected collection events.  It is 
important to note that the DOT permits overprinting or pre-printing of CCFs in an 
effort to streamline the entire testing process, not to limit the distribution of the 
forms to collection sites 


